Povežite se sa nama

Region

ŽANDARM EKSPERT ZA ŠUME: Bratislav Dikić imenovan za pomoćnika direktora Srbijašuma

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Bivši šef srpske Žandarmerije i general u penziji Bratislav Dikić imenovan je za pomoćnika generalnog direktora u JP Srbijašume.

Dikić je na tu funkciju imenovan nakon povratka iz Crne Gore i ukidanja presude za pokušaj državnog udara u toj zemlji, piše Insajder.

Od kada je tačno Dikić na ovoj funkciji kao i šta ga kao bivšeg komandata Žandarmerije kvalifikuje da se bavi održavanjem šuma u Srbiji samo su neka od pitanja Insajdera na koje nisu dobili odgovor u ovom javnom preduzeću. Imenovanje Dikića ne pominje se ni na sajtu Srbijašuma ali to otkrivaju fotografije objavljene i na zvaničnom sajtu Topličkog okruga. Naime, uz saopštenje o sastanku koji je inicirao načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković objavljena je i fotografija na kojoj se nalazi Dikić, potpisano njegovo ime i nova funkcija.

Ime Bratislava Dikića u poslovima šumarstva pominje se i u tekstovima lokalnih medija Svljig info i Bubamara radio. Tako se u vijesti o dogovoru javnog preduzeća Srbijašume i Mjesne zajednice Crnoljevica navodi da su sastanku na kome je dogovor napravljen prisustvovali pored predsjednika opštine Svrljig Miroslava Markovića i pomoćnik direktora Srbijašuma Bratislav Dikić, predstavnik Srbijašume iz Svrljiga Milan Videnović i dva predstavnika MZ Crnoljevica.

Dikić u sudskom postupku za državni udar u Crnoj Gori

Bivšeg komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića crnogorska policija uhapsila je 16. oktobra 2016. zajedno sa još 19 osoba. Crnogorsko tužilaštvo je ovu grupu srpskih i ruskih državljana teretilo da su uoči izbora, oktobra te godine, planirali hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića i nasilnu smjenu vlasti, a da bi spriječili da Crna Gora uđe u NATO.

O svemu što se tada dešavalo u Crnoj Gori možete pogledati u emisiji Insajdera “Služba u službi i van službe”.

Dikić je u pritvoru bio četiri godine i četiri mjeseca, a u međuvremenu je u Spužu štrajkovao i glađu. Na ročištu, septembra 2017, negirao je optužbe, navodeći da je “samo došao u posjetu Ostrogu”. U maju 2019, pred Višim sudom u Podgorici, osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična djela “terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranja kriminalne organizacije”. Apelacioni sud Crne Gore je početkom februara ukinuo presudu kojom je trinaestoro optuženih bilo osuđeno na gotovo 70 godina zatvora, pa je bivši komandant Žandarmerije pušten iz pritvora 6. februara. U Srbiju se vratio 13 dana kasnije.

Ko je Bratislav Dikić?

Dikić je u Žandarmeriji bio od njenog osnovanja 2001, a u tu jedinici je došao iz Specijalne antiterorističke jedinice. Kasnije je uhaprijeđen u komandanta niškog odreda, a 2009. postao je i komandant ove jedinice MUP Srbije.

Penzionisan je krajem 2015, na svoj zahtjev, zbog bolesti, pri čemu je javnosti dostavio potvrde sudova i tužilaštva da se protiv njega ne vodi, niti se vodio bilo kakav krivični postupak. Te potvrde je javnosti na uvid dostavio jer su prethodnih godina, dok je bio na čelu Žandarmerije, najbrojnije jedinice MUP Srbije, ali i poslije smjene početkom jula 2013. godine, mediji pisali da je umiješan u organizovani kriminal i reketiranje, kao i da su protiv njega Sektor unutrašnje kontrole i tužilaštvo pokrenuli predistražne radnje i postupke. Neki mediji su, takođe, pisali da se protiv Dikića vodi istraga zbog sumnje da je umiješan u ratne zločine na Kosovu, ali dokumenta iz tužilaštva i sudova to nisu potvrđivala.

Izvor: Insajder

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije