Povežite se sa nama

Ekonomija

Zapošljavanje mladih najbolji način da se investira u Zapadni Balkan

Objavljeno

-

Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Zapošljavanje mladih je izazov sa kojim se suočava Evropska unija i Zapadni Balkan. Nezaposlenost mladih je već dugo prisutan izazov u Crnoj Gori koji se tokom krize dodatno pojačao, i prijeti da se nastavi i u periodu nakon pandemije. Na toj liniji Vlada Crne Gore ostaje posvećena strukturnim reformama i inovacijama koje će dovesti do kreiranja karijernih mogućnosti za mlade ljude, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović na Drugom ministarskom sastanku EU i zemalja Zapadnog Balkana koji se odražava u Sloveniji

Zapošljavanje mladih je izazov sa kojim se suočava Evropska unija i Zapadni Balkan. Nezaposlenost mladih je već dugo prisutan izazov u Crnoj Gori koji se tokom krize dodatno pojačao, i prijeti da se nastavi i u periodu nakon pandemije. Na toj liniji Vlada Crne Gore ostaje posvećena strukturnim reformama i inovacijama koje će dovesti do kreiranja karijernih mogućnosti za mlade ljude, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović na Drugom ministarskom sastanku EU i zemalja Zapadnog Balkana koji se odražava u Sloveniji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Milatović je naglasio da će Vlada u predstojećem periodu uložiti dodatni napor da podrži lakšu tranziciju mladih iz sistema obrazovanja na tržište rada, kao i da se za neaktivne mlade kreiraju prilike za lakše pronalaženje posla.

„Sa ciljem da prevaziđe izazov nezaposlenosti mladih, Crna Gora je prepoznala Garancije za mlade kao bitan mehanizam podrške“, naglasio je Milatović.

On je naglasio da uz zajednički proces učenja sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana, uz podršku organizacija kao što su Međunarodna organizacija rada i Evropska fondacija za obuku, Garancije za mlade mogu postepeno sprovesti kao uspješna priča u Crnoj Gori i da je ulaganje u mlade najbolji način da se investira u budućnost jedne zemlje.

„Sa ciljem postepenog uspostavljanja, sprovođenja i jačanja Garancija za mlade u Crnoj Gori u korist crnogorske budućnosti – njenih mladih – računamo na tehničko usmjeravanje i finansijsku podršku Evropske komisije kroz Instrument za predpristupnu pomoć, kako bi doprinijeli da se šema Garancija za mlade na odgovarajući način postavi i realizuje“, istakao je ministar ekonomskog razvoja.

Prvi Ministarski sastanak EU i Zapadnog Balkana na temu zapošljavanja i socijalnih pitanja održan je 12-13. juna 2019. godine u Luksemburgu.

Na marginama ministarskog sastanka Milatović se sastao se i se sa ministarkom civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankicom Gudeljević, sa ministarkom rada i socijalnih pitanja Sjeverne Makedonije Jagodom Sahpakom i državnim sekretarom ministarstva rada Srbije Muirkom Janjićem. Planiran je i susret sa slovenačkim ministrom za rad, porodicu i socijalna pitanja Janezom Ciglerom Kraljem, a poziv na Drugi ministarski sastanak uputio mu je Janez Cigler Kralj, ministar za rad, porodicu i socijalna pitanja Vlade Slovenije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije