Povežite se sa nama

Društvo

ZAVRŠEN SKUP NA CETINJU: Odlučno NE fašizaciji Crne Gore

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Na Dvorskom trgu na Cetinju održava se građanski protest na kojem će, kako su ranije najavili iz grupe građana Cetinja, reći odlučno „NE“ daljoj fašizaciji i klerikalizaciji crnogorskoga društva.

Skupu prisustvuju i predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve.

Istoričar, Boban Batrićević, kazao je na skupu da je prošlo sedam dana od „veleizdajničke vlade da pokore Cetinje“ i „agresije na Prijestonicu“. Okupljeni su to ispratili skandiranjem „Izdaja“.

– Grad su nam, po nalozima tuđe države, zasuli šok bombama. Suzavac i teror govorili su jezik sile i jezik mržnje. Za razliku od njih, mi smo, i 5. septembra i danas, odlučni da govorimo jezikom mira i tolerancije – kazao je Batrićević na Dvorskom trgu, prenosi RTCG.

Kako ističu, oni današnjim protestom žele da iskažu protest onima koji su ih prošle nedjelje trovali suzavcima, tukli gumenim mecima, pendrecima i gađali šok bombama.

Nađa Krapić poručuje da druge države nemamo, a da iz ove nećemo.

– Hroine i heroji, građani i građanke, okupili smo se da kažemo odlučno NE. Pitam se čija je to policija koja je šatorsko mržnje postupala prema nama. Da na takav način ustolice mitropolita Crke Srbije.. Nas niko nikada nije vodio, mi smo koračati za svojom svjetlošću. Mi se samo borimo za pravo, čast i slobodu Crne Goe, za vječnu slobodu. Mi druge države nemamo, a iz ove nećemo. Nema niko pravo ni SPC ni niko da uzurpirali ono što je naše. Borićemo se da živimo u multietnickoj, sekundarnoj i antifašističkog Crne Goe, otimaci naše slavne istorije neće moći da nam uzmu ono što je naše. Srce naše je na Cetinju – poručila je ona.

Okupljeni poručuju da je ovo država svih građana te da šalju poruke mira.

“Ovo je građanska i antifašistička Crna Gora i ništa drugo. Sve je drugo katastrofa, živjela nam Crna Gora”, poručio je jedan Cetinjanin.

Okupljeni kažu da su na Cetinju ljudi dobre volje i da traže jedino da ih niko ne briše i nipodaštava.

Jedan od okupljenih kazao je da je da je došao da podrži zgažene, a kako ističe, zgažena je Crna Gora.

Policija i danas obezbjeđuje Cetinjski manastir, a i oko Biljarde je postavljena ograda. Građani su se okupili i kod manastira, negodujući što ga policija čuva od njih, „čiji su đevodi tu kosti ostavili“.

Grupa građana Cetinja pozvala je ranije sve kojima je na srcu građanska, demokratska, slobodna, antifašistička i sekularna Crna Gora da pokažu protest „onima koji su nas prošle neđelje trovali suzavcima, tukli gumenim mecima, pendrecima, gađali šok bombama“.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije