Povežite se sa nama

Društvo

ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA: DPS podnio krivičnu prijavu protiv Kovačevića i inicijativu za njegovu smjenu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista DPS Nikšić podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Marka Kovačavića i inicijativa za njegovu smjenu povodom sramotne izjave u kojoj je negirao genocid u Srebrenici.

otpredsjednik Demokratske partije socijalista dr Jevto Eraković, predsjednik Opštinskog odbora DPS Nikšić Zoran Vukićević, šef odborničkog kluba u Skupštini opštine Nikšić Boris Muratović, a kojoj su prisustvovali član Predsjedništva Predrag Bošković i predsjednica Savjeta mladih DPS Sonja Milatović ozvaničena je predaja krivične prijave protiv predsjednika Opštine Marka Kovačavića i inicijativa za njegovu smjenu povodom sramotne izjave u kojoj je negirao genocid u Srebrenici.

Predsjednik Opštinskog odbora DPS Zoran Vukićević je na današnjoj konferenciji za medije istakao da se nikako ne mogu podržati oni koji ne poštuju građanski duh naše države, koji za zločin, ma gdje se desio, ne kažu da je zločin, a one koji stvari nazovu pravim imenom označavaju kao izdajnike.

– To je na našu žalost učinio aktuelni predsjednik Opštine Nikšić zbog čega smo mi odlučili da podnesemo krivičnu prijavu protiv Marka Kovačevića i tražimo njegovo razrješenje. Na ovaj način htjeli smo sačuvati Nikšić od podjela, sačuvati njegov slobodarski i antifašistički duh, koji predsjednik Opštine ne njeguje, već naprotiv – istakao je Vukićević.

Šef odborničkog kluba u Skupštini opštine Nikšić Boris Muratović istakao je da je krivična prijava protiv aktuelnog predsjednika Opštine podnešena zbog osnovane sumnje da je Kovačević izvršio krivično djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore.

– Naime, predsjednik Opštine Nikšić u javnom nastupu negirao je postojanje genocida u Srebrenici i poslanike koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici nazvao izdajnicima. Samim ovim činom Kovačević je prekršio i Ustav Crne Gore, kao i presude Međunarodnog suda – kazao je Muratović.

Takođe, jedan od razloga za smjenu predsjednika Opštine, kako je istakao Muratović, je nipodaštavanje tekovina antifašističke borbe i slobodarskih dostignuća učesnika NOB-e, među kojima je i Ljubo Čupić, a na čije skrnavljenje spomenika, je prvi čovjek grada reagovao onako kako ne priliči funkciji koju obavlja, čovjeku koji bi trebao biti predsjednik svih građana Nikšića.

– Smatram da je ovo samo loš trend preuzet sa državnog nivoa, slijedeći primjer, sada već bivšeg ministra Leposavića – zaključio je Muratović.

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković istakao je da ova situacija više nema veze sa promjenama vlasti u Crnoj Gori.

– Ovo je opasan koncept koji prijeti da uruši sve ono najvrijednije što ima Crna Gora – međuvjerski, multikulturalni i međunacionalni sklad po kome je Crna Gora bila i biće prepoznata. Ovo prijeti da uruši afirmisanje naprednih ideja antifašizma i poštovanja različitosti na kojima se temelje razvijena demokratska društva – naveo je Eraković.

Eraković je dodao da u vremenima kada mladim ljudima treba pružiti bližu Evropu, insistirati na razvoju ekonomije, kulture, tolerancije, danas moramo da branimo Crnu Goru od onog što je prije 76 godina poraženo u cijelom svijetu.

On je istakao da su generacije iza nas svoje živote, svoje znanje i viziju utkali u tu borbu te da je naša obaveza da to sačuvamo i proširimo, i pridružimo Crnu Goru evropskoj kući i uslovima života kakvi vladaju u razvijenim zemljama Evrope.

– Tu borbu nastavljamo da sprovodimo iz svakog grada, iz svakog mjesta u Crnoj Gori i uspjećemo u tome. A Nikšić, svjetionik slobode, antifašizma, znanja i hrabrosti će, ubijeđen sam u to, dati svoj nemjerljiv doprinos kao što je to u prošlosti uvijek i radio – zaključio je Eraković.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije