Povežite se sa nama

COVID-19

ZDRAVSTVENI RADNICI: Umora ima, ali nema predaje u borbi sa virusom

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Za sve zdravstvene radnike, prošla godina bila je izuzetno teška. Čelnici zdravstvenih institucija za TVCG kažu da će je pamtiti po svemu što je Kovid 19 donio, a to su neprestana borba, posvećenost ljekara i solidarnost. Zato im žele da u narednoj godini uđu u mirniju fazu.

I u 2021. crnogorski zdravstveni sistem, radio je punom parom.

„Ulazimo još malo u treću godinu pandemije, umora ima, mi ga ne priznajemo i ne smijemo da ga priznamo dokle god ne pobijedimo ovo čudo koje je zadesilo cijelo čovječanstvo“, kazao je direktor Doma Zdravlja Podgorica Danilo Jokić.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, ističe da dvije godine nije imao godišnji odmor, nijedan dan, onda to kako kaže dovoljno govori kolika je zauzetost svih zdravstvenih radnika i koliko je opterećenje na njima“, kazao je Galić.

Bilo kakva veća privatna druženja u 2021. su za mnoge zdravstvene radnike bila misaona imenica. Uključujući i čelnike institucija.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kaže da imajući u vidu situaciju u kojoj je, inače, jako puno odsutna, svaki slododan trenutak koristi da bude sa svojom djecom i suprugom.

Galić kaže da ne pamti kada je posljednji put bio u ugostiteljskom objektu, ali pamti manje porodično druženje u kućnim uslovima.

„To je bilo negdje u ljetnjem periodu kada smo imali veliki pad u broju obolijevanja. Mislim da je bilo na dnevnim nivou 16 samo. Kako to zvuči sad daleko. Bila je proslava jednog rođendana, gdje smo se bukvalno pridržavali svih mjera odstojanja i svega ostalog, ali svakako da sitacija nije bila opuštena“, ističe Galić

Sistem, koji i u redovnim uslovima funkcioniše, opuštanje sebi nije mogao da priušti.

Direktorka Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović ističe da jeste bilo naporno, ali da je veliko zadovoljstvo što je imala u svakom trenutku podršku svakog zaposlenog u Kliničkom centru.

Ne izostaje ni podrška porodice uprkos svakodnevnim i dugim odsustvima. Zato je svaki trenutak proveden s najbližima dragocjen.

„Viđam povremeno svoje ukućane, ali ne onako kako bi trebalo da bude, ali to je jedini način da sve funkcioniše u ovom trenutku kako treba da funkcioniše“, kazala je Radulović.

„Zahvaljujem se mojoj porodici što imaju razumijevanja da trenutno moramo da damo taj maksimalan napor da se pandemija riješi. Razumiju dosta odsustva. Razumiju kasne pozive telefonom“, naglašava Jokić.

Upravo je posvećenost svih zdravstevnih radnika u ovoj borbi ono po čemu će 2021. naši sagovornici pamtiti. A šta smo iz nje naučili?

„Pandemija je pokazala, da je jedini mogući način prevazilaženje problema, solidarnost i zajedništvo“, poručila je ministarka.

Čelnici zdravstvenih institucija su našim gledaocima čestitali predstojeće praznike i poželjeli im ono najvažnije – dobro zdravlje. A mi svim zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori, želimo da imaju manje posla.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije