Povežite se sa nama

Društvo

ZEKOVIĆ: Država ne treba bračnim parovima da određuje broj djece

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Na Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, Socijaldemokratska partija je amandmanski djelovala kako bi uvođenje dječjeg dodatka učinila pravednijim i usklađenim sa zakonima koji regulišu ovu oblast, saopštio je danas potpredsjednik te partije Bojan Zeković. Ističe da je nedopustivo da diskriminišemo djecu samo zato što imaju veći broj braće ili sestara odnosno navršetkom šeste godine, što je predviđeno postojećim zakonskim predlogom.

„Amandmanima SDP-a predlaže se promjena odredbe koja uskraćuje djeci pravo na dječiji dodatak nakon navršene šeste godine, jer je dječiji dodatak realno potrebniji tokom trajanja obrazovanja djeteta, jer su u tom periodu i obaveze veće. Takođe, smatramo da djeci roditelja koji imaju za naše prilike izrazito visoke prihode ova nadoknada nije potrebna, već je pravednije taj novac usmjeriti onima kojima je neophodan“, navodi se u saopštenju Zekovića.

Podsjeća i mišljenje Zaštitnika ljudskih prava i sloboda koji je ukazao na diskriminatorske odredbe ocjenjujući “da ih treba izmijeniti, odnosno uskladiti sa važećim propisima na način da se otkloni suštinska nejednakost  prema različitim uzrasnim dobima djece, odnosno broju djece u porodici”.

„Takođe, za nas je neprihvatljivo da pravo na dječiji dodatak ostvaruje samo troje djece u porodici. Država ne treba da bračnim parovima planira porodicu i određuje broj djece, ali ni da diskrimiše brojnije porodice samo po osnovu činjenice da imaju veći broj djece, već ovo pravo mora biti omogućeno svoj djeci iz porodice koja ispunjavaju uslove. Javno nije prezentovan niti jedan argument koji bi opravdao ukidanja dječijeg dodatka navršetkom šeste godine, odnosno ukidao dječiji dodatak onoj djeci koja imaju troje braće i sestara. Nijesmo predlagali uvećanje iznosa dječjeg dodatka, cijeneći stanje javnih finansija, ali smatramo da je raspodjela kakvu predlažemo mnogo bolja, pravednija i socijalno odgovornija“, zaključuje Zeković.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije