Povežite se sa nama

Vijesti

ZEKOVIĆ: Policija da prestane sa masovnim pozivanjem na razgovore građana koji su bili na protestu 5. septembra

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ativista za ljudska prava i član Savjeta Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Saša Zeković pozvao je Upravu policije da prekine sa praksom kršenja ljudskih prava i obustavi masovno pozivanje građana Crne Gore koji su 5. septembra bili na protestu u Prijestonici, zbog kako kaže, nekonkretizovanog prikupljanja obavještenja.

Zeković ocjenjuje da je nedopustivo postojanje neprofesionalne policijske prakse da se građani pozivaju u službene prostorije policije zbog prikupljanja obavještenja bez konkretizovanja razloga zbog kojeg se pozivaju.

“Zbog prikupljanja obavještenja” samo po sebi nije dovoljno konketno i razumljivo pojašanjenje za pozivanje građana”, poručio je on.

Pozvao je unutrašnju i građansku kontrolu rada policije, kao i Ombudsmana, da hitno reaguju na okolnosti pozivanja građana koje se, tvrdi, ne vrši u skladu sa zakonom.

Posebno je zabrinjavajuće, kako dodaje, da Uprava policije još uvijek, i pored brojnih preporuka, nema jedinstven poziv koji važi za sve organizacione jedinice policije, a koji je zasnovan za pozitivnim propisima i poštovanju ljudskih prava.

“Tako imamo poziv u kojem nije konkretizovan razlog pozivanja, kao i poziv u kojem građanin nije podučen svojim pravima (prilozi). Ukoliko se građani pozivaju radi prikupljanja obavještenja po nalogu nadležnog državnog tužioca zbog nanijetih povreda od strane ovlašćenih policijskih službenika, onda u pozivu to treba tako i naznačiti kako bi građanima poziv bio jasan i razumljiv. Pozivanje građana, izvan toga, mogao bi se tumačiti kao pritisak i obeshrabrivanje drugih da prijave neprofesionalnost policije i prekoračenje ovlašćenja”, pojasnio je Zeković.

On je uputio građane koje policija poziva na tzv. informativne razgovore da se upoznaju sa članom 288 Zakona o krivičnom postupku.

“Pozivamo političke partije, nevladine organizacije i druge građanske inicijative da se zajedičkiuspostavi i koordinira pružanje pravne pomoći i savjeta građanima Crne Gore kojima je to potrebno”, zaključio je Zeković.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije