Povežite se sa nama

Vijesti

ZEKOVIĆ: SPC realnost u Crnoj Gori, uvažiti i CPC

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Inicijativa poslanika Duška Markovića dolazi u dobrom trenutku jedne vrlo osjetljive situacije u kojoj smo se primarno našli nemarom aktuelnih vlasti i ne samo da je podržavamo već smatramo da Crna Gora treba puno više od teksta skupštinske rezolucije, kazao je za Pobjedu član Savjeta Građanske inicijative „21. maj“ Aleksandar Saša Zeković

Komentarišući poziv bivšeg premijera Duška Markovića (DPS), koji je u utorak pozvao predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da zakaže hitnu sjednicu najvišeg političkog doma sa samo jednom tačkom dnevnog reda – donošenje rezolucije o zaustavljanju daljih podjela i očuvanju mira i stabilnosti u Crnoj Gori, Zeković je istakao da je Crnoj Gori „potreban funkcionalan program, vođen Ustavom Crne Gore, koji bi društvo poveo pomirenju i boljem razumijevanju“.

“Taj proces podrazumijeva postojanje političke volje i pokretanje dijaloga uz uzimanje u obzir šireg istorijskog, društvenog i političkog konteksta. Prihvatanje nespornih činjenica u odnosu na 1918. godinu i ukidanje samostalnog statusa Crnogorske pravoslavne crkve su teme koje se više ne smiju ignorisati. Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori jeste realnost, ali vlasti trebaju uvažiti i postojanje CPC i posebnom podrškom, afirmativnom akcijom, otkloniti posljedice njene višedecenijske diskriminacije i progona”, poručio je Zeković.

Objašnjava da je to pitanje ljudskih prava, pa i tranzicione pravde.

“Potrebno je osnažiti pristup izučavanja nasljeđa prošlosti i podržati građane u objektivnom „ukorjenjivanju“ posebno kako bi se spriječilo dalje negiranje tuđih i različitih tradicija i identiteta. U posljednjih godinu dana naročito su intenzivni pokušaji negiranja bošnjačko-muslimanskog, hrvatskog, a naročito crnogorskog identiteta u Crnoj Gori. Kroz dijalog i program je važno afirmisati antifašizam jer su sve učestaliji i pokušaji revizije prošlosti i reafirmacije četništva. Prema prikrivenim grobnicama nastalim tokom i nakon Drugog svjetskog rata treba imati humanistički odnos i sve ih, bez razlike i ograničenja, označiti”, smatra Zeković.

Samom rezolucijom i programom, kako kaže, potrebno je iskazati i simbolički čin izvinjenja svima kojima su službenici različitih javnih službi, tokom dosadašnjeg trajanja države Crne Gore, kršili njihova osnova ljudska prava i slobode.

“To podrazumijeva naročito period jednopartijskog sistema, ali i nakon formalnog uspostavljanja demokratije kada su progonu naročito bili izložene pristalice nezavisnosti i pripadnici manjinskih naroda od kojih je značajan broj, baš zbog nedovoljne kohezije, otišao u političku i ekonomsku emigraciju. Tu je i kršenje prava pripadnika različitih društvenih grupa koji i danas pate zbog diskriminacije. Potreban nam je pristup koji će razumijevanje prepoznati i prihvatiti kao vodeću političku vrijednost”, poručio je Zeković.

Aleksandar Saša Zeković ocjenjuje da je Vlada produbila političke podjele u Crnoj Gori.

“Umjesto da društvo povede u dalju demokratizaciju, odlučila se za širenje nacionalizma, desekularizaciju i etabliranje SPC. Ovu vlast prati postojanje straha od nasilja koji nastavlja da oblikuje dalje stavove, učvršćujući podjele i odsustvo konsenzusa. Iako je to dovoljan razlog da se pokrene dijalog, crnogorska vlast ignoriše zahtjeve građanske opozicije i civilnog društva. Potvrda toga je aktuelna situacija. Policija pristupa političkim pritiscima prema CPC i vladinim neistomišljenicima. Predsjednik Vlade je simulirao dijalog sa gradonačelnikom Cetinja, a on i potpredsjednik Vlade nijesu imali razgovore sa opozicijom. Posebno je interesantno da visoki vladini zvaničnici izbjegavaju dijalog sa CPC iako je to u datim okolnostima krajnje neophodno. Interesantno je da to do sada nije niko registrovao, a jasno je da je razlog kako se ne bi zamjerili SPC koja je apsolutni gospodar njihove političke budućnosti”, upozorio je Zeković.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije