Povežite se sa nama

Društvo

ZEKOVIĆ: Za direktore imenuju osobe koje promovišu četništvo i truju djecu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Koordinator i član Savjeta Građanske inicijative “21. maj” Alekasandar Saša Zeković pozvao je Dritana Abazovića da kao nadležni potpredsjednik Vlade, za unutrašnju politiku, sistemski reaguje ne samo u pravcu razrješenja v.d. direktorke Osnovne škole “Jugoslavija” u Baru, Rade Višnjić, već i u pravcu odgovornosti ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić. Zeković smatra da Bratić, u kontinuitetu doprinosi kompromitaciji vaspitno-obrazovnog procesa u Crnoj Gori.

“U pismu koje sam uputio Abazoviću i njegovom savjetniku Filipu Adžiću naglasio sam da je “oglašavanje potpredsjednika od ključnog značaja i ono treba da uključi i pozivanje na poseban razgovor resornog ministra jer postoji ozbiljno razmimoilaženje u onome što on promoviše u odnosu na ono što svakodnevnim odlukama zastupa gospođa Bratić”, navodi se u saopštenju.

Naglasio je, kako kaže, da je potrebno poštovati zakonske principe na kojima počiva crnogorsko obrazovanje i uspostaviti obavezujuće profesionalne smjernice Vlade kojih je obavezna da se pridržava resorna ministarka ali i svi ostali akteri obrazovnog sistema.

“Apelovao sam na potpredsjednika Vlade da ne pristane na to da se na resor prosvjete gleda kao na “atar” predsjednika Vlade koji je isključivo pod njegovim okom pažnje i interesovanja. Čak i ako su spekulacije te vrste doista tačne, ne treba tolerisati činjenicu da se za direktore prosvjetnih i obrazovnih ustanova imenuju osobe koje otvoreno promovišu četništvo, slave ratne zločince i političku truju đecu”, navodi Zeković.

Imajući u vidu, kako navodi, imenovanja u vaspitno obrazovnim ustanovama u Pljevljima, Beranama, Baru i drugim opštinama više je nego očigledno da se suočavamo sa direktnim posljedicama propogandnog projekta i manipulacije “Ne damo svetinje”.

On dodaje da Višnjić već duži period, za vrijeme ranije i ove vlasti, nije vodila računa o dimenzijama djetinjstva i društveno-političkoj stvarnosti u Crnoj Gori.

“Prema svojim vrijednosnim neistomišljenicima je najčeće brutalno primitivna a njen javni govor nije prilagođen standardima jednog pedagoga i prosvjetnog radnika koji može biti primjer drugima, posebno đeci. Pozivam Vas, uvaženi potpredsjedniče Vlade, da odlučno i jasno poručite da neko ko zastupa reafirmaciju Draže Mihajlovića, ko slavi ratnog zločinca Ratka Mladića, ko ne poštuje Rezoluciju Skupštine Crne Gore o genocidu u Srebrenici ili ko indoktrinira đecu u političke i vjerske svrhe ili za produbljivanje konflikta i podjela ne može i neće biti nikakav faktor u crnogorskoj prosvjeti”, zaključuje Zeković.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije