Povežite se sa nama

Društvo

ZNAMO ZA MORINJ, ZNAMO I ZA BUKOVICU: I u Crnoj Gori ima onih koji su počinili ratne zločine

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Podgorica — Serž Bramerc izjavio u Podgorici da ne može da bude zadovoljan procesuiranjem odgovornih za ratne zločine u Crnoj Gori

Tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivični sud je rekao da su mnoge donijete presude bile oslobađajuće.

„Kao tužilac ne možete biti zadovoljni takvim rezultatima. Jako mi je teško da komentarišem da li nijesu dovoljno istraženi ili su postojali neki drugi problemi. Ali više me zanimaju budući predmeti koji će se voditi u Crnoj Gori“, kazao je Bramerc, koji je tokom vikenda boravio u Podgorici.

Novinarima je ispričao da je često od različitih crnogorskih zvaničnika čuo da im je drago što u Crnoj Gori nije bilo ratnih zločina, kao da nije bilo ni oružanog sukoba. Zato ih, kaže, on uvijek podseća da su mnogi građani Crne Gore učestvovali u sukobu, prvo u Hrvatskoj, a kasnije u Bosni i Hercegovini i na Kosovu..

„Materijal kojim raspolaže Tužilaštvo otkriva mnoge zločine koje su počinili građani Crne Gore, bilo kao pripadnici JNA u Dubrovniku 1992. godine, paravojnih formacije u istočnoj Bosni ili pripadnici Vojske Jugoslavije na Kosovu. Takođe znamo da je logor Morinj, u kojem se dogodilo mnogo zločina, bio na teritoriji Crne Gore i da su zločini počinjeni i u Bukovici, da pomenem samo neke“, naveo je Bramerc, prenio je portal RTCG.

Rekao je i da je Crna Gora procesuirala, iako, kako je naglasio, ne vrlo uspješno, neka od tih krivičnih djela, ali i da dodatni postupci u budućnosti slijede. Napomenuo je da njegova kancelarija ima vrlo dobru saradnju sa crnogorskim državnim tužilaštvom i da su prošle godine predali dosije sa više od 15 osumnjičenih, državljana Crne Gore koji su tokom rata počinili zločine u Bosni i Hercegovini.

„Mnoge od tih osoba osumnjičene su za stravične zločine seksualnog nasilja, uključujući seksualno ropstvo, silovanje, mučenje, prisilnu prostituciju i trgovinu ljudima radi seksualnog iskorištavanja, dok su neki osumnjičeni za mučenja i pogubljenja civila“, naveo je Bramerc i dodao: „Vidjećemo šta će Državno tužilaštvo uraditi sa ovim materijalom, kako će se sprovoditi istrage i kako će biti moguća krivična gonjenja.“

On je poručio da su spremni da pruže svu potrebnu podršku u vezi sa tim materijalima, ali kako je dodao, podršku moraju pružiti i vlasti Crne Gore i tužioci iz drugih zemalja regiona.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
2 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Nena
Nena
05.07.2021. 15:01

Konacno da i to dozivimo! Mnogo je onih koji zive medju nama a koji su 90-tih bili na ratistima. Skoro su ljudi objavljivali fotografije nekih politicara iz Dubrovnika sa sve oruzjem. Evropa mora da izvrsi veci pritisak da se zlocinci i kod nas procesuiraju i odgovaraju! Ima ih prilican broj!

Pero
Pero
05.07.2021. 16:33

Hapsite oslobodioce. I tada su oslobadjali Dubrovnik i sada oslobodjaju Crnu Goru.
Samo naprijed.

Sponzor

Najčitanije