Povežite se sa nama

Društvo

ZVANIČNO NOVE MJERE: Kafići i restorani radiće do ponoći, muzika uživo do 23 sata

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predstavnici Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore , Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Podgorica održali su danas redovnu konferenciju za medije na kojoj je analizirana trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom virusa COVID-19 i predstavljene nove epidemiološke mjere.

 

Na konferenciji govore dr Borko Bajić državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, dr Igor Galić direktor Instituta za javno zdravlje, dr Danilo Jokić direktor Doma zdravlja Podgorica i dr Đorđe Krnjević direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore.

Bajić je danas kazao da se ukida ograničenje rada marketima i da se produžava vrijeme rada ugostiteljskih objekata, koji će moći da rade do ponoći, dok će muzika uživo biti dozvoljena do 23 sata.

Nove mjere podrazumijevaju:

1) Dozvoljavaju se privatna okupljanja NA OTVORENOM uz prisustvo do 50 ljudi i uz poštovanje preporuka Instituta za javno zdravlje.

2) Dozvoljavaju se javna okupljanja NA OTVORENOM do 50 lica uz obavezu nošenja maske i održavanja odstojanja od dva metra.

3) Dozvoljava se prisustvo publike na sportskim događajima uz uslov da je popunjenost do 10 odsto kapaciteta mjesta za sjedenje i uz uslov da ima minumum jedno slobodno mjesto između gledalaca.

4) Dozvoljavaju se grupni treninzi na otvorenom, takođe do 50 ljudi.

5) Ukida se vremensko ograničenje rada privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom prehrambenih proizvoda (marketi, supermarketi, hipermarketi). Ovi objekti su do sada radili do 22 sata, a od subote mogu da organizuju radno vrijeme u skladu sa svojim odlukama o radnom vremenu.

6) Produžava se radno vrijeme ugostiteljskih objekata za sat. Umjesto do 23 sata, restorani i kafići mogu da rade do ponoći.

7) Umjesto od 19 sati do 22 sata, muzika uživo na terasama i u baštama ugostiteljskih objekata dozvoljava se od 20 do 23 sata.

8) Dozvoljava se rad zabavnih parkova (lunapark, ringišpil i sl.) uz poštovanje epidemioloških mjera i preporuka IJZ.

9) Liberalizovani su i uslovi ulaska stranaca u Crnu Goru. Osim uz negativan PCR test ili uz dokaz o potpunoj vakcinaciji najmanje 14 dana prije ulaska u našu zemlju, od subote, 29. maja ulazak u Crnu Goru se omogućava i uz negativan brzi antigenski test – BAT na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske Unije, koju objavljuje Evropska komisija ILI uz pozitivan IgG test koji dokazuje prisustvo antitijela koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 30 dana. Podsjećamo da državljani susjednih zemalja: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, kao i Sjeverne Makedonije, Rusije, Ukrajine i Bjelorusije u Crnu Goru i dalje ulaze slobodno.

Doktor Galić je danas kazao da jer napovoljnija epidemioloka situacija na jugu zemlje.

Ispod hiljadu zaraženih

On je kazao da epidemijska kriva ukazuje da je obolijevanje na najmanjem nivou od početka epidmijskog obolijevanja u julu mjesecu 2020. godine, izuzev avgusta iste godine, nakon čega je počeo drugi talas epidemije.

“Od prosječnog broja testiranih osoba koji je bio u posljednjoj nedelji 1241, pozitivnih rezultata naSARS-CoV-2 je bilo 4,53%. Trenutno aktivnih slučajeva je 973, a broj zaraženih u posljednjih pet mjeseci je smanjen oko deset puta. 14-dnevna kumulativna incidencija na 100 000 stanovnika za cijelu teritoriju Crne Gore trenutno iznosi 145,81 i to je najmanja vrijednost ovog indikatora od kako se javnost obavještava (septembar 2020. godine)”, naveo je on.

Iz koordinacionog tijela za vakcinaciju su istakli da su zadovoljni odzivom, ali i pozvali sve građanu da se u još većem broju vakcinišu kako bismo stali na kraj pandemiji.

Galić: Ima dovoljno vakcina

Galić je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da su za one koji su se vakcinisali, ostavljene i doze za revakcinu, bez obzira o kojoj se vakcini radi.

Što se tiče antigenskog brzog testa, u zemlju je moguće ući sa onim koji koriste i zemlje EU.

Najavio je dolazak novih kontigenata vakcina.

“Imamo dovoljno AstraZeneka i Sinofarm vakcina, a očekuje se dolazak i Fajzera i Sputnjik V”, istakao jr on.

Bajić je istakao da se Ministarstvo zdravlja još nije izjasnilo u vezi sa najavljenom smjenom direktora Bolnice u Risnu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije