Connect with us

Društvo

MITRIĆ: Ako nema ko da sprovede izbore moraju se odložiti

Published

on

Predsjednik države trebalo bi da odloži predstojeće lokalne izbore zbog nepostojanja organa koji vodi te izbore u momentu njihovog raspisivanja, odnosno organa koji saopštava rezultate, čije se odluke priznaju i mogu se napadati kod Ustavnog suda, kazao je, za Portal RTCG, bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore prof.dr Blagota Mitrić

“Cijela pravna situacija oko raspisivanja izbora ili njihovog eventualnog održavanja ili odlaganja, vezana je za jednu neupitnu pravnu činjenicu, a to je da u momentu raspisivanja izbora Crna Gora nije imala glavni državni organ koji se bavi izborima a to je Državna izborna komisija, koja nije imala svog predsjednika i nema ga već mjesecima, niti se zna kada će ga imati. A kada nema predsjednika, znači nema ni organa”, kaže Mitrić.

Kako je rekao, iz ovoga bi se moglo zaključiti da bi predsjednik države trebalo da odloži izbore zbog nepostojanja organa koji vodi te izbore. Međutim, prema njegovom sudu, ovakav stav može se dovesti u pitanje imajući u vidu okolnost da su predizborne radnje već počele.

“Neupitna je pravna činjenica da su počele predizborne radnje. Ta činjenjica dovodi u sumnju moj stav, jer što kaže Bogišić, što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi, ili što kažu Latini, što nema važnost na početku nema ni na kraju”, cijeni Mitrić.

On navodi da treba imati u vidu međunarodnu pravnu normu Rebus sic stantibus (promijenjene okolnosti), a po članu devet Ustava Crne Gore međunarodno pravo obavezuje Crnu Goru. Odnosno, opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava sastavni su dio unutrašnjeg pravnog poretka, imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju kada odnose uređuju drugačije od unutrašnjeg zakonodavstva.

Kako je naveo Mitrić, pošto nema organa koji vodi izbore i predizborne radnje, odnosno nije izabran predsjednik Državne izborne komisije, onda treba imati u vidu ulogu Ustavnog suda.

“Imamo Ustavni sud koji je na ivici legaliteta i legitimiteta, jer od sedam sudija sada ih ima 5 a od tih 5 jedan je ispunio uslove za penziju, i mora da ide po sili ustavne norme. Ali i tada od sedam sudija imamo ih četiri, to jest, to je većina, sa tim što tu moraju biti odluke jednoglasne”, kazao je Mitrić.

On je naglasio da je uloga Ustavnog suda veoma važna.

“Po međunarodnom pravilu koje glasi, ko može više može i manje, to ovdje znači da Ustavni sud kao organ koji odlučuje i o mnogo drugih stvari ne samo o onome o čemu odlučuje DIK, kad su već predizborne radnje počele i više se ne mogu zaustaviti, može biti svjetlost na kraju ovog pravnog tunela. Moglo bi se desiti da sve nadležnosti Državne izborne komisije samo za ove izbore, u ovom konkretnom slučaju, preuzme Ustavni sud, po već rečenom, ko može više može i manje”, istakao je Mitrić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije