Connect with us

Ekonomija

VJERNIK, SRBIN, LITIJAŠ MILAN LEKIĆ IMA ALIBI ZA PIJANE ISPADE: Iza ikone sve može

Published

on

Da je Milan Lekić, predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja, najblaže rečeno, nepodoban za vršenje bilo kakve funkcije, odavno je poznato svima u Crnoj Gori, osim premijeru Milojku Spajiću i njegovom ministru Saši Mujoviću. Istini za volju, Lekić je kadar Demokratskog fronta i intimus neformalnog vođe vladajuće koalicije, Andrije Mandića, ali to ne opravdava Spajića i Mujovića što su popustili pod pritiscima Mandića i dozvolili da se takvo „sumnjivo“ lice nađe na tako odgovornoj funkciji.

Lekić je, od „oslobođenja“ 30. avgusta 2020. godine, redovno punio novinske stupce mnogim skandalima u kojima je bio glavni akter. Posljednji ispad desio se u petak, kada je ponovo slupao službeni automobil vozeći pod dejstvom alkohola. Nije mu prvi put, ali je sada morao da provede noć u zatvoru, na triježnjenju.

Da je Lekić zreo za zatvor, odavno je poznato svima u Crnoj Gori, osim onima koji ga uporno vraćaju u Rudnik uglja Pljevlja.

Lekić je, da podsjetimo, od aprila 2021. nezakonito obnašao funkciju direktora Rudnika uglja Pljevlja do avgusta 2023. kada je smijenjen nakon što je Inspekcija rada utvrdila da je na tu funkciju izabran grubim kršenjem zakona, bez konkursa. Ipak, dvije godine su bile više nego dovoljne da Lekić ozbiljno ugrozi poslovanje RUP-a. Podaci pokazuju da je profitabilnost Rudnika u padu od 2020.godine, a naročito je smanjena 2022. godine.

Broj zaposlenih je dupliran – sa 670 radnika 2019. na 1170 na kraju 2022. godine.

Fotografija 1: VJERNIK, SRBIN, LITIJAŠ MILAN LEKIĆ IMA ALIBI ZA PIJANE ISPADE: Iza ikone sve možeMilanu Lekiću Andrija Rajo Mandić sredio da nastavi da uništava RUP, u korist Srbije naravno

Kako je radio Milan Lekić, sada ispituje Specijalno državno tužilaštvo. Pune ruke posla za SDT – od prekomjernog partijskog zapošljavanja do spornih ugovora, od kojih je najpoznatiji onaj o prodaji uglja Elektroprivredi Srbije (EPS) što bi naš narod rekao, ispod svake cijene. Koliko je oštetio Rudnik a “častio” EPS, pokazaće istraga. Osim toga, Lekić je umiješan i u aferu oko nabavke dampera jer je, kao odgovorno lice – izvršni direktor Rudnika uglja AD Pljevlja, postupajući suprotno odredbama Zakona o privrednim društvima zaključio ugovor za nabavku roba – damper, proizvođača Belaz za potrebe Rudnika uglja AD Pljevlja, sa BPS Ugljevik iz Ugljevika, Bosna i Hercegovina na iznos od 3.459.800 eura (bez PDV) iako je znao da to nije realna cijena dampera pri činjenici da su samo godinu dana ranije isti kupljeni za iznos od 2.556.493 eura na koji način je BPS d.o.o. iz Ugljevika pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od skoro milion eura, i istovremeno Rudniku uglja AD Pljevlja pričinio štetu u istom iznosu.

Mediji su pisali da je Lekić 21. oktobra 2022. godine sklopio ugovor sa firmom DOO Tatius Balkan o prodaji čak 1.200.000 tona uglja, vrijedan 62 miliona eura, iako je Tatius osnovan samo dan prije potpisivanja. Vlasnici kompanije su Nikola Ljiljanić, rođak i komšija bivšeg izvršnog direktora RUP-a Milana Lekića, i ukrajinska državljanka Tatjana Petrošenko. Tatjana ubrzo napušta kompaniju, a većinsko vlasništvo preuzima Ljiljanić. Izlazak Petrošenko iz posla sa ugljem poklapa se sa propašću posla njenog supruga Oleksandra Petrušenka sa fabrikom briketa i peleta koji je potpisan takođe sa Lekićem. Ukrajinski državljani koji su, prema saznanjima Pobjede, u kešu plaćali sve usluge u Pljevljima, su nakon marta 2023. nestali iz Crne Gore.

Lekić i rukovodstvo RUP-a su Oleksandera Petrošenka, prilikom potpisivanja ugovora 2021. godine, predstavili kao „najboljeg investitora u zadnjih deset godina koji se pojavio u Pljevljima“.

Bračni par je u martu 2023. godine naprasno nestao i više se nije pojavljivao u opštini Pljevlja, iako je uložio značajna sredstva u fabriku za briketiranje ugljene prašine. Petrušenkovoj kompaniji „Enerdži holding“ već duže vrijeme je blokiran račun za iznos od 35.000 eura. Petrušenko je ostao dužan svim dobavljačima, naročito RUP-u, i „Kastelo Montenegru“ kao dvijema državnim kompanijama koje su ušle u poslovne odnose sa njim.

Fotografija 2: VJERNIK, SRBIN, LITIJAŠ MILAN LEKIĆ IMA ALIBI ZA PIJANE ISPADE: Iza ikone sve možeSaša Mujović i Milojko Spajić ne smiju da smijene kontroverznu pijanduru Lekića jer se boje Andrije Mandića

SPO bi trebalo da istraži i donacije RUP-a u vrijeme Lekićevog mandata, posebno onih Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je stala u odbranu ovog kontroverznog lika. Kako se sumnja, SPC je to uradila jer je Lekić bio široke ruke sa državnim parama, čašćavajući Mileševsku eprahiju stotinama hiljada eura. Poznat je i po dijeljenju rješenja na neodređeno na svadbama, a sve to nije bilo dovoljno premijeru Milojku Spajiću da se odupre uticaju svoga neformalnog šefa Andrije Mandića i spriječi da Lekić ponovo bude izabran za člana odbora direktora RUP-a.

Lekića, međutim, mnogo ne zabrinjava to što ga SDT istražuje a i zašto bi, kad ima otvorenu podršku Srpske pravoslavne crkve, posebno episkopa Mileševske eparhije SPC Atanasija.

“Primivši vijest o mogućoj smjeni Milana Mija Lekića u neprestanoj smo zapitanosti zašto se i iz koje potrebe rodila takva mogućnost. Naš brat Milan Lekić decenijama neumorno radi u interesu svoje crkve i svoga naroda. Djelatno je podržao neimarske poduhvate širom naše eparhije i diljem srpstva. Naša dužnost je, kao duhovnog pastira ovih krajeva, da podržimo čovjeka koji je učestvovao u izgradnji mnogih hramova Božjih, zaposlio na stotine Pljevljaka i značajno učestvovao u razvoju pljevaljske opštine. Sigurni smo u to da će, s pomoću Božijom, Milan Lekić ostati na poziciji na koju je izabran voljom naroda i da će i dalje vjerno da služi svojoj crkvi i svome narodu”, naveo je Atanasije u odbranu Lekića dok je bio direktor RUP-a i dodao da je započet privredni preporod pljevaljskog kraja i da tu težnju ne smijemo prekinuti.

Fotografija 3: VJERNIK, SRBIN, LITIJAŠ MILAN LEKIĆ IMA ALIBI ZA PIJANE ISPADE: Iza ikone sve možePravi svetosavac Milan Lekić: Pijan lupa službena auta, umiješan do grla u sumnjive poslove, pod istragom SDT-a, ali je svake neđelje na liturgiji i jedino je to važno

Udobno ušuškan u “bogougodno” krilo Atanasija, Lekić je shvatio da je nedodirljiv. Može slobodno da pijanči i lomi službene automobile, jer to “nije grijeh” u očima SPC. Uz to, Lekić se izjašnjava i kao “ugroženi” Srbin, koji je bio na “litijama”. Tako je zacementirao svoj CV, pa bančenje može da se nastavi.

A bančenje je nastavljeno i u RUP-u gdje se udobno smjestio na funkciji predsjednika Odbora direktora. Bilansi stanja RUP-a na dan 30.07.2024. gubitak kompanije skoro četiri miliona eura. Ipak to nije bio dovoljan razlog za resornog ministra Sašu Mujovića da traži njegovu smjenu. Mujović se tek nakon ponovljenog udesa u pijanom stanju sjetio da bi bilo dobro zbog javnosti da ga zamoli da se povuče. Ovaj potez Mujovića pokazuje svu nemoć Pokreta Evropa sad pred Demokratskim frontom, koji upravlja Spajićem i njegovom Vladom kao sa marionetama. Za to vrijeme, gubici u energetskom sektoru se samo gomilaju, od nekada najprofitabilnije Elektroprivrede Crne Gore, preko CEDIS-a, RUP-a, Solar gradnje…

L.P.Đ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije