Connect with us

Politika

NAKON POSJETE BERNSA: Vučiću iznad glave visi ”majdanski scenario”

Published

on

Posjeta direktora američke CIA-e Vilijama Bernsa regionu koja počela u Sarajevu, 20. avgusta, da bi se nastavila u Beogradu i Prištini, ne prestaje da izaziva reakcije, a zbog tajnosti samih sastanaka javnost se i dalje pita što je bio konkretni razlog ove posjete.

Kao primarni razlog posjete direktora CIA-e regionu, prije svega se ističe zabrinjavajuća secesionistička retorika i djelovanje predsjednika entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika i Vlade RS-a. To je u utorak za Radio Slobodna Evropa potvrdio zvaničnik Vlade Sjedinjenih Američkih Država koji je tražio da ne bude imenovan.

“Održani su sastanci s kolegama iz obavještajne zajednice, članovima Predsjedništva i ministrom vanjskih poslova. Razgovarali su o pitanjima od zajedničkog interesa, što uključuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine”, rekao je zvaničnik američke Vlade o posjeti direktora CIA-e.

Poruka Vučiću

Međutim, iako je ova informacija tačna ona samo djelimično objašnjava cilj Bernsove posjete, jer u centru interesovanja šefa CIA ipak je bio srpski autokrata Aleksandar Vučić.

Vučiću više ne mogu da pomognu kompromitovane američke diplomate kao što su Kristofer Hil i Gabrijel Eskobar

Berns je po svemu sudeći objasnio Vučiću da imenovanje Aleksandra Kasanofa za nasljednika Gabrijela Eskobara kao američkog čovjeka zaduženog za region, nije slučajno i da je to najozbiljnije upozorenje Beogradu – ili će promijeniti politiku, ili će se u Srbiji desiti Majdan. Portal Aktuelno već je pisao da je Kasanof bio politički savjetnik i jedan od ključnih ljudi američke ambasade u Ukrajini kad je 2014. godine svrgnut Viktor Janukovič, ruski čovjek, u političkoj pobuni poznatoj kao Majdan, odnosno Euromajdan.

Zato nije čudno što je nakon posjete Bernsa Sarajevu i Prištini bilo saopštenja za javnost o temama o kojima se razgovaralo, dok je Beograd ćutao tri dana ne demantujući niti potvrđujući razne spekulacije o tome što je bila tema razgovora onih koji su se u srpskoj prijestonici sreli sa Bernsom. Tek nakon tri dana Vučić je pokušao da objasni situaciju time da su navodno dogovorili da se ne iznose detalji razgovora u javnost.

Beograd nezadovoljan

Odmah nakon što je zvanično završena posjeta Bernsa Beogradu, čuli su se stavovi da ona nije bila nimalo prijatna za Vučića i njegov režim.  Bvši šef Vojnobezbjednosne agencije Srbije VBA Momir Stojanović je nagovijestio da okolnosti govore o tome da su zvaničnici u Beogradu nezadovoljni pregovorima sa Bernsom.

Bernosva posjeta nije bila nimalo prijatna za Vučića i vlast u Beogradu

“Zvaničnici u Beogradu sigurno nisu zadovoljni rezultatima tih razgovora, jer da jesu, i te kako bi to podelili sa javnošću u Srbiji. A sada je nama javnosti u Srbiji preostalo da nagađamo u kom pravcu i kakve poruke je Berns poslao zvaničnicima u Beogradu. U svakom slučaju, zabrinjava činjenica da se zvaničnici iz Beograda ne najavljuju za ovaj razgovor – to ukazuje da su najverovatnije poslate neke ultimativne poruke vezane za krizu u BiH i na Kosovu i Metohiji“, kazao je general Stojanović u intervjuu za Glas Amerike.

Sličnog mišljenja je i bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić. Vujačić, profesor Univerziteta u Beogradu u penziji, kazao je agenciji Beta da je cilj „zapadnobalkanske turneje“ Bernsa, tokom koje je posjetio Sarajevo, Beograd i Prištinu, prilično očigledan – da se osigura stabilizacija prilika u regionu.

„Posjeta Srbiji verovatno je povezana sa dve stvari – da se vlastima skrene pažnja na opasnost od bilo kakvih poteza koji bi vodili destabilazaciji Bosne i Hercegivine ili Kosova, verovatno sa jasnom porukom da bi bilo kakva destabilizacija imala ozbiljne posledice u odnosima sa SAD“, kazao je Vujačić.

Vujačić je dodao da je takvom stavu SAD doprinio i sukob naoružane grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska, 24. septembra prošle godine, „što je Amerikance iznenadilo i zbog čega su američke obavještajne službe maksimalno uključene u kontrolu te granice“.

Jedina preostala stolica – električna

Poslije tri dana ćutanja Vučić je bio prinuđen nešto da kaže, pa je poručio da su pregovori sa Bernsom ”bili korisni”. To ”korisno” u prevodu znači samo jedno – da je Vučić shvatio što se od njega traži.

Aleksandar Bocan Harčenko i Aleksandar Vučić: Više mu ni Rusija ne može pomoći

Suština poruke koju je Berns prenio Vučiću više je nego jasna – što god se desilo po pitanju destabilizacije regiona, konkretno u BiH i na Kosovu ti ćeš biti kriv, a onda na scenu stupa Kasanof, stručnjak za ”majdanski scenario”.

Vučić je shvatio ovu poruku i to jako ozbiljno, a tome u prilog ide i to što se drugi dan nakon sastanka sa Bernsom sastao sa Miloradom Dodikom, a zatim i sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan Harčenkom. Dodik je jasno čuo i prihvatio poruku – bolje da progutam knedlu, obrukam se javnim demantovanjem samog sebe i prestanem da talasam, nego da budem ”izbrisan”, o čemu govori i njegova izajva nakon posjete Bernsa da ”secesija nikad nije bila njegova politika”. A sigurno je posavjetovao Vučiću da slično postupi.

Vučić se odmah nakon odlaska Bernsa požalio Harčenku kako ga pritiska direktor CIA. Iz ruske ambasade po svemu sudeći je dobio jasnu poruku – ukini sve stolice na kojima sjediš i ostani samo na jednoj – ruskoj i bićeš zaštićen.

Međutim, srpski autokrata je otišao predaleko u sjedjenju na više stolica kada su u pitanju spoljnopolitički partneri i dilovi sa njima, i shvata da sve i da hoće, ne može ispuniti zahtjev Harčenka. Jer kad bi ostao samo na jednoj stolici, ona bi za njega bila bi električna.

R.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije