Connect with us

COVID-19

SLOVACI KUPUJU RUSKU, POLJACI KINESKU VAKCINU: Novi “vakcinacijski pakt” može uzdrmati EU

Published

on

 Foto: Jutarnji list / Afp, Xinhua, Sputnik

Slovačka kupuje dva miliona doza ruske vakcine Sputnjika V i očekuje da će polovina stići ovog i sljedećeg mjeseca, dok nastoji da ubrza vakcinaciju uslijed povećanja broja zaraženih i umrlih od covida-19, rekao je premijer Igor Matovič u ponedjeljak, prenosi Reuters, a objavljuje Hina.

Poljski predsjednik Andrzej Duda razgovarao je s kineskim čelnikom Xijem Jinpingom o kupovini kineske vakcine, rekao je u ponedjeljak njegov saradnik državnoj novinskoj agenciji PAP. Češki premijer Andrej Babiš rekao je u nedjelju da bi zemlja mogla početi koristiti rusku vakcinu Sputnjik V čak i bez odobrenja Evropske agencije za lijekove (EMA).

Iako se čini da je opet riječ samo o članicama s Istoka Evrope, koje koriste stare veze s Rusijom i Kinom riskirajući i političku štetu kako bi se dokopale vakcina, nezadovoljstvo se širi i među starim članicama EU. Austrija i Danska planiraju oformiti  “vakcinsku alijansu” s Izraelom, prenosi The Financial Times. Tom su dnevnom listu izvori iz Beča i Kopenhagena potvrdili da će kancelar Sebastian Kurz i premijerka Mete Frederiksen već ove sedmice put Jerusalima kako bi s premijerom Benjaminom Netanjahuom raspravili zajednički pristup problemu vakcinacije.

Plan je da tri zemlje zajedno uspostave proizvodne pogone za mRNA vakcine i o tome već pregovaraju s Pfizerom i Modernom. Naime, sve se češće čuje pitanje zaštokompanije koje su proizvele vakcine, zbog vanrednih okolnosti, ne podijele formule s ostalim farmaceutskim kompanijama kako bi se ubrzala proizvodnja. Odgovor je više nego jasan, a dao ga je sam Pfizer prije nekog vremena – ta kompanija samo od vakcina treba da zaradi15 milijardi dolara. Kompanije pak tvrde da nemaju više kapaciteta. A novi koštaju.

Pregovori spomenutog trojca već su, kako navodi FT, odmakli jer je Austrija pronašla lokacije za postrojenja. Zemlje bi vjerojatno finansirale izgradnju i opremu. I imale koristi jer bi im vakcine bile doslovce na dohvat ruke.

Ako se ovaj projekt ostvari, bio bi ozbiljan udarac planu Evropske komisije da se vakcina nabavlja na zajedničkom nivou, a da to ne radi svaka zemlja zasebno. Ursula von der Lejen, predsjednica EK, priznala je nedavno pred Evropskim parlamentom da je zakazala u projektu nabavke vakcina.

EK je rekla da nije upoznata s planovima Austrije i Danske. Ideja EK bila je da se zaštite male članice EU kako ih velike globalne sile, pa i one unutar EU, ne bi bacile na kraj reda za dobijanje vakcine.

Austrija je još u maju prošle godine razgovarala s Izraelom o mogućoj saradnji. Netanjahu je u nedjelju rekao kako vlada planira razvijanje sposobnosti istraživanja, razvoja i distribucije vakcina za nove varijante virusa.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije