Connect with us

Evropa

POTRAGA ZA ODBJEGLIM NAORUŽANIM VOJNIKOM: Desni ekstremista ostavio poruku da kreće u bitku

Published

on

Konings je naveo da ne moze živvjeti u društvu u kome upravljaju virolozi i političari

Stotine pripadnika specijalnih snaga Belgije ni danas nisu uspjele da pronađu teško naoružanog odbjeglog vojnika Jurgena Koningsa koji je na državnoj listi potencijalnih terorista.

Više od 400 belgijskih vojnika i policajaca traga za 46-godišnjim Koningsom već tri dana, otkako je on početkom nedjelje viđen u blizini doma osobe kojoj je prijetio. Konings, profesionalni strijelac poznat po krajnje desnim stavovima, i dalje se, kako se pretpostavlja, krije u velikom parku prirode na sjeveroistoku Belgije koji „češljaju“ pripadnici bezbjednosnih snaga.

Ministar pravde Belgije Vinsent Van Kvikenborn rekao je da je Konings nestao u ponedjeljak i da se kretao oko doma jedne od nekoliko osoba kojima je prijetio.

Belgijski mediji navode da je prijetio virologu Mark Van Ranstu, ljekaru koji je predvodio zdravstveni sektor u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Van Ranst i njegova porodica u međuvremenu su prebačeni na sigurno mjesto.

Policija trenutačno pretražuje šumu u blizini Dilsen-Stokema u pokrajini Limburg na sjeveru Belgije, nakon što je pronađen automobil s teškim naoružanjem koji pripada vojniku.

Policija je navodno u automobilu pronašla četiri raketna bacača, ali osumnjičeni je sa sobom ponio nekoliko komada teškog naoružanja i nosi pancir.

Vojnika koji je prijetio virologu opisali su kao “potencijalno izuzetno nasilnog ekstremistu krajnje desno orjentisanog”. Ostavio je pisma u kojima je naveo da se priprema za smrtonosnu bitku s policijom te da “više nije mogao živjeti u društvu u kojemu su nam političari i virolozi oduzeli sve”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije