Connect with us

Društvo

VUKIĆEVIĆ: Odbjegla djevojčica aktivna na društvenim mrežama

Published

on

Javna ustanova Centar “Ljubović” nema informaciju gdje se nalazi četrnaestogodišnja djevojčica koja je prije nekoliko dana pobjegla iz te ustanove na svoj rođendan, kazao je zaposleni u Centru Novo Vukićević. Prema njihovim saznanjima djevojčica se nije javila ni porodici, ali je aktivna na društvenim mrežama.

“Nemamo zvaničnih informacija o djevojčici koja je pobjegla iz centra Ljubović izuzev što smo dobili informacije da je aktivna na društvenim mrežama, što je u svakom slučaju dobro i znači da je djevojčica živa”, kazao je Vukićević za Jutarnji program TVCG.

On objašnjava da nije neobično da iz ustanove otvorenog tipa pobjegne djevojčica.

“Tog dana je pripremana proslava rođendana te djevojčice koja je navršavala 14 godina.Praksa u ustanovi je da organizujemo proslavu rođendana i da im približimo na taj način kućnu atmosferu. Ona je izašla iz ustanove da pomogne oko priprema, preskočila je kapiju i pobjegla”, kazao je on.

Vukičević ponovo naglašava da to nije uobičajeno kod njih jer djeca svakodnevno odlaze u školu, rade.

“Imamo tokom godine više tih bjekstava, ali se sada nopravdano podigla kampanja protiv nas da smo mi napravili neke propuste, da nešto nije urađeno u skladu sa onim što treba da se uradi”, kazao je on.

Vukičević ističe da je djevojčica bježala i od kuće i pravila probleme sa 10 godina, što u dijagnostičkom dijelu predstavlja veliki rizik.

Ona je bila smještena od 6. marta do kraja maja 2020.u Centru.

“Tada smo procijenili da je postignut napredak i da može da se vrati porodici. Međutim, krajem novembra 2020. prijavljen je isti problem. Ponovo je bježala od kuće, sa nastave, družila se sa odrasnim osobama sklonim problematičnom ponašanju. Centar za socijalno ju je ponovo smjestio krajem novembra”, kaže on.

Ističe da je “Ljubović” ustanova otvorenog tipa i da zaključavanje nije dozvoljeno.

“Nije “Ljubović” Goli otok da bismo držali djecu ovdje. Ta djeca moraju da budu uključena u društvena zbivanja i da budu integrisana. Smatram da treba što prije iz institucije da se ta djeca premještaju u porodice”, kazao je on.

On kaže da je Centar “Ljubović” uradio sve po proceduri koja je ranije utvrđena.

“Obavijestili smo policiju, majku, Centar za socijalni rad. Na vezi smo sa svima njima svakodnevno. Porodica nema informaciju gdje se ona nalazi, jer ona ima veliku mrežu odraslih prijatelja o kojima ne želi da govori”, kaže on i dodaje da je u februaru prilikom jednog bjekstva doživjela nasilje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije