Connect with us

Društvo

MINISTARSTVO PROSVJETE: Izvještaj DRI zloupotrijebljen, prethodna vlast nije donijela strategiju tokom cijelog mandata

Published

on

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta danas je saopštilo da nije iznenađeno najnovijom zloupotrebom izještaja Državne revizorske institucije, reagujući na tekst u kom se navodi da taj resor nema strategiju, te da upravljanje informacionim sistemom obrazovanja MEIS nije na zadovoljavajućem nivou, iz Ministarstva poručuju da sve nalikuje na vješto iskonstruisan spin da bi se javnosti predstavilo kako novo rukovodstvo nije donijelo strategiju za par mjeseci, a zapravo je odgovorni krivac za čitavu stvar prethodna vlast, koja to nije uradila za čitav mandat.

Reagovanje prenosimo u cjelini :

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije iznenađeno najnovijom zloupotrebom izještaja Državne revizorske institucije, budući da se ciljano stvorila atmosfera narušavanja objektivnosti pojedinih kontrolnih institucija Crne Gore, što se kontinuirano podržava i od strane određenih medijskih adresa.

Naime, prva zloupotreba na koju smo u obavezi da reagujemo je >>interpretacija<< izvještaja DRI. Na prvom mjestu, zbog nepreciznosti povezane sa periodom na koji se odnosila revizija, a koji nije definisan ni u samom naslovu od strane DRI, ni od strane novinara koji su neprofesionalno tumačili izvještaj. Za nas je nakon svega očigledan tajming, namjera i vrsta revizije koja se odvija na početku 2021. godine, uz indikativan naslov „Revizija informacionog sistema obrazovanja Crne Gore oblast IT upravljanje“. Shodno tome, pitamo se, zašto ova revizija nema naznačenog perioda na koji se odnosi ili obuhvata, odnosno koja dokumenta, procese, procedure, i iz kog perioda sagledavaju? Prosto, sve nalikuje na vješto iskonstruisan spin da bi se javnosti predstavilo kako novo rukovodstvo nije donijelo strategiju za par mjeseci, a zapravo je odgovorni krivac za čitavu stvar prethodna vlast, koja to nije uradila za čitav mandat.

Drugim riječima, djeluje očiglednom tendencija da se napravi konfuzija u dijelu javnosti, s obzirom na činjenicu da se detaljnim čitanjem izvještaja koji je dostupan na sajtu DRI, broj: 03-035/21-90/31, 28. jun 2021. godine vidi su obrađivani podaci od 2004. do 2020. godine, što znači da je u pitanju mandat prethodne Vlasti (podsjećamo: aktuelna Vlada je konstituisana 04. decembra 2020. godine i to sa jasnim ciljem da se strategije donesu profesionalno, a ne brzo kao instant-forme koje po svaku cijenu treba da zadovolje administrativna ograničenja).

Drugi momenat koji je indikativan je proizvoljnost ili zla namjera u dijelu istraživačkog novinarstva. Naime, da su se, kojim slučajem, novinari profesionalno bavili ovim izvještajem oni bi imalii prostora čak i da pohvale, ili afirmativno istaknu činjenicu da je ministarka Bratić, bez obzira na to što je zatekla manjkavosti i nedostatke ovog tipa u IT sektoru, prihvatila sve preporuke DRI u cilju njegovog unapređenja. Smatrajući da DRI treba da pristupi ovoj vrsti revizije, ministarka Bratić ih je pisanim putem, još na početku svog mandata, da resor PNKS uvrste u plan revizije, sa ciljem sagledavanja stvarnog stanja i dobijanja eventualnih preporuka za unapređenje, što ističemo kao važnu činjenicu sa kojom želimo da upoznamo javnost.

Umjesto toga stvara se ponovo atmosfera obmane kako bi se diskreditovao rad cijelog Ministarstva, ali i ministarke koja je jedina uspostavila III linije provjere i zaštite kod kontrola i čiji su rad na ovom planu pohvalile važne međunarodne adrese.

Moramo napomenuti da se, i pored lošeg rukovođenja prethodne Vlasti, u resoru MPNKS zatekao kvalitetan ekspertski kadar koji se, svojim znanjem, potrudio da sačuva baze podataka i, sa ograničenim sredstvima, odgovori svim izazovima vezanim, kako za bezbjednost IT sektora, tako i za njegovu funcionalnost i razvoj, i to na način što je kreiranje Informacionog sistema obrazovanja započeto na osnovu Glavnog projekta Informacionog sistema obrazovanja koji je 2004. godine usvojen na Savjetu za ICT.

Nakon toga, poglavlje e-Obrazovanje je bilo obuhvaćeno Strategijama za razvoj informacionog društva 2012-2016. i 2016-2020.

Osim toga, u 2020. godini, urađena je Funkcionalna analiza Informacionog sistema obrazovanja, kao i analiza i smjernice za digitalizaciju obrazovnog sistema, koja je poslužila Ministarstvu kao preduslov za kandidovanje za Program rada Vlade za 2021. godinu i donošenje strategije. Iz navedenog jasno je da je u Programu rada Vlade planirana Strategija za digitalizaciju obrazovnog Sistema i to na predlog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije