Connect with us

Vijesti

SEKULOVIĆ NA FORUMU: Sa evropskim ministrima o borbi protiv korupcije

Published

on

Posebna pažnja na Forumu ministara pravde i unutrašnjih poslova EU-Zapadni Balkan u Sloveniji, na kome će učestvovati i crnogorska delegacija, biće posvećena jačanju prekogranične pravosudne saradnje, s fokusom na vladavinu prava i reforme u pravosuđu, uspostavljanje Kancelarije evropskog javnog tužioca i saradnju sa trećim zemljama. Vlada je u petak usvojila platfomu za učešće ministra unutrašnjih poslova i koordinatora Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Sergeja Sekulovića i delegacije na forumu ministara od 1. do 3.decembra

Tokom Foruma ministara pravde i unutrašnjih poslova predviđena je diskusija na temu migracija, azila i upravljanja granicama, i u okviru nje će se razmatrati pitanja unapređenja prihvatnih kapaciteta, jačanja sigurnosti granica i razmjene informacija, intenziviranja saradnje u borbi protiv krijumčarenja migranata te poboljšanja saradnje na polju povratka i readmisije.

U okviru sesije o suzbijanju terorizma, ekstremizma i radikalizacije, poseban fokus biće na implementaciji Zajedničkog akcionog plana, uključujući povratak stranih terorističkih boraca, različite oblike nasilnog ekstremizma, kao i bezbjednosne provjere u odnosu na evakuaciju državljana Avganistana.

“Takođe, biće riječi o jačanju policijske saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja migranata, trgovine ljudima, krijumčarenja narkotika, ilegalne trgovine oružjem, kao i prevencije seksualnog zlostavljanja djece. U tom smislu, akcenat će biti na proaktivnijem učešću u operativnim aktivnostima u okviru Evropske multidisciplinarne platforme za organizovani kriminal (EMPACT 2022-2025)”, navodi se u tekstu platforme.

Forum će, kako se tvrdi, predstavljati dobru priliku za dalju promociju napretka i ostvarenih rezultata Crne Gore, na nacionalnom, regionalnom i evropskom planu, posebno u oblasti migracija, azila i upravljanja granicama.

“Ujedno, forum predstavlja odličnu priliku da se diskutuje o borbi protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja migranata, trgovine ljudima, krijumčarenja narkotika, ilegalne trgovine oružjem, kao i prevencije seksualnog zlostavljanja djece”, piše u tekstu platforme.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije