Connect with us

Vijesti

Vuksanović-Stanković Raduloviću: Pročitali ste govor koji Vam je neko drugi napisao da nas unizite

Published

on

Poslanici su na današnjoj sjednici Skupštine rasparavljali o interpelaciji o radu ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića.

Nakon višesatne rasprave, odlučeno je da će se o tome naknadno izjasniti.

Opozicija optužuje  Radulovića da je zloupotrijebio položaj i saopštio netačne konstatacije u instrukcijama crnogorskim ambasadorima kako da informiše države gdje obavljaju te funkcije o događajima na Cetinju 4. i 5. septembra.

Poslanici DPS-a i LP smatraju da Skupština treba da smijeni Radulovića zbog toga što je zloupotrebio diplomatsko-konzularne predstavnike Crne Gore.

– On im je nametnuo ulogu falsifikatora činjenica o događajima na Cetinju u svrhu političke propagande, čime je proizveo značajne posljedice po ugled Crne Gore u međunarodnoj javnosti -kaže se u zahtjevu kluba poslanika DPS-a i LP.

Vlada, u mišljenju dostavljenom parlamentu, ocjenjuje da je Interpelacija neosnovana i da su navodi u njoj neistiniti i paušalni.

Radulović je kazao da je da su u non pejperu pobrojani samo fakti, koji su, kako tvrdi, lako provjerljivi. Poslanica SDP-a Vuksanović Stanković je poručila da su poslanici opozicije tokom rasprave bili korektni prema Raduloviću što on nije očekivao. Zbog toga je on, prema njenim riječima, pripremio govor koji mu je neko drugi napisao, kojim je htio da ih “unizi”.

Rasprava

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić je kazao da pozicija ministra vanjskih poslova mora da bude pokrivena kompetentnijim ljudima.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je kazala da svi govore o sebi kad nastupaku.

– Pa i oni poslanici i poslanici koji nemaju svoj stav, za razliku od nas koji imamo. I oni kojima drugi pišu govore, a neki saopštavaju svoje mišljenje – kazala je ona.

Govoreći o Non pejperu, ističe da je u radu Radulovića napravljena krupna greška, pa čak, kako kaže, i izlaženje iz nadležnosti.

Ona je pohvalila ministra Radulovića za jednu star.

– Želim da pohvalim ministra, što niste podigli želji najvećeg podržavaoca ove vlasti iz parlamenta da se prekinu naše veze sa evroatlanskim partnerima i da se uđe u neke druge procese, koji su u suprotnosti sa većinskim opredeljenjem građana Crne Gore – kazala je ona, dodajući ipak da je Vlada neodrživa.

– Vlada ima politiku “dobro jutro na sve četiri strane”, bez koncepta, bez odgovornosti. Zato Vlada i ministri mora da odu sa tih pozicija  – kazala je ona.

Poslanik URE Miloš Konatar je kazao da da moraju imati ključni cilj – članstvo Crne Gore u EU, ističući da za to ne postoji alternativa.

On je kazao da to zahtijeva pravila i jasnu i nedvosmislenu poziciju.

– Pozicija ove Vlade, i ministarstvo na čijem je čelu Radulović, može služiti na čast Crne Gore – kazao je Konatar, ističući da je sačuvan spoljnopolitički kurs Crne Gore.

Dodaje da neće podržati predlog interpelacije jer smatra da mogu biti ponosni na ministra vanjskih poslova, jer čuva spoljnopolitički kurs Crne Gore koji državu vodi pri ispunjenju ključnog cilja, a to je EU.

Poslanik DPS-a Jevto Eraković je kazao da je epizoda “non pejpr” paradigma rada Vlade.

– Njegovi kreatori se nisu zamarali istinom, poštovanjem procedura ili etikom. Umjesto toga odabrali su da budu agilni statisti u lažnoj predstavi – kazao je Eraković.

On je pozvao poslanike da podrže interpelaciju.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović je podsjetio da je su oni jedan od potpisnika interpelacije.

– Ministre Raduloviću, moram Vam reći da ste Vi jedan od najboljih ministara u najgoroj Vladi u istoriji Crne Gore, a koja će srećom biti oburdana narednih nekoliko dana. Nije dobro što će ta oburdana Vlada nastaviti shodno članu 110 Ustava, da vrši funkisju do izbora nove Vlade, a to će biti naš daleko veći problem nego oburdavanje sljedeće sedmice – kazao je Popović.

Ministar Radulović je kazao da će na sve prozivke, optužbe i neistine na njegov račun odgovoriti “časom anatomije”, i izrecitovao Kiplingovu pjesmu.

– Optužen sam da sam urušio ugled Crne Gore. Dragi moji, Vi stesistmatično, predano i marljivo uništavate tokom 30 godina, uništavajući političke elite. Crnogorske plitičke elite ostale nkon naših očeva i djedova uništili ste uništavajući sistem vrijednosti koje ste izokrenuli naopačke – kazao je on.

Govoreći o non pejperu, Radulović kaže da zna šta je opoziciju najviše zaboljelo u tom dokumentu.

– Non pejper je dokument koji se koristi u redovnoj diplomatskoj komunikaciji. Imajući sva dešavanja, prema međunarodnoj zajednici i njenoj zabrinutosti, nismo mogli biti autistični, kada se u Crnoj Gori prijetilo ratom. U njemu su pobrojani samo fakti, koji su lako provjerljivi i toliko puta ponovljeni, većinom predstavnika jedne strane. Pominjanje predsjednika Đukanovića, što je očigledno izazvalo i ovu reakciju, u kontekstu je onoga što je on sam pominjao tih dana i što je iz njegovih usta pošlo u etar međunarodnoj zajednici. Odbrana Crne Gore, odbrana Cetinja, dolazak u Prijestonicu i okuljanje naroda oko sebe. Ako vam to zvuči ekstremno, onda se obratite onome koji je to rekao – kazao je Radulović.

Apsolutno je netačno, kako tvrdi Radulović, da u non pejperu nisu pomenuti ranjeni građani.

– Sve je to pomenuto, iako iz dna duše bih volio da ih nije ni bilo. Nakon Cetinja nema poraženih. Svi su pobjednici, Crna Gora je pobijedila i dobila drugu šansu. Koliko još njih treba da dobije – kazao je on, ističući da pojedine u opoziciji boli to što diplomatije nije više privatizovana.

– Što nije u promocije jedne strane, intresa i grupe – kazao je Radulović.

Diplomatija, prema riječuima Radulovića, konačno radi ono što je njen zadatak – objašnjava spoljnu politiku zemlje.

Poslanica Vuksanović-Stanković je proceduralno reagovala, ističući da joj je žao što je Radulović u Skupštini danas pročitao govor koji mu je neko drugi napisao.

– Otako ste postali ministar, radili ste sve da urušite ugled Crne Gore. Od onoga što ste uradili na Cetinju, do onoga što ćutite na vrijeđanje dostojanstva poslanika, do slijetanje premijera Crne gore na aerodrom u Beogradu. Mi smo bili konrektni, možda to niste očekivali. Unaprijed ste spremili govor koji Vam je neko drugi napisao kroz stihove, da nas tako unizite. Ali mi nismo glupi, znamo da čitamo između redova. Žao mi je što se ovo ovako završilo danas, ali ovo je još jedan dokaz da Vi i ova Vlada odlazite. I da će napokon na čelo Vlade doći oni mkoji će znati da brane čast i ugled Crne Gore, i ovdje i vani. Vratiće se Crna Gora na građanske i evropske vrijednosti. I ući će Crna Gora u Evropsku uniju sa onim snagama koje od srca vole ovu državu. Kojima nisu bitne pozicije, i dodvoravanje vlastima druge države – poručila je Vuksanović Stanković.

Živković: Flagrantno kršenje Poslovnika

Na počtku sjednice, poslanik DPS-a Danijel Živković je, komentarišući raspravu o interpelaciji ministarke prosvjete, nauke kulture i sporta Vesne Bratić, kazao da se sinoć se u parlamentu desilo flagrantno kršenje Poslovnika. Kazao je da će u odnosu na to imati  određenu incijativu.

Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je da se opozicija sinoć iživljavala u Parlamentu.

– Bulajić je imao živaca da se dva sata raspravlja o nečemu što je potpuno jasno. Tražite da se o nečemu raspravlja a onda pobjegnete. Ako je Ministarstvo poslalo osobu koja ne umije da odgovori na vaša pitanja, pa to bi vama trebalo da ide u prilog – kazao je on.

Vuksanović-Stanković: Pojedinci da ne umišljaju da su veličine

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je na to odgovorila da oni ne bježe ni od koga.

– Samo da skrenem pažnju pojedinim poslanicima koji su ovdje da ne umišljaju da su veličine. Mi ne bježimo od bilo koga, niti se vas plašim. Pobjegla je Bratić ona bojnog polja – istakla je Vuksanović Stanković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije