Povežite se sa nama

COVID-19

Borovinić Bojović: Od nula vakcina i vakcinisanih do milion i trista hiljada doza i 60 odsto punoljetnih imunizovanih

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Uveli smo Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu i do kraja ove godine očekujemo da se pridružimo EU digitalnoj COVID potvrdi”

Od nula vakcina i nula vakcinisanih do oko milion i tri stotine hiljada obezbijeđenih doza vakcina i blizu 60 odsto punoljetnih koji su imunizovani. Uveliko se daje i treća doza. To je prvi i najvažniji rezultat vašeg zdravstvenog sistema u posljednjih godinu, saopštila je danas Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja povodom godišnjice rada Vlade Crne Gore.

“Od ukupnog broja zaraženih koronavirusom, oporavilo se 98,5 odsto građana. Uveli smo Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu i do kraja ove godine očekujemo da se pridružimo EU digitalnoj COVID potvrdi. Ove godine pratimo i nadziremo epidemiju za šta smo dobili pohvalu i predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen tokom njene posjete Institutu za javno zdravlje Crne Gore ( IJZCG). Tokom cijele prošle godine urađeno je samo 130 hiljada testova, a do danas smo premašili i 700 hiljada, dakle – oko šest puta više”, istakla je Borovinić Bojović, a saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ona je dodala da su zalihe kiseonika u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) uvećane trostruko.

“Opšta bolnica (OB) Pljevlja je prvi put dobila kiseonik, u OB Kotor su prošireni kapaciteti, a u toku su radovi u OB Bar, Specijalnoj bolnici (SB) Brezovik i OB Cetinje. Osim vakcina, u kontinuitetu imamo najsavremeniju terapiju protiv COVID 19 infekcije koju je odobrila Agencija za ljekove i medicinska sredstva. Za razliku od prošlogodišnjih zatvorenih bolnica, ove godine sve zdravstvene ustanove rade punim kapacitetom. Za manje od godinu, tehnički smo povezali Vašeg izabranog doktora sa specijalistima koji vam trebaju. Na licu mjesta, nakon pregleda kod specijaliste, dobijate sve neophodne termine. Stižete brže do svojih ljekara”, rekla je Borovinić Bojović predstavljajući rezultate zdravstvenog sistema u 2021.

Ministarka zdravlja je poručila da se privode kraju pregovori o konačnom smanjenju cijena ljekova u Crnoj Gori.

“Pa više nećete tražiti od prijatelja da Vam kupuju ono što Vam treba u zemljama okruženja. Ministarstvo zdravlja je obezbijedilo preko 20 miliona donacija od strateških partnera i to od SAD, EU i, u okviru nje, Njemačke. Obezbijedili smo milion i dvije stotine hiljada eura za skener i angio salu u KCCG. Najveća zdravstvena ustanova je dobila i svoju PCR laboratoriju sa čak dva aparata. Samo za godinu, u KCCG je uloženo preko dva miliona eura”, kazala je Borovinić Bojović.

Navela je da ne misle samo na Podgoricu, naprotiv.

“Iz domaćih i međunarodnih donacija kao i iz budžeta obezbijeđeni su CT skeneri za: OB Pljevlja, OB Cetinje, OB Bar, DZ Ulcinj. Magnetna rezonanca je obezbijeđena za OB Berane. Digitalni RTG za: Podgoricu, Pljevlja, Brezovik, Bar, Budvu. PCR laboratorije su dobili DZ Bijelo Polje, DZ Berane, KCCG i IJZCG. Digitalni 3D mamograf je dobio DZ Podgorica, pokretni RTG OB Bar, ultrazvuk DZ Podgorica, DZ Budva, OB Bar. Renovira se više domova zdravlja i bolnica širom zemlje. Tuzi i Petnjica više ne zavise ni od koga. Imaju svoje jedinice hitne pomoći, a uskoro očekujemo da isto obezbijedimo stanovnicima Šavnika, Plužina i Gusinja”, poručila je ministarka.

Po riječima Borovinić Bojović, ponovo je pokrenut skrining program za prevenciju malignih bolesti.

“Prvi put u istoriji zdravstvenog sistema, vrši se akreditacija laboratorija i mapiranje zdravstvenog sistema. IJZCG je ranije akreditovao PCR nalaze koji je sada priznaju u cijelom svijetu. Samostalno ćemo raditi i prepoznavanje mutacija virusa. Prvi put u istoriji zdravstva u jednoj godini odobrene su 263 specijalizacije i 79 užih specijalizacija. Ostvarena je saradnja sa uglednim njemačkim Institutom Robert Koh i dogovoreno je usavršavanje naših ljekara u Berlinu i Parizu. Takođe, prvi put u istoriji zdravstveni sitem Crne Gore učestvovao je na svjetskom zdravstvenom samitu u Berlinu”, kazala je ona.

Ministarka je navela da je u zavisnosti od usvajanja budžeta, najavljeno konačno povećanje plata ljekarima i srednjem medicinskom kadru za 30 odsto od 1. januara 2022. godine.

“U najkraćem: tokom jedne jedine sedmice, u Crnoj Gori se pruži preko 150 hiljada različitih zdravstvenih usluga – od pregleda do prijema i operacija. Moje kolege imaju dubok naklon i zahvalnost na takvoj predanosti”, zaključila je Borovinić Bojović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije