Povežite se sa nama

COVID-19

BOROVINIĆ BOJOVIĆ SA LONČAROM: O otvorenosti prema Srbiji, nabavci vakcina proizvedenih u Srbiji, donaciji iz Srbije….

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Zdravlje građana je prioritet Vlade, ali je odmah uz njega i ekonomska stabilnost zemlje, kao i otvorenost prema regionu, a posebno Srbiji, kao najbliskijem susjedu i bratskoj državi, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović tokom sastanka sa ministrom zdravlja u Vladi Srbije Zlatiborom Lončarom.

Kako je saopšteno iz Vlade, delegacija Crne Gore, predvođena ministarkom Borovinić Bojović, uspješno je završila prvi radni sastanak u okviru dvodnevne posjete Srbiji, a sagovornici su razmijenili informacije o trenutnoj situaciji sa koronavirusom u dvije zemlje, aktuelnim epidemiološkim mjerama i njihovim izgledima pred predstojeću ljetnju sezonu.

Borovinić Bojović je kazala da Crna Gora svim snagama radi na pripremi zemlje kao zdravstveno bezbjedne destinacije za ljetnju sezonu i zemlje otvorene za dolazak turista.

“Uslovi ulaska u Crnu Goru zavisiće od lokalne epidemiološke situacije, kao i epidemiološke situacije u zemlji iz koje se dolazi, a prioritet Crne Gore biće tendencija otvorenosti prvenstveno ka prvim susjedima”, ponovila je ministarka.

Ona je još jednom zahvalila Srbiji na donaciji prvih vakcina koje su stigle u Crnu Goru, ali pokrenula pitanje nabavke vakcina protiv koronavirusa (ruske i kineske), koje će se proizvoditi u Srbiji.

“Lončar je, uz dobrodošlicu delegaciji, izrazio zainteresovanost za epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a posebno za uslove ulaska za građane Srbije u predstojećoj ljetnjoj sezoni. Takođe, pokazao je otvorenost za buduću nabavku vakcina koje će se proizvoditi u Srbiji. Crna Gora je za istim među prvima iskazala zainteresovanost, te će to biti ispoštovano kada krene proizvodnja”, dodaju u Vladi.

U Srbiji računaju da će dio proizvodnje ruske vakcine početi uskoro, a kompletna proizvodnja do kraja godine. Proizvodni pogoni su u potpunosti spremni.

“Borovinić Bojović i Lončar usaglasili su se da je zdravlje građana prioritet, a da pomaganjem drugima, pomažemo zapravo i sebi, jer smo bezbjedni samo kad su bezbjedni i oni oko nas. Današnji sastanak, vjeruju sagovornici, trasiraće put daljem razvoju i unapređenju saradnje”, zaključuju u Vladi.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije