Connect with us

COVID-19

BRITANSKA VAKCINA: Preko ruske kompanije moguće do Crne Gore

Published

on

EPA-EFE(DAVID MARIUZ)

Farmaceutska kompanija AstraZeneka podržala je aranžman Crne Gore sa COVAX mehanizmom i kompanijom R-farm, koja ima licenciranu saglasnost za proizvodnju i distribuciju britanske vakcine za koronavirus u Rusiji, kao i za izvoz na tržišta Bliskog Istoka, dijela bivših sovjetskih republika i Balkana.

To je za Pobjedu kazala zamjenica izvršnog direktora AstraZeneke za Evropu i Kanadu, Iskra Reić.

Crna Gora se COVAX Mehanizmu za vakcine protiv COVID-19, koji je iniciran od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) pridružila u oktobru sa ciljem da omogući nabavku i pravednu raspodjelu među zemljama učesnicama vakcina.

Za potrebe nabavke vakcine Crna Gora je avansno opredijelila 646 hiljada EUR sporazumom koji je potpisao bivši ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Reić je kazala da je AstraZeneka obezbijedila niz paralelnih lanaca snabdijevanja širom svijeta i dodala da rade na sklapanju dodatnih partnerstava, ali i da će vlade država voditi distribuciju u svakoj zemlji ponaosob.

Na pitanje zašto je cijena vakcine kompanije AstraZeneka, koju razvijaju sa Univerzitetom u Oksfordu, niža u odnosu na vakcine drugih kompanija, Reić odgovara da profit nije njihov primarni motiv.

“Posvećeni smo obezbjeđivanju pravovremenog, širokog i pravednog pristupa potencijalu vakcine bez profita, dok traje pandemija. Od početka pristup AstraZeneke bio je da se razvoj vakcine tretira kao odgovor na globalnu javnu zdravstvenu opasnost, ne kao komercijalna šansa”, kazala je ona.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije