Connect with us

COVID-19

EU: Danas o zajedničkom odgovoru na novi koranavirus

Published

on

Ilustracija: Pixabay

Zvaničnici Evropske unije razgovaraće danas o koordiniranom odgovoru na novu, zarazniju varijantu koronavirusa u Velikoj Britaniji, koja je navela mnoge zemlje da uvedu zabrane putovanja iz te države.

Njemačka, Francuska i Italija su među onima koje su obustavile letove iz Velike Britanije. Zaustavljene su i usluge odlaznih vozova kroz tunel pod Kanalom, piše BBC.

Zdravstveni zvaničnici kazali su da je nova varijanta prenosiva i do 70 odsto, ali nema dokaza da je smrtonosnija.

Takođe nema dokaza koji ukazuju na to da ona drugačije reaguje na vakcine.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da je nova varijanta “izmakla kontroli”, dok su Danska, Italija i Holandija objavile da su je već otkrile.

Brzina kojom su vlade najavile zabranu putnicima iz Velike Britanije pokazuje razmjere alarma, navodi BBC.

Samo nekoliko sati nakon što je britanski premijer Boris Džonson saopštio da se moraju odložiti božićne kupovine i okupljanja na jugu Engleske zbog pojave “novog soja koronavirusa koji se veoma brzo širi”, zabranu su uvele Francuska, Njemačka, Italija, Holandija, Belgija, Austrija, Irska i Bugarska, a Hrvatska je proglasila 48-časovnu suspenziju, prenio je AP.

Listi zemalja koje su uvele zabranu na letove iz Velike Britanije zbog pojave novog, zaraznijeg soja koronavirusa, priključile su se juče Turska i Švajcarska, navodi BBC.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije