Connect with us

COVID-19

EVROPSKA KOMISIJA: Države članice da ne nabavljaju same vakcine

Published

on

Povjerenica Evropske komisije za zdravstvo Stela Kirijakides upozorila je države članice EU da ne pokušavaju da sklapaju zasebne ugovore o nabavci vakcina jer su zajedničkim dogovorom to pravo prenijeli na Komisiju, prenosi N1.

“Dopustite mi da vas podsjetim da ste odobravanjem sporazuma o delegiranju pregovora o nabavci vakcina Evropskoj komisiji prihvatili da nećete pokretati sopstvene postupke nabavke vakcina sa istim proizvođačima”, rekla je povjerenica Kirijakides ministrima zdravstva država članica.

Države članice EU dale su u julu prošle godine mandat Evropskoj komisiji da u njihovo ime pregovora i zaključuje ugovore o nabavci vakcina.

Proteklih dana dosta je prašine podigla objava Njemačke da je zaključila bilateralni ugovor sa Biontekom i Fajzerom o nabavci dodatnih 30 miliona doza. Isto tako, Kipar je pokušao da zaključi sporazum sa Izraelom o nabavci vakcina.

“Razumijem pritisak javnosti u državama članicama i strah građana, ali zaključivanjem paralelnih ugovora samo se potkopava evropski pristup koji je već dao rezultate”, rekla je povjerenica.

Evropska komisija je do sada potpisala ugovore o nabavci vakcina od šest različitih proizvođača, od kojih su dva već dobila odobrenje za upotrebu, Fajzer/Biontek i Moderna.

Vakcina se raspodjeljuje državama članicama u skladu s njihovim udijelom ukupnog stanovništva EU.

Preliminarni razgovori zaključeni su sa još dvije kompanije – Novavaks i Valneva.

Rojters je objavio da je američka kompanija Džonson & Džonson objavila je da će vjerovatno aplicirati za odobrenju u EU u februaru.

EU je naručila 200 miliona doza od te kompanije i ima opciju da naruči još toliko.

Vakcina Džonson & Džonson prima se u jednoj dozi, za razliku od dvije već odobrene vakcine za koje su potrebne dvije doze.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije