Connect with us

COVID-19

GALIĆ O DOMU STARIH “DUGA”: Svi pozitivni – asimptomatski

Published

on

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić saopštio je, u Dnevniku TVCG, da su inficirani u Domu starih Duga zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja, te da su svi testirani koji su pozitivni, asimptomatski. Institut će sljedeće sedmice ponovo testirati korisnike i zaposlene koji su trenutno negativni na koronavirus.

“Slučaj je otkriven kada je jedna osoba hospitalizovana u KCCG, nakon čega smo sproveli sve adekvatne mjere,” naveo je on.

Infekcija koronavirusom potvrđena je kod 45 korisnika i osam zaposlenih Doma za stare “Duga” i osam zaposlenih, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Da li smatrate da će nove mjere uticati na poboljšanje epidemijske situacije, budući da su liberalnije od prethodnih, a broj oboljelih je gotovo svakog dana od 400 do 500?

“Radna grupa IJZ-a vrši analizu podataka, svakodnevno i na osnovu metodologije SZO i uz druge vrlo važne elemente, primjenjivost mjera i prihvatljivost od strane građana, vršimo prijedlog mjera koje analizira Savjet i na prijedlog Vlade donose konačan sud,” istakao je Galić.

Na koji način objašnjavate odluku da se u Crnu Goru sada može ući bez testa na koronavirus. Šta Crna Gora time dobija u ovom trenutku?

“Upotreba PCR testa neće spasiti naše građane, u smislu toga što nam taj test govori da osoba koja ulazi u CG ne ukazuje da je potpuno zdrava. Samo građani CG svojom odgovornošću mogu spriječiti širenje virusa. I zato treba dati šansu nekim ekonomski pogođenim sektorima da se na taj način oporave. Vidimo da je danas to uradila i Srbija. Mi pratimo svakodnevno situaciju, spremni smo da odgovorimo u svakom trenutku novim mjerama ukoliko se situacija promijeni,” istakao je on.

Kakva je situacija sa koronavirusom u Crnoj Gori u odnosu na region? Prije svega na broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika?

“Epidemiološka situacija u CG kao i u brojnim zemljama je vrlo složena i nosi veliki rizik. Mi nismo za praznike ni očekivali pad broja oboljelih, ali nam epidemiološka kriva govori da je dobro što nema povećanja”, rekao je on.

On je saopštio da su predstavnici IJZ-a na čelu sa profesorom Draganom Lauševićem su činili dio tima stručnog koji je predstavio svoj prijedlog strategije plana vakcinacije, pa će i javnost blagovremeno biti obaviještena o svim detaljima.

“Tu se navode prioritetne grupe, ali ja ne bih prejudicirao kad dođe vrijeme nadležni će i to objaviti,” istakao je.

Istakao je da je vakcinacija je jedna od vrlo važnih mjera, stubova savremene medicine.

“Imaćemo ubuduće mnogo razgovora u vezi sa vakcinama i tada ćemo objasniti koji je korst značaja od vakcine. Intenzivno radimo i razgovaramo sa proizvođačima”, naveo je Galić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije