Povežite se sa nama

COVID-19

KORONA: Sinofarm primilo 82 odsto preminulih vakcinisanih

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Upravo iz tog razloga epidemiolozi savjetuju da treća doza bude Fajzer, kaže doktorka Milena Popović Samardžić. U strukturi preminulih – potpuno vakcinisanih, 158 osoba je starije od 60 godina, a devet starosne dobi od 40 do 59 godina

Najmanje tri sedmice nakon primljene druge doze vakcine, koronavirusom je inficirano oko 15.000 osoba, dok je ukupan broj zaraženih prije vakcinacije, a da su prethodno preležali kovid, ili nakon prve doze – 52.000.

Od oko 15.000 inficiranih najmanje 21 dan nakon druge doze vakcine, 80 odsto osoba je bilo imunizovano Sinofarm vakcinom, a 4,5 procenata Fajzerom.

To je za “Vijesti” kazala načelnica Odjeljenja za imunoprofilaksu, pripremu i kontrolu putnika u međunarodnom saobraćaju u Institutu za javno zdravlje Milena Popović Samardžić.

”U grupi preminulih od kovida-19 koji su bili propisno vakcinisani – dakle, proteklo je najmanje 21 dan od druge doze, registrovano je ukupno 167 osoba. Od tog broja 82 odsto bilo je vakcinisano Sinofarm vakcinom, dok je tek 2,4 procenta ili četiri osobe bilo vakcinisano Fajzer vakcinom”, istakla je Popović Samardžić.

Ona je kazala da upravo iz tog razloga epidemiolozi savjetuju da nakon dvije doze Sinofarm vakcine, treća doza bude Fajzer.

”Što se naročito odnosi na starije osobe. U strukturi preminulih koji su bili potpuno vakcinisani, 158 osoba je starosne dobi iznad 60 godina, dok je devet osoba starosne dobi od 40 do 59 godina. Nema preminulih mlađih od 40 godina koji su potpuno vakcinisani”, naglasila je Popović Samardžić.

Na koronavirus osjetljivo još oko 290.000 građana
Na koronavirus osjetljivo još oko 290.000 građanafoto: Vlada Crne Gore/Saša Matić

Prema njenim riječima, ukupan broj vakcinisanih kod kojih nije registrovana infekcija ni prije ni nakon vakcinacije je oko 177.000.

”Oni zajedno sa ukupnim registrovanim brojem zaraženih, kojih je oko 156.000, čine prokuženi dio populacije. Do sada je registrovano oko 1.700 reinfekcija, što čini oko 1 odsto”, ističe Popović Samardžić.

Ona naglašava da je u Crnoj Gori na koronavirus osjetljivo još oko 290.000 građana.

infografik vakcine
foto: Jelena Bujišić

Nedavno se redakciji javio Podgoričanin sa upitom gdje može da primi vakcinu i do koliko vakcinalni punktovi rade. Nakon što mu je novinar dao tražene informacije, Podgoričanin je kazao da dvije godine radi u ugostiteljstvu, da je bio skeptičan prema bolesti, ali i prema vakcinaciji, te da nije imao namjeru da se vakciniše sve dok se nije razboljela njegova majka.

Upitana da li Institut ima podatke o ovakvim ili sličnim slučajevima, doktorka Popović Samardžić objašnjava da nije mali procenat takvih situacija.

”Nije mali broj ljudi koji su se vakcinisali, a prethodno nisu preležali infekciju, ali su se za vakcinaciju odlučili nakon bliskog susreta sa kovid-19 kod njihovih najbližih članova porodice. Broj vakcinisanih koji su bili naivni, odnosno nisu preležali kovid-19 infekciju, za nas je značajan kako bismo mogli pratiti vakcinalni imunitet i upoređivati ga sa prirodno stečenim imunitetom nakon preležane infekcije”, zaključila je Popović Samardžić.

Prema podacima sa sajta covidodgovor.me, zaključno sa 27. novembrom, sa dvije doze vakcine imunizovano je 254.594 građana, dok je buster dozu primilo 43.927.

Još dva preminula i 265 novozaraženih

Dva pacijenta, stara 61 i 64 godine, preminula su juče do 15 časova od posljedica kovida-19.

U istom periodu, saopšteno je juče iz Instituta za javno zdravlje, registrovano je 265 novih slučajeva koronavirusa, a analizirano 2.173 analizirana uzorka.

Prema podacima Instituta, oporavilo se još 384 osoba, pa je trenutno aktivan 2.751 slučaj koronavirusa.

U Podgorici je registrovano najviše novozaražeih (101). Slijede Bijelo Polje (28), Nikšić (26), Budva (17), Bar (14), Tivat (14), Pljevlja (13), Berane (11), Cetinje (10), Herceg Novi (9), Danilovgrad (5), Kotor (5), Plužine (4), Kolašin (3), dok je po jedan slučaj registrovan u Mojkovcu, Plavu, Šavniku, Tuzima i Ulcinju.

Do sada je od posljedica kovida preminulo 2.285 osoba, a ukupno su registrovana 156.873 slučaja koronavirusa.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije