Connect with us

COVID-19

KORONAVIRUS: Broj zaraženih u svijetu prešao 75 miliona

Published

on

Foto: pixabay.com

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu danas je prešao 75 miliona, a počela je i vakcinacija, javlja Reuters.

Velika Britanija prva je zapadna zemlja koja je počela sa vakcinacijom Fajzerovom vakcinom, a počeo je i SAD, koji je odobrio Moderninu vakcinu.

Evropa je i dalje najzaraženiji region

U posljednjih mjesec dana zaraženo je 18,65 miliona ljudi, što je najveći mjesečni broj od kako je počela pandemija.  Evropa je i dalje region s najvećim brojem slučajeva zaraze – 21,6 miliona, slijedi Sjeverna Amerika sa 17,9 miliona, Latinska Amerika s 14,5 miliona, i Azija s 13 miliona.

SAD u ponedjeljak zabilježio više od 300.000 mrtvih

SAD je prva zemlja na svijetu koja je zabilježila više od 300.000 mrtvih, u ponedjeljak. Dnevno se u SAD-u zarazi više od 2,500 ljudi. Bolnice širom zemlje počele su s vakcinacijom Fajzerovom vakcinom.

SAD je i dalje zemlja s najvećim brojem slučajeva zaraze – više od 17 miliona. Slijede Indija i Brazil. SAD, gdje živi četiri posto svjetske populacije, ima udio od 23 posto ukupno zaraženih u svijetu.

U Brazilu je do sada preminulo 180.000 osoba

Brazil je u jednom danu, prošle srijede, zabilježio dnevni rekord od 700.000 novozaraženih, te se pridružio SAD-u i Indiji koji imaju više od 7 miliona ukupno zaraženih. U Brazilu je do sada preminulo više od 180.000 ljudi, čime je ova zemlja postala druga po redu po broju mrtvih.

Indija je danas prešla deset miliona ukupno zaraženih te se priprema za dostavu 600 miliona vakcina koje će u narednih šest do osam mjeseci primiti najranjivije grupe ljudi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije