Connect with us

COVID-19

PICULA: Ne diskriminisati vakcine

Published

on

Nijedna kvalitetna vakcina, nezavisno iz koje zemlje dolazi, ne treba biti diskriminisana, a političke poruke treba odvojiti od najvažnijeg prioriteta – zaštite javnog zdravlja, kaže za TVCG poslanik Evropskog parlamenta i izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula.

Ocjenjuje da je program vakcinacije u EU u početnoj fazi podbacio, odnosno da se nijesu procijenili kapaciteti onih koji proizvode vakcinu, ali i da je došlo do zastoja u distribuciji.

Pandemija korona virusa dva puta je iznenadila EU, ocjenjuje u razgovoru za Javni servis izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

“Prvi put prošle godine u ovo vrijeme, kada su zaista u suočavanju sa enormnim javnim zdravstvenim izazovom mnoge zemlje EU zatvorile svoje granice i na neki način suspednovale jedno od osnovnih načela po kojem funkcioniše EU, a to je solidarnost. Dobro je da su se relativno brzo pribrali i da se ta vrsta pomoći usmjerila ne samo unutar EU nego i prema neposrednom susjedstvu, Zapadnom Balkanu”, kazao je Picula.

No, nakon početnog nesnalaženja, rješenje u vidu vakcina ponovo je Brisel stavilo pred izazov.

“Ovaj put je iznenadilo rješenje, odnosno pronalazak vakcine, i nakon najave da će se do kraja ljeta 70 odsto građana EU vakcinisati, ispalo je da je taj program u početnoj fazi podbacio, da se nijesu dobro procijenili kapaciteti onih koji proizvode vakcinu, ali jednako tako da je došlo do zastoja u distribuciji”, izvjestilac EP za Crnu Goru.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije