Povežite se sa nama

COVID-19

PRES KONFERENCIJA “Nacionalna digitalna kovid potvrda je uslov za ulazak u vjerske objekte, bioskope, teretane…”

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Zabrana novogodišnjih koncerata, podsjećamo, donešena je ranije. Međutim, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra kao i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći”, rekla je Borovinić Bojović

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je danas da se uvođenje Nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi odlaže do definitvnog izjašnjenja Ministarstva pravde.

Ona je to rekla na na konferenciji za medije Ministarstva zdravlja (MZD), Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Instituta za javno zdravlje (IJZ) na kojoj se predstavlja trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori, izazvana pandemijom koronavirusa.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić kazao je da je međuresorska saradnja neophodna i da je poštovanje Ustava njihov primarni zadatak, cilj i obaveza.

Marić
Marićfoto: Printscreen

„U tom kontekstu smo oprezni sa uvođenjem kovid potvrde u javnoj upravi, iako mnogi indikatori govore o tome da postoji potreba“, naveo je Marić. On je apelovao na sve koji rade u javnoj upravi da se vakcinišu. „Uradićemo jedan multidisciplinarni pristup, uradićemo sve da vidimo na koji način te potvrde u javnoj upravi mogu biti uvedene i da daju puni efekat“, naveo je Marić.

Borovinić Bojović je napomenula da se i na inicijativu Ministarstva zdravlja svake sedmice održavaju sastanci sa predstavnicima Ministarstva pravde, Ministarstva odbrane, Uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije.

“Od Ministarstva javne uprave smo zatražili da sprovedu anonimnu anketu kako bismo u dogledno vrijeme znali tačan obuhvat imunizovanih u javnoj upravi kako bismo targetirali one koji i dalje razmišljaju o vakcinaciji jer je plan da se organizuje ciljana imunizacija onih koji su zainteresovani. Javna uprava mora da bude primjer. Moram da napomenem da je od ukupnog broja zaposlenih u Ministarstvu zdravlja koji su u procesu rada do sada imunizovano oko 85 odsto što je, zaista, pohvalan rezultat”, rekla je ona.

Ministarka je dodala da će u međuvremenu, Ministarstvo zdravlja i IJZCG će provjeriti kapacitete testiranja na korona virus u privatnim i državnim laboratorijama jer se razmatra mogućnost da se testiranje, osim za simptomatske slučajeve, u državnim ustanovama naplaćuje.

“Nacionalne digitalne kovid potvrde biće validne šest mjeseci nakon druge doze odnosno od obolijevanja, zbog čega se građani ohrabruju da doboju svoju treću doze vakcine”, rekla je Borovinić Bojović.

Po njenim riječima, osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturološkim i sportskim događajima – kako na otvorenom i zatvorenom prostoru, Nacionalna digitalna kovid potvrda, je uslov za ulazak i u: dječije igraonice (jedna osoba na osam metara kvadratnih, vjerske objekte, teretane, bioskope, pozorišta, koncertne hale.

“Zabrana novogodišnjih koncerata, podsjećamo, donešena je ranije. Međutim, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra kao i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći. Uz posjedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde u ugostiteljskim objektima, dozvoljava se i da za stolom budu više od četiri osobe pod uslovom da su obezbijeđena četiri metra kvadratna na ukupnoj površini po osobi. Dozvoljen je rad muzičkih izvođača i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i spolja. Za nastupe u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, svi prisutni – i izvođači i zaposleni i gosti moraju imati Nacionalnu digitalnu kovid potvrdu. Predlog je i da se povećaju kazne za nepoštovanje mjera”, rekla je Borovinić Bojović.

Galić: Broj novozaraženih u posljednje dvije sedmice za oko 22 odsto manji u odnosu na 14 dana ranije

Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje (IJZCG) je na konferenciji za medije rekao da je broj novozaraženih novim koronavirusom u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice za oko 22 odsto manji u odnosu na 14 dana ranije.

“Trenutno najveće stope 14-dnevne kumulativne incidencije su u opštinama Tivat, Andrijevica, Cetinje, Nikšić i Podgorica. Broj hospitalizovanih osoba u posljednje dvije sedmice je za oko 11% veći nego što je to bio slučaj dvije sedmice ranije”, istakao je Galić.

Galić
Galićfoto: Printscreen

On je dodao da je trenutno broj hospitalizovanih osoba u kovid odjeljenjima bolnica 305, a po ustanovama to izgleda ovako: KCCG: 114, OB Bar: 26, OB Pljevlja: 18 OB Bijelo Polje: 11, OB Berane: 30, OB Kotor: 36, OB Nikšić: 36, SB Brezovik: 34.

“Do danas, u Crnoj Gori je jednom dozom vaksinisano 56,6% punoljetnih stanovnika, sa dvije doze vakcinisano je 52,6% a sa tri doze 8,4%. U Crnoj Gori najveći procenat vakcinisanih osoba je primio Sinofarm vakcinu, njih 63%. Kada govorimo o imunizaciji protiv Kovid-19 infekcije po uzrasnim kategorijama, u kategoriji 70-79 godina odnosno 60-69 najveći je obuhvat imunizacije i iznosi 70% odnosno 65,5%, a najmanji u starosniim kategorijama od 18-24 godine odnosno 25-49 i iznosi 46,8% odnosno 57,2%”, poručio je Galić.

Što se tiče obuhvata imunizacije po opštinama, Galić je kazao da su opštine sa najvećim obuhvatom imunizacije u Crnoj Gori Kotor, Cetinje i Podgorica, dok je najmanji u opštinama Gusinje i Petnjica, gdje se kako je dodao Galić nažalost, bilježi jednocifren procenat imunizacije.

“Institut za javno zdravlje Crne Gore ponovo apeluje na sve građane da više ne oklijevaju već da se odazovu otvorenom pozivu za imunizaciju. Po podacima Instituta od ukupnog broja propisno vakcinisanih građana koji iznosi 240 109, ipak, zarazilo se 15 395 građana što oko 7% . S obzirom da je zima i sezona respiratornih infekcija pored COVID 19 infekcije nas očekuje i sezona gripa s toga molim sve građanje, posebno starije osobe i osobe sa hroničnim oboljenjima, zdravstvene radnike i radnike u kolektivnom smještaju, trudnice i djecu kao posebne kategorije da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, vakcina ima dovoljno za sve. Donesite najbolju odluku da zaštitite sebe, svoju porodicu i zajednicu. Razgovarajte sa zdravstvenim radnicima kako biste saznali činjenice o vakcinama protiv COVID-19. Informišite se kada treba dobiti dodatnu, treću dozu vakcine. Dajte svoj doprinos kako bismo pobijedili ovaj virus. Vakcinišite se što prije”, rekao je Galić.

“Nacionalna digitalna kovid potvrda se ne traži u javnom prevozu”

Borovinić Bojović je kazala da se Nacionalna digitalna kovid potvrda ne traži u javnom prevozu.

Ona je kazala i da ne razmišljaju o naplaćivanju liječenja za nevakcinisane pacijente koji se nalaze na bolničkom liječenju.

Ona je kazala da se razmišlja da svi pacijenti koji nemaju simptome plaćaju PCR testiranje.

Kazala je i da je svako okupljanje epidemiološki rizik.

Na pitanje zašto su koncerti na otvorenom rizičniji od onih u zatvorenom, Galić je kazao da novogodišnji koncerti ne mogu biti kontrolisani kao oni u zatvorenom, u smislu kontrole Nacionalne digitalne kovid potvrde, nošenja maske ili adekvatne distanca što se može kontrolisati u zatvorenom prostoru.

Borovinić Bojović je rekla da ako pacijenti ne mogu sami da odu u Kovid centar, za dolazak je nekad zadužen Kovid centar a nekad Hitna pomoć zavisno od vrste pomoći koja je pacijentu potrebna.

Galić je rekao da je sada pravi momenat da se građani vakcinišu trećom dozom, odnosno oni kojima je prošlo pet mjeseci od primanja druge doze.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije