Povežite se sa nama

Dijaspora

MUSTAJBAŠIĆ LIČINA: Krivokapić je izvučen kao mandatar crkvene vlade, dijaspora ga ne doživljava kao svog premijera

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

”Vlada i svi njeni podržavaoci mogu trenutno likovati nad našom tugom i gorčinom, ali se takođe moraju plašiti bijesa i snage potlačenih. Nijesmo mi u Crnoj Gori nikada bili od savitljivog materijala, džaba im pokazni primjeri poslušnosti, pobijediće i uspraviće se prava Crna Gora i vrlo brzo skinuti ovaj jaram sa sebe”

Odnos Krivokapića i njegovih apostola kako prema dijaspori, tako i prema onima koji se nalaze u zemlji, vidimo kao otvorenu odmazdu nad neistomišljenicima. Nacionalizam i agresivna fašizacija društva kojima je ova vlada kumovala, poslije njenog pada koji smatram izvjesnim, ostaviće veliku mrlju u našoj istoriji, kazala je u razgovoru za portal Aktuelno predsjednica eMDe Alijanse, Zajednice crnogorskih udruženja u Njemačkoj, Emira Mustajbašić Ličina.

Pokretanje teme oko brisanja iz biračkog spiska, kako ističe naša sagovornica, je pokušaj odmazde jer se dijaspora među prvima ideološki ogradila od Vlade Zdravka Krivokapića, dodajući da su na taj način očigledno postali njihovi neprijatelji.

Mustajbašić Ličina ističe da se dijaspora osećamo tužno i obespravljeno, ali i bijesno i ogorčeno.

”Vlada i svi njeni podržavaoci mogu trenutno likovati nad našom tugom i gorčinom, ali se takođe moraju plašiti bijesa i snage potlačenih. Nijesmo mi u Crnoj Gori nikada bili od savitljivog materijala, džaba im pokazni primjeri poslušnosti, pobijediće i uspraviće se prava Crna Gora i vrlo brzo skinuti ovaj jaram sa sebe”, rekla je naša sagovornica.

Aktuelno: Kako vidite odnos Vlade Zdravka Krivkoapića prema pripadnicima dijaspore?

Mustajbašić Ličina: Odnos Krivokapića i njegovih apostola kako prema dijaspori, tako i prema onima koji se nalaze u zemlji, vidimo onakvim kakav jeste – kao otvorenu odmazdu nad neistomišljenicima. Svi mi u dijaspori imamo prilike da pratimo politička dešavanja u svijetu, kao i ponašanja njihovih visokih funkcionera, te je za nas nepoznato da se premijer u jednoj državi ne ponaša kao premijer svih njenih građana. U tom smislu može se reći da je premijer Krivokapić, namjerno neću reći naš jer ga tako ne doživljavamo, zaista fenomen. Nije se moglo ni očekivati ništa bolje jer on i jeste “izvučen” kao mandatar crkvene vlade. Nacionalizam i agresivna fašizacija društva kojima je ova vlada kumovala, poslije njenog pada koji smatram izvjesnim, ostaviće veliku mrlju u našoj istoriji.

Aktuelno: Na početku mandata Vada je sprovodila aktivnosti koje se tiču biračkog prava dijspore. Kako posmatrate ovaj potez?

Mustajbašić Ličina: Sramno! Taj Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o registrima prebivališta i boravišta je bio sraman. To “čišćenje” Crne Gore od “nepodobne i neposlušne” i sto je indikativno dijaspore koja mahom pripada manjinskim narodima, je skandalozan potez i mi smo oštro reagovali na njega. Po prvi put u istoriji okupila se kompletna dijaspora i odreagovala zajedničkim dopisom, isti smo uputili vlastima u Crnoj Gori, svim međunarodnim adresama i svima onima za koje smo smatrali da mogu da spriječe čišćenje Crne Gore od njenog stanovništva, a od strane crkvene vlasti, koja radi po nekim upitnim uputstvima. Te izmjene su negdje u fioci, čekaju pravi momenat da opet budu pokrenute. Naravno, ukoliko postoje neregularnosti u biračkom spisku i treba da se riješe, ali da brišu nas, koji imamo samo crnogorski pasoš i državljanstvo samo u Crnoj Gori, to već nećemo dopustiti.

Aktuelno: Vlada Crne Gore je 15. novembra donijela odluku kojom je izmjenama zakona bilo predviđena izmjena Zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom-iseljenicima, odnosno ukidanje  obaveznog budžetskog izdvajanja koje je podrazumijevalo 0,07 odsto namijenjenih očuvanju i jačanju saradnje sa dijasporom- iseljenicima. Iako se neće naći u skupštinskoj proceduri, taj pokušaj su oštro osudila udruženja širom svijeta. Kako vi komentarišete ovaj pokušaj Vlade da ukine sredstva dijspori?

Mustajbašić Ličina: Kada smo neđe ranije pisali da je na čelu Uprave za dijasporu kao trojanski konj izabran politički kadar koalicije “Crno na bijelo” koji je ujedno i predstavnik manjinskih naroda, neki su nam to u Crnoj Gori zamjerili. Par mjeseci kasnije, pokušaj ukidanja sredstava Upravi za dijasporu smatramo pravim pokazateljem, odnosno potvrdom naših tadašnjih tvrdnji. Da pomenemo i taj momenat da se čovjek kojeg je ova Vlada postavila na mjesto rukovodioca toga organa javno obratio i kazao, da oni nijesu imali informaciju o namjeri ukidanja sredstava, što je još jedna potvrda da isti služi kao manjinski dekor, kako smo i sami pretpostavili prilikom njegovog imenovanja. U obavezi smo da objasnimo da mi nijesmo nikada aplicirali za ta sredstva, te da konkretno nama i našoj Zajednici to ne predstavlja problem, već da se ovdje radi o diskriminaciji dijaspore generalno, i odbacivanju iste. Ukidanja ovih sredstava svakako bi bio udarac za dijasporu u regionu, njima je ta pomoć neophodna da bi ostvarili određene rezultate. Stoga smo reagovali jedinstveno, iz solidarnosti sa našim prijateljima i saradnicima iz regiona, a kojima su ta sredstva potrebna za dalji rad. Ne daju ih iz svog džepa, već je to zakonski tako predviđeno. Nakon reakcije dijaspore ali i pojedinih političkih partija iz zemlje, Vlada je dan kasnije taj prijedlog povukla. I to je opet dokaz koliko je karikaturalna ova vlada, jer zaista nakon ovakvih neozbiljnih delitantskih poteza donosioca odluka koji danas hoće a sjutra neće i obratno, nije vrijedno bilo šta o njima komentarisati.

Aktuelno: Da li se ovi potezi Vlade, ali i njihov stav prema manjinama, mogu shvatiti kao sabotaža, s obzirom na to da veći dio crnogorske dijaspore čine upravo predstavnici manjina?

Mustajbašić Ličina: Dobar dio dijaspore zaista čine manjine, ali iskreno mi na taj način ne razmišljamo i osjećamo se ravnopravnim građanima naše jedine domovine Crne Gore. Međutim, nemoguće je ne primijetiti da ova Vlada ciljano ide ka tome da obespravi manjine, uostalom oni na Crnogorce udaraju i njih pokušavaju uniziti u sred Crne Gore, sta u tom slučaju da očekuju manje brojni narodi?! Tragično je da je manji, u ovom slučaju presudan, broj upravo manjinskog naroda stao barabar sa pročetničkom vlašću i da su im oni dali potporu da učine ovo što upravo gledamo. Mnogo tragičnije je što ih gledamo kako nas ubjeđuju da sistem treba mijenjati iznutra iako u to ni sami ne vjeruju, iako je svima kristalno jasno da je u ovoj vlasti dobro samo onim pripadnicima manjinskih naroda koji su se odrekli svog dostojanstva zarad neke funkcije. Mnogo je to skupo i mnogo će ih i koštati jer obraz ne peru pare.

Aktuelno: Kakvo osjećanje kod vas budi trenutno stanje u Crnoj Gori i sve aktivnosti aktuelne Vlade ne samo prema pripadnicima dijaspore, već prema Crnogorskim državljanima?

Mustajbašić Ličina: Osećamo se tužno i obespravljeno, ali i bijesno i ogorčeno. Vlada i svi njeni podržavaoci mogu trenutno likovati nad našom tugom i gorčinom, ali se moraju plašiti bijesa i snage potlačenih. Nijesmo mi u Crnoj Gori nikada bili od savitljivog materijala, džaba im pokazni primjeri poslušnosti, pobijediće i uspraviće se prava Crna Gora i vrlo brzo skinuti ovaj jaram sa sebe. Dijaspora je kao i uvijek tu da podrži i pomogne na ovom putu povratka pravim vrijednostima.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije