Connect with us

Društvo

ABAZOVIĆ UTJERUJE STRAH: Opasan udar nove vlasti na slobodu govora u Crnoj Gori

Published

on

Ukoliko imate podatke da su novinari dio kriminalnih grupa ili mafije, ili da je djelovanje nekog medija usmjereno na saučesništvo i zaštitu kriminalnih grupa ili mafije, onda je vaša obaveza, a posebno kao visokog državnog funkcionera i to zaduženog za koordinaciju svih bezbjednosnih službi u zemlji, da to potkrijepite dokazima i prijavite organima gonjenja. U suprotnom, takve tvrdnje predstavljaju pritisak koji je očigledno samo pitanje politike i kojima nekome narušavate poslovni ugled – ocijenio je za Pobjedu advokat Nikola Martinović.

Komentarišući javne istupe potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, koji u kontinuitetu prijeti medijima kritički nastrojenim prema potezima nove vlasti, poznati crnogorski advokat dodaje da političari imaju pravo i da kritički govore i budu provokativni.

– Ali nemaju pravo da poistovjećuju novinare sa kriminalcima, jer to predstavlja prijetnju ukoliko ih ne prijave nadležnom državnom organu – kategoričan je on.

KOORDINATOR
Koordinator svih bezbjednosnih službi u našoj zemlji Dritan Abazović u petak veče, gostujući na Javnom servisu, saopštio je i da je vlast već podnijela krivičnu prijavu protiv jednog medija zbog tekstova koje su objavljivali, a medijskim kućama koje nijesu bliske režimu spočitao je saradnju sa organizovanim kriminalom i mafijom i zaprijetio da će biti procesuirani.

Sagovornik Pobjede upozorava da je opasno po slobodu govora to što se Abazović etiketiranjem bori protiv medija koji ukazuju na propuste u radu nove vlasti.

– Nijesu novinari bijeli međedi pa da su zaštićeni od svega. Novinar nema imunitet od kriminala, novinar ima slobodu izražavanja, ima apsolutnu zaštitu slobode govora, ali nije zaštićen ukoliko postane član kriminalne grupe ili mafije. U tom slučaju odgovara kao svaki drugi građanin. Zato, ako neko ima takve informacije, a ne prijavi ih i on čini krivično djelo – naglašava Martinović.

Neprijavljivanje krivičnog djela za koje se može izreći kazna veća od pet godina je, dodaje, posebno krivično djelo, a pripadništvo kriminalnoj organizaciji i izvršenje krivičnih djela u okviru kriminalne organizacije jeste krivično djelo za koje je zaprijećeno više od pet godina.

– Ako ne prijavite takvo djelo, vi ste krivično odgovorni, a da ne pominjemo da svaki političar ima političku i moralnu odgovornost da ono što kaže i sprovede u djelo. Da li smo mi društvo koje je sazrelo da cijeni i traži odgovornost za javno izgovorenu riječ, to je drugo pitanje – dodaje Martinović.

A spisak medija koje je Abazović u kratkom vremenu, koliko je na vlasti, etiketirao iz dana u dan je širi. Potpredsjednik Vlade je, stiče se utisak, opsjednut „čuvarima demokratije“, ali bi bio rad da se što manje bave svojim poslom.

Gotovo svaki njegov javni istup podrazumijeva, ako ne prijetnju, onda makar kritiku nerežimskih medija. Portalu CdM i Javnom servisu, već prvih dana, zaprijetio je gašenjem.

Kako vrijeme odmiče, a postupci nove crnogorske vlasti više nijesu samo na udaru kritika dijela crnogorskih i regionalnih medija, nego su upozorenja počela da stižu i iz Brisela i Vašingtona, kod Abazovića je sve vidljivija nervoza i sve otvorenije pokazuje namjere vlastodržaca da zemlju „na mala vrata“ uvedu u otvorenu diktaturu i linč neistomišljenika.

Svaki medij koji nije blizak vlasti, proizilazi iz njegovih izjava, biće pod tajnom istragom, a zadatak novog specijalnog tužilaštva koje planiraju da formiraju je da te predmete bezuslovno procesuira.

Prvi čovjek crnogorskih bezbjednosnih službi posebno se unervozio kada su prošle sedmice otkrivene njegove veze sa sumnjivim osobama iz podzemlja. Pobjeda je raskrinkala Abazovićeve kontakte sa izvjesnim Stevanom Simijanovićem, lažnim diplomatom uhapšenim u Nikšiću.

Kada smo objavili fakture kojima smo potvrdili naša saznanja da ga je Abazović ugostio, a njegova Ura mu plaćala smještaj u jednom podgoričkom hotelu, potpredsjednik Vlade doveden je pred svršen čin i morao je javnosti da pojasni te kontakte. Kao i svako prethodno pravdanje za nedržavničke poteze i ovo je obilovalo nesuvislim konstrukcijama i, naravno, brutalnim napadom na medije.

Umjesto izvinjenja javnosti za propuste bezbjednosnih službi, uslijedila je salva uvreda na račun medija, optužbe za saradnju s organizovanim kriminalom i mafijom i naravno – prijetnje.

– Svakom političaru mediji su bitni. Danas u Crnoj Gori očigledno je da postoje političari koji dio medija smatraju svojim saveznicima, a ostatak neprijateljima. I naravno da se u skladu sa takvim stavom i ponašaju. Favorizuju medije za koje smatraju da su im saveznici. To su mediji koji na neki način skrivaju njihove greške i plasiraju samo uspjehe i javnosti predstavljaju uljepšanu sliku. Sa druge strane, postoje mediji koji su kritički nastrojeni prema vlasti i aktuelna vlast pokušava da ih ugasi – prijetnjama, ali i tako što će vjerovatno i nekim ekonomskim mjerama da utiče na njih… To su razni vaninstitucionalni pritisci i pritisci putem autoriteta. Jer, ako vam potpredsjednik Vlade zaprijeti, naravno da ograničava vašu slobodu. Svaki novinar sa platom od 300-400 eura je zamišljen kada mu koordinator svih službi bezbjednosti šalje takvu poruku – upozorava Martinović.

RAZOTKRIVANJE
Potpredsjednik Vlade zaprijetio je medijima koji su pisali o njegovim vezama i susretima sa lažnim diplomatom Simijanovićem, da mu je naredni cilj da raskrinka veze tih medija „sa korupcionaškim aktivnostima“. Pobjeda je objavila seriju tekstova do detalja razobličujući ovu priču. Kazao je i da ti mediji „rade za mafiju i blate poštene ljude i na sve načine podižu nacionalizam“?!

– U svoje i u ime Medijskog savjeta za samoregulaciju izražavam zaprepašćenje brutalnim napadom na Pobjedu koji se desio u toku intervjua na RTCG u emisiji „Argumenti“ od strane potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića. Ovakav odnos prema medijima je za svaku osudu i ne obećava ništa dobro kada je u pitanju dalji razvoj slobode medija u Crnoj Gori. Napad i izrečene uvrede na račun jednog medija su ispod svakog nivoa i očigledno je da Abazović nije baš na pravi način razumio ulogu medija u jednom društvu – naglasio je za Pobjedu izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović.

Podsjeća Abazovića da postoji mnogo načina da se reaguje ako je neko nezadovoljan pisanjem medija – od slanja demantija do žalbi samoregulatornom tijelu ili podnošenja tužbe.

Pobjeda

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije