Connect with us

Crna Hronika

OD „MONSTRUMA” DO„FALSIFIKATORA“: Zvicer prvo bio ubica, sada postao falsifikator

Published

on

Srpske vlasti raspisale su međunarodnu potjernicu za Kotoraninom Radojem Zvicerom, koji prema bezbjednosnim službama slovi za vođu kavačkog klana zbog sumnje da je falsifikovao dokumenta, a ne zbog monstruoznih ubistava i sakaćenja kako su to saopštavali pojedini srpski zvaničnici i mediji u toj zemlji, saznaje Pobjeda iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Kako im je nezvanično saopšteno, srpska policija prikupila je saznanja da je ovaj Kotoranin počinio krivično djelo za koje je, prema članu 355 Krivičnog zakonika Republike Srbije, zaprijećena kazna zatvora do tri godine, zbog čega je i raspisana međunarodna potjernica.

OD „MONSTRUMA” DO„FALSIFIKATORA“

Iako je Zvicer oglašavan kao jedan od nalogodavaca ili saučesnika u monstruoznim ubistavima za koje je osumnjičena kriminalna grupa Veljka Belivuka alijas Velje Nevolje, međunarodna potjernica ne potvrđuje ono što su pompezno najavljivali srpski mediji, ali i čelnici srpske vlasti Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin.

Proteklih mjeseci srpski zvaničnici su počev od operativaca pa do ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina i predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića, Zvicera označavali kao „naručioca ćevapa” od ljudskog tijela. Istražitelji, za sada, nijesu uspjeli da prikupe dokaze za te tvrdnje.

Kako saznaje Pobjeda, ime Zvicera neće se naći na optužnici sa ozloglašenim Veljom Nevoljom, koji je uhapšen 4. februara po nalogu srpskog tužilaštva za organizovani kriminal sa više članova ove grupe, kada je sletio na beograski aerodrom Nikola Tesla iz Crne Gore.

Prema operativnim podacima, Belivuk je u to vrijeme boravio kod Zvicera u Crnoj Gori i bio je pod budnim okom kotorskih policajaca koji su ga privodili na informativni razgovor, a kako se kasnije ispostavilo, bio je i meta kriminalne grupe koja je planirala da na tivatskom aerodromu likvidira njega i njegovog prijatelja iz Beograda Marka Miljkovića.

Nakon hapšenja i tokom istražnog postupka srpskih istražitelja, u raznim provladinim medijima, „otkrivani” su detalji iz istrage, uz senzacionalističke najave o nestanku i mučenju žrtava koje je organizovao Belivuk, a provlačilo se i ime Zvicera.

POTRAGA ZA DOKAZIMA

Tokom brojnih televizijskih gostovanja Vulin, a ni Vučić, nijesu objasnili zašto su bezbjednosne službe snimale i ćutale o zvjerskim zločinima, a znali su da se oni odvijaju u mračnim podrumima kuće u Ritopeku, koje su sprovodili Belivuk i njegova ekipa.

Monstruoznim detaljima gotovo svakodnevno punili su se stupci crne hronike srpskih medija, a uz Belivuka neizostavno provlačilo se i ime Radoja Zvicera.

Odmah nakon „pada” Belivuka i njegovih ljudi, pompezno je saopštavano daje Zvicer „rukovodio” Belivukom, da je ovaj sve radio po njegovom nalogu, pa čak i da je planirao da ubije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Početkom maja, sprski predjednik države i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Aleksandar Vulin prikazali su na konferenciji za novinare, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, fotografiju ubijenog navijača Partizana na kojem se vidi da mu je odsječena glava.

Prikazali su i fotografiju tijela još jedne osobe za koju tvrde da je navijač Crvene zvezde.

Vučić je kazao da je „rat između klanova Zvicera i Bojovića dostigao najgore moguće razmjere, u kojima su ljudi na monstruozan način ubijani.

“Veoma je jasno da mi sada znamo pošto se proširuje istraga i za četvrto ubistvo. Mislimo da će biti i za peto i šesto i sedmo ubistvo”, rekao je Vučić.

FOTOGRAFIJE UŽASA I UŽASNE OPTUŽBE

Tada je nakon prikazivanja fotografija uznemirujućeg sadržaja kazao da su „sa ovom bandom završili”, a „njihovim nasljednicima” poručio: gotovi ste, bićete uskoro iza rešetaka.

U tom periodu, srpski tabloid „Alo” objavio je da se Zvicer krije na relaciji Brazil, Kolumbija, Peru i Urugvaj. Tada je ovaj portal objavio da sa lažnim pasošima često prelazi granice, ali da je lociran. Prema pisanju ovog medija, Zvicer je navodno poručio da će „pozlatiti onoga ko se osveti Vučiću, Vulinu i srpskoj policiji”. Sredinom maja Vučić je poručio Zviceru da mu neće biti slobode dok je on živ.

Tokom gostovanja na Prvoj televiziji srpski predsjednik komentarisao je snimke iz „bunkera” grupe Veljka Belivuka u Ritopeku, na kojima je „predstavljena” i mašina za mljevenje mesa, za koju nadležni tvrde da je služila kriminalcima za monstruozno „uklanjanje dokaza”.

“Jedan od tih koljača je slao Zviceru ćevape napravljene od ljudskog mesa. Zvicer se iznervira i kaže da hoće ćevape i onda mu ih oni naprave u industrijskoj mašini za mljevenje mesa. Zovem Zvicera da me ubije, zato što mu slobode neće biti dok sam živ. Moraćeš da odgovaraš za ćevape”, kazao je Vučić, kako navodi B92.

Ubrzo nakon toga, 12. juna, ministar Vulin je potvrdio ubilačke porive Belivuka i Zvicera. Kazao je da su organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Radoja Zvicera u stanju da destabilizuju čitave države, a da bi u Srbiji predmet destabilizacije bilo „uklanjanje” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Govoreći o vođi „kavačkog klana”, Vulin je rekao da je Zvicer „kivan” na Vučića zato što je poveo borbu protiv kriminala, „prije koje je on bio ugledni građanin Crne Gore i ugostitelj”.

“Imamo informacije o Zviceru i njegovom kretanju. Istraga odlično napreduje, tužilac Nenadić je zadovoljan i količinom i kvalitetom dokaza. U zakonskom roku bićemo spremni da izađemo sa optužnicom. Očekujem veliki broj najtežih kazni, zaslužili su da nikada ne vide sunce osim kroz rešetke”, rekao je Vulin.

CRNOGORSKI DOSIJE

Iako je Vulin tvrdio da je za crnogorske vlasti Zvicer „ugledni građanin i ugostitelj”, domaće bezbjednosne službe ovog Kotoranina optužile za najteže krivično djelo.

Predstavnici policije sredinom maja zvanično su Zvicera označili kao osumnjičenog za stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje likvidacije Podgoričanina Milića Minje Šakovića. Tada je uhapšen i Slobodan Kašćelan, blizak saradnik Zvicera.

Likvidacija Šakovića spriječena je u martu, kad su inspektori identifikovali osumnjičene pripadnike te kriminalne organizacije.

Prema saznanjima Pobjede, holandske vlasti obavijestile su crnogorsku policiju da se priprema težak zločin i tako inicirale akciju kojom je spašen Šaković.

Više operativaca iz bezbjednosnih službi nekoliko zemalja bilo je uključeno u razotkrivanje djelovanja distribucije kokaina na prostoru skandinavskih zemalja. Prateći rute ovih kriminalnih grupa došli su do kavčana i detaljnog plana likvidacije Šakovića.

Samo 18 dana nakon što je razotkrivena kriminalna grupa koja je planirala ubistvo Milića Šakovića, crnogorska policija je pretresla kuću Radoja Zvicera u Kotoru.

Tada inspektori nijesu zatekli Zvicera u kući a, kako sumnjaju istražitelji, napustio je Crnu Goru. Prilikom pretresa oduzeto je više predmeta.

Radoje Zvicer izbjegao je smrt krajem maja 2020. godine kada je teško ranjen u Kijevu. Napadači su ubrzo uhapšeni i označeni kao članovi škaljarskog klana.

Rat kavačkog i škaljarskog klana odnio je više desetina žrtava koje su se beskurpulozno obračunavale naočigled članova familija, u prisustvu djece, slučajnih prolaznika, u sred dana.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije