Connect with us

Društvo

DA LI ĆE SPAJIĆEVA VLADA NASTAVITI BLOKADU: Sudbina CPC u rukama litijaša?

Published

on

Piše: Balša Knežević

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) posljednjih decenija je na velikim iskušenjima, a na konstantne spoljašnje pritiske koji dolaze pretežno iz svetosavskih i velikosrpsko-hegemonističkih krugova, posljednjih godina nadovezala se i unutrašnja subverzija.

Ta subverzija, odnosno djelovanje na sabotaži CPC iznutra, vezuje se za bivšeg poglavara ove vjerske organizacije Miraša Dedeića – Mihaila, i opskurne krugove povezane sa obavještajno-bezbjednosnim krugovima iz Srbije, o čemu smo ranije pisali.

Međutim, nedavna odluka Upravnog suda nagovještava da su se stvari za CPC pokrenule sa mrtve tačke.

Upravni sud Crne Gore poništio je prošle sedmice rješenje koje je Ministarstvo pravde dok je na njegovom čelu bio Marko Kovač donijelo, a kojim je odbijeno da Boris (Bojan Bojović) bude upisan kao Mitropolit CPC. Sud je naložio donošenje novog rješenja.

Odbijena promjena ovlašćenog lica

Rješenjem Ministarstva pravde, od 23. oktobra prošle godine odbijen je kao neosnovan zahtjev mitropolita Borisa (Bojana Bojovića) od 29. septembra 2023. godine, za evidentiranje promjene u Jedinstvenoj evidenciji vjerskih zajednica-Knjigu evidentianih vjerskih zajednica Ministarstva pravde.

Državni organi u službi SPC ne priznaju istorijsku odluku sa Opštecrnogorskog zbora na Cetinju

U zahtjevu upućenom krajem septembra prošle godine Ministarstvu od strane mitropolita Borisa i CPC je traženo da se evidentiraju promjene lica ovlašćnog za zastupanje vjerske zajednice CPC u Jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica, tako da se Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski Mihailo Dedeić stavija-povlačili u mirovinu (umirovijava).

Time bi prestale sve njegove aktivne funkcije u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, vezane za predstavijanje i zastupanje, a za novog Arhiepiskopa Cetinjskog i Mitropolita crnogorskog poglavara CPC evidentiran bi bio Episkop ostrosko-nikšićki Boris (Bojan Bojović), koji predstavija i zastupa Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Podsjetimo, našavši utemeljenje u tradiciji i crnogorskoj istorijskoj praksi sa željom da se Crnogorska pravoslavna crkva vrati u puni život, na Opštecrnogorskom Zboru, 3. septembra 2023. godine Boris Bojović izabran je za novog mitropolita CPC.

U istoriji naše Crkve i crnogorske države Opštecrnogorski zbor – kao institut neposredne demokratije – sazivali su vladike i svještenstvo, vladari i glavari crnogorski. Zbor je donosio najvažnije, često i sudbinske odluke o državnim i crkvenim pitanjima. Izbor vladike Borisa za Mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve 3. septembra prošle godine je jedna od istorijskih odluka Opštecrnogorskog Zbora koja je zauzela posebno mjesto u viševjekovnoj crnogorskoj tradiciji.

Bivši ministar pravde Marko Kovač – osvjedočeni litijaš u službi tzv. SPC

Litijaška sabotaža

Bez obzira na ono što se dešavalo na Cetinju i na jasnu poruku vjerujućeg crnogorskog naroda, Ministarstvo pravde na čelu sa osvjedočenim litijašem i svetosavskim apartčikom Markom Kovačem, odbilo je da mitropolita Borisa stavi kao lice ovlašćno za zastupanje vjerske zajednice CPC u Jedinstvenu evidenciju vjerskih zajednica.

Kako su nam kazali iz vrha CPC, smatraju da je za nezakonitu odluku Ministarstva pravde ”direktno odgovorna Direktorat za saradnju sa vjerskim zajednicama, to jeste čelnik direktorata Dragan Radović, zajedno sa bivšim ministrom Kovačem”.

”Ministar Kovač i Radović zloupotrijebivši ovaj državni organ grubo i direktno su se umiješali u unutrašnja pitanja Crnogorske Pravoslavne Crkve i time osporili naša ljudska i vjerska prava, suprotno Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Odbijajući da evidentiraju promjene, koje proizilaze iz Odluka Opštecrnogorskog zbora, održanog 3. septembra 2023. godine na Cetinju i koje su isključivo unutrašnje pitanje Crnogorske Pravoslavne Crkve, odnosno Svještenstva i vjernika. Pored toga što ovim činom nije ispoštovana volja vjerujućeg naroda, može se zaključiti da je Direktorat za saradnju sa vjerskim zajednicama učestvovao u planu nestajanja i obesmišljavanja svete ideje i misije Crnogorske Pravoslavne Crkve, koja je jedina duhovna institucija pravoslavnih Crnogoraca”, kazali su iz CPC za Portal Aktuelno.

Dragan Radović u svetosavskom popovskom sendviču: Priznaje samo SPC

Otvaranje prostora za asimilaciju Crnogoraca

Jasno je da su ovakve akcije svetosavskih aparatčika u izvršnoj vlasti, koji su postavljeni od stran takozvane SPC, usmjereni protiv Crnogorske crkve sa ciljem asimilacije Crnogoraca.

”Nestankom Crnogorske Pravoslavne Crkve stvorio bi se povoljan prostor crkvi Srbije za nesmetano političko djelovanje i asimilaciju pravoslavnih Crnogoraca, zato i ne čude toliki napori ostrašćenih vjernika crkve Srbije u pomenutom  Direktoratu, koji su u tri zadnje vlade pokušali na različite načine da dovedu do nestanka CPC, koristeći duboke godine sada umirovljenog Mitropolita Mihaila”, rekli su iz CPC.

Nakon Odluke Upravnog suda, kako nam je rečeno, iz CPC su uputili njihovom pravnom timu na razmatranje i eventualno procesuiranje svih odgovornih lica za zloupotrebu službenog položaja, diskriminaciju na vjerskoj i nacijonalnoj osnovi.

”Pored administrativne blokade, koju je uzrokovala ova nezakonita Odluka, kako je potvrdio Upravni sud, uslijedio je i niz drugih problema, od kojih su upravo oni egzistencijalne prirode, za svještenike i njihove porodice, ali i za sam rad i nesmetano funkcijonisanje Crkve. Uprkos svemu Crnogorska Pravoslavna Crkva nije posustala, već smo uspjeli da organizujemo redovan život Crkve i unaprijedimo saradnju sa našim vjernicima u dijaspori”, kaza li su nam iz CPC.

Premijer Milojko Spajić u svom prirodnom okruženju: Da li će i njegova vlada nastaviti da sabotira CPC?

Iako je jasno da je Vlada na čelu sa Milojkom Spajićem nastavila onamo đe su stale prethodne dvije – sa afirmacijom svetosavlja i integracijom Crne Gore u ”srpski svet”, iz CPC ipak očekuju da će pod pritiskom zapadnih partnera, početi da se poštuju zakonske norme.

”Očekujemo da će u ponovljenom procesu odgovorni uvidjeti da se u Crnoj Gori odluke moraju donositi u skladu sa Zakonom, a ne sa sopstvenim željama i aspiracijama, te da se mora poštovati volja pravoslavnih Crnogoraca”, poručuju iz CPC.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije