Connect with us

Ekologija

ZAGAĐENJE PLASTIKOM: Coca-Cola, Pepsi i Nestle treću godinu zaredom imenovani najvećim zagađivačima

Published

on

pixabay.com

Coca-Cola, PepsiCo i Nestle optuženi su za „nulti napredak“ u smanjenju plastičnog otpada, nakon što su treću godinu zaredom proglašeni najvećim zagađivačima plastike na svijetu.

Coca-Cola je u svojoj godišnjoj reviziji rangirana na prvom mjestu zagađivača plastike po ocjeni “Break Free From Plastic”, nakon što su boce sa pićem najčešće pronađene odbačene na plažama, rijekama, parkovima i drugim lokacijama u 51 od 55 anketiranih nacija. Prošle godine to je bila najčešće bačena boca u 37 zemalja, od 51 anketirane.

Utvrđeno je da je lošija od PepsiCo-a i Nestle-a zajedno: Coca-Cola etiketa pronađena je na 13.834 komada plastike, PepsiCo na 5155, a Nestle na 8.633.

Godišnja revizija, koju sprovodi 15.000 dobrovoljaca širom svijeta, identifikuje najveći broj proizvoda od plastike svjetskih brendova pronađenih u najvećem broju zemalja. Ove godine prikupili su 346.494 komada plastičnog otpada, od čega je 63% jasno označeno potrošačkom markom.

Coca-Cola se našla na udaru ekoloških aktivista početkom ove godine, kada je najavila da neće iz upotrebe izbaciti plastične boce, rekavši da su popularne među kupcima. U martu je utvrđeno da su kompanije Coca-Cola, PepsiCo, Nestle i Unilever odgovorne za pola miliona tona plastičnog zagađenja u šest zemalja u razvoju svake godine, u istraživanju nevladine organizacije Tearfund.

„Najveće svjetske korporacije-zagađivači tvrde da rade naporno na rješavanju zagađenja plastikom, ali umjesto toga nastavljaju da proizvode štetnu plastičnu ambalažu za jednokratnu upotrebu“, rekla je Ema Pristland, koordinatorka globalne kampanje „Oslobodite se plastike“.

Pristland je rekla da je jedini način da se zaustavi rastuća globalna plima plastičnog otpada zaustaviti proizvodnju, ukinuti jednokratnu upotrebu i primijeniti sisteme za ponovnu upotrebu.

„Coca-Cola, PepsiCo i Nestle trebalo bi da prednjače u pronalaženju pravih rješenja za ponovno otkrivanje načina na koji isporučuju svoje proizvode“, rekla je ona.

Prema studiji iz 2017. godine, do 91% cjelokupnog plastičnog otpada koji je ikada stvoren nije recikliran i na kraju je spaljen, na deponiji ili u prirodnom okruženju.

Ovogodišnja globalna revizija markiranog plastičnog otpada otkrila je da su vrećice za jednokratnu upotrebu, koje se koriste za prodaju malih količina proizvoda kao što su kečap, kafa i šampon, najčešće pronađena vrsta predmeta, zatim opušci, pa plastične boce.

Simon Mbata, nacionalni koordinator Južnoafričke asocijacije sakupljača otpada, rekao je: „Većina plastike na koju naletimo ne može se reciklirati. Nalazimo je svuda, u našem otpadu, na našoj zemlji. Kada je zakopana, zagađuje naše tlo. Sve što se ne može reciklirati, ne smije se proizvoditi. “

Coca-Cola je rekla da radi na rješavanju pitanja ambalažnog otpada, u partnerstvu s drugima, i osporila tvrdnju da nije napredovala.

„Globalno se obavezujemo da ćemo svaku bocu vratiti do 2030. godine, tako da nijedna od njih ne završi na zemlji ili u okeanima, a plastika se može reciklirati u nove boce“, rekao je portparol. „Boce sa 100% recikliranom plastikom sada su dostupne na 18 tržišta širom svijeta i to neprestano raste.“

Portparol je rekao da je Coca-Cola takođe smanjila upotrebu plastike u sekundarnoj ambalaži, te da globalno „više od 20% našeg portfelja dolazi u ambalaži za ponovno punjenje“.

Portparol PepsiCo-a rekao je da kompanija preduzima mjere za rješavanje ambalaže kroz „partnerstvo, inovacije i investicije“. Rekli su da je postavila ciljeve smanjenja plastike, a takođe je „povećavala dopunu i ponovnu upotrebu putem preduzeća kao što su SodaStream i SodaStream Professional, za koje očekujemo da će izbjeći 67 milijardi plastičnih boca za jednokratnu upotrebu do 2025. godine “.

Dodali su da kompanija ulaže u partnerstva kako bi povećala infrastrukturu za reciklažu i prikupljanje, obećavši više od 65 miliona dolara (2018).

Kompanija Nestle je izjavila da je postigla „značajan napredak“ u održivoj ambalaži, iako je prepoznala da je potrebno više: „Pojačavamo svoje djelatnosti kako bismo do 2025. godine 100% naše ambalaže učinili recikliranom ili ponovnom za upotrebu. Do sada je 87% ukupne ambalaže i 66% plastične ambalaže moguće reciklirati ili ponovo upotrijebiti. “

 

(Izvor: theguardian.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije