Povežite se sa nama

Društvo

EU: Istražite poslove Đukanovića

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Delegacija EU saopštila da očekuje da nedavni, ali i svi drugi navodi koji se tiču korupcije ili mogućeg izbjegavanja plaćanja poreza, budu ispitani. Iz Ambasade SAD rekli da ne mogu komentarisati slučajeve konkretnih pojedinaca, ali i naglasili da je američki predsjednik pojačao napore u suzbijanju nelegalnih finansijskih transakcija u zemlji i inostranstvu

Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori poručila je da očekuje da nadležni državni organi adekvatno istraže navode iz afere “Pandora papiri”, prema kojima su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo sklapali u inostranstvu tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom.

”Očekujemo da ovi nedavni navodi, kao i svi drugi navodi koji se tiču korupcije ili mogućeg izbjegavanja plaćanja poreza, budu adekvatno istraženi od nadležnih nacionalnih organa”, rekli su “Vijestima” iz Delegacije EU.

Oni su podsjetili da će predstojeći godišnji izvještaj Evropske komisije, koji će uskoro biti objavljen, sadržati ocjenu ukupnog stanja u oblasti vladavine prava u Crnoj Gori.

Iz Ambasade SAD, za “Vijesti” su rekli da nijesu u mogućnosti da komentarišu slučajeve konkretnih pojedinaca pomenutih u “Pandora dokumentima”, ali podsjećaju da je predsjednik Džozef Bajden objavio memorandum kojim je ustanovio da je borba protiv korupcije ključni interes nacionalne bezbjednosti.

”U skladu sa tim memorandumom, Vlada SAD je pojačala napore u suzbijanju nelegalnih i netransparentnih finansijskih transakcija u zemlji i inostranstvu, uključujući smanjenje ofšor finansijskih tajni, snažnu primjenu saveznog zakona koji zahtijeva od američkih firmi da prijavljuju stvarnog vlasnika Ministarstvu finansija i, prema potrebi, identifikovanje potreba za novim reformama. Predsjednik Bajden se, takođe, obavezao da će raditi sa partnerima i saveznicima na rješavanju pitanja kao što su zloupotreba fiktivnih firmi i pranje novca putem transakcija nekretninama”, rekli su iz Ambasade.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u nedjelju je, u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama pod nazivom “Pandora papiri”, objavila da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine potpisali tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza, kako su naveli, komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Predstojeći izvještaj EK sadržaće ocjenu ukupnog stanja u oblasti vladavine prava: šefica Delegacije EU
Predstojeći izvještaj EK sadržaće ocjenu ukupnog stanja u oblasti vladavine prava: šefica Delegacije EUfoto: Boris Pejović

MANS je u dokumentaciji vodeće advokatske kancelarije u Panami “Alcogal”, pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su Đukanovići sklopili 21. juna 2012. sa kompanijom “CM Skye 2 (PTC) limited” registrovanom na Britanskim Djevičanskim Ostrvima.

Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja ovlašćena je da za račun Đukanovića može da kupuje i prodaje nekretnine i firme, otvara nove kompanije i žiro-račune, daje i uzima kredite i obavlja razne druge poslove.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), “Vijestima” su saopštili da će pokrenuti postupak “radi utvrđivanja činjeničnog stanja”, odgovarajući na pitanje da li im je Đukanović prijavio da je vlasnik trasta.

”Po okončanju postupka, ASK će blagovremeno obavijestiti javnost o njegovom ishodu”, naveli su iz te institucije.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u ponedjeljak je saopštilo da je formiralo predmet povodom tvrdnji MANS-a, najavljujući da će preduzeti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti “radi utvrđivanja činjenica i okolnosti”.

Iz Kabineta predsjednika države prethodno su saopštili da je Đukanović 2012, kad nije obavljao državne poslove, osnovao Viktoria trast, koji, kako tvrde, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija i nije otvorio nijedan bankarski račun, jer nikad nije aktiviran.

Navode da je Đukanović, nakon što se iste godine neplanirano vratio na funkciju premijera, cjelokupno vlasništvo nad Viktoria trastom prenio na sina.

MANS je juče, pozivajući se na “Pandora papire” i podatke iz britanskog registra kompanija, saopštio da su hrvatski konsultanti za naftu i gas, Vedran Perše i Jasminko Umićević, oprostili dug od 108.000 funti skrivenoj kompaniji (Victoria Bridge Finance Ltd) Blaža Đukanovića, sa Britanskih Djevičanskih Ostrva.

Da je kompletan dug te firme otpisan, MANS-u i Međunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara (ICIJ) potvrdili su i Đukanović i Perše.

Hrvatski konsultanti za naftu i gas oprostili dug od 108.000 funti skrivenoj kompaniji Blaža Đukanovića
Hrvatski konsultanti za naftu i gas oprostili dug od 108.000 funti skrivenoj kompaniji Blaža Đukanovićafoto: Boris Pejović

Đukanović je rekao da kompanija nikad nije zaživjela i da nije imala bilo kakvu vrijednost, dok je Perše saopštio da je firmi sina crnogorskog predsjednika dug otpisan “jer posao nikad nije zaživio”.

”Ovaj novac nije otišao Đukanoviću, niti je on od njega imao lične koristi. Potrošen je za plaćanje početnih troškova eksternih stručnjaka – advokata, računovođa itd.”, naveo je on.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) i juče su reagovali zbog afere “Pandora papiri”.

Portparol DPS-a Miloš Nikolić pozvao je premijera Zdravka Krivokapića da prvo riješi, kako je rekao, afere koje se tiču njegovih firmi i sumnjivog poslovanja, kako bi dobio legitimitet da postavlja pitanja o bilo čijem drugom poslovanju i radu.

On je pozvao Krivokapića da pojasni, kako je naveo, drastičan rast prihoda i profita njegovih apoteka.

Iz Kabineta premijera odgovorili su da su “komični i tragični očajnički pokušaji nevještog portparola DPS-a da skrene temu s ‘Pandora papira’, te odbrani skriveni i (izvjesno) nelegalno stečeni kapital svoga gospodara”.

”Stoga preporučujemo uspaničenoj kriminalnoj kasti: ne brukajte se i odgovorite na postavljena pitanja”, navodi se u reagovanju Kabineta premijera.

Nikolić je pozvao Krivokapića “da se ne gađa floskulama”, već da odgovori na pitanja o porodičnoj firmi, zloupotrebi položaja i, kako navodi, “činjenici da ste grupu svojih prijatelja, drugova i kumova crnogorskoj javnosti pokušali da prodate kao ‘eksperte”.

Oni su u ponedjeljak pitali DPS koliko još kompanija i trastova koje postoje samo na papiru ima Đukanović, koliko košta sat pravnih usluga advokatskih kancelarija “Charles Mia Limited” ili “Agocal”, “šta je svrha ovako kompleksne šeme kompanija, ovolikog broja posrednika i čemu plaćanje enormnih advokatskih usluga za trastove i kompanije koji ‘nikad nisu poslovali’”.

”Pandora papire” čini gotovo 12 miliona dokumenata koji otkrivaju kako su neki od najmoćnijih ljudi na svijetu skrivali svoja bogatstva, izbjegavali plaćanje poreza, “prali” novac…

Helen Darbišir: Bogati varaju koristeći rupe u zakonima

Direktorica međunarodne organizacije “Access Info Europe” Helen Darbišir, ocijenila je da “Pandora papiri” ponovo otkrivaju da bogataši koriste rupe u zakonima kako bi izbjegli poreze, a da korumpirani prebacuju novac iz siromašnijih zemalja u razvijenije bez odgovarajuće kontrole.

”Mnogo toga se može spriječiti. Znamo šta je potrebno učiniti kako bi se pratili nezakoniti finansijski tokovi, povratila ukradena imovina i obezbijedilo da svako plati svoj pošteni dio poreza. Jedan od takvih instrumenata su otvoreni registri kompanija”, pojasnila je ona.

Dodaje i da su svi saglasni da registracije kompanija i podaci o stvarnom vlasništvu treba da budu otvoreni.

”Vlade su to obećale u Akcionom planu G8 za sprečavanje zloupotrebe preduzeća (2013) i na Londonskom samitu o borbi protiv korupcije (2016). To se nalazi i u Pariskoj deklaraciji o partnerstvu otvorenih vlada (2016), kao i u političkoj deklaraciji Posebnog zasjedanja Generalne skupštine UN o korupciji u junu 2021”, navela je.

Darbišir
Darbiširfoto: Luka Zeković

Istakla je da se 27 država članica EU saglasailo i s Evropskim parlamentom usvojilo Direktivu o otvorenim podacima (2019), koja kaže da su podaci o preduzećima “skup podataka velike vrijednosti” i da ih treba objaviti kao otvorene podatke, besplatne za korišćenje svima.

”Ipak, kako je ovaj skandal otkriven, evropske vlade nisu djelovale”, rekla je Darbišir.

Umjesto da, kako je dodala, postoji bitan alat otvorenih registara, saznaje se istina o korišćenju tzv. šel kompanija za pranje novca putem ofšor poreskih oaza, “samo zahvaljujući hrabrosti zviždača i herojskom radu istraživačkih novinara koji su pregledali 12 miliona dokumenata”.

”Prekasno saznajemo gdje je novac otišao. Već previše dobro znamo uticaj koji na nacionalne ekonomije imaju utaja poreza, prevara i korupcija, koje rezultiraju s manje novca za javne usluge, zdravstvo, obrazovanje ili rješavanje klimatskih promjena”, navela je, napominjući da su Konvencija protiv korupcije UN i drugi antikorupcijski ugovori prepuni mjera koje mogu pomoći u sprečavanju zloupotreba.

Veze Blaža Đukanovića i Marka Ćosića

Hrvatski “Nacional” juče je objavio da Marko Ćosić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) koji je pomenut u aferi “Pandora papiri” kao partner Blaža Đukanovića u firmi “Proenergy Montenegro”, nije u svom imovinskom kartonu upisao udio u njihovom zajedničkom preduzeću, iako se i dalje vodi kao suvlasnik.

”Nacional”, međutim, piše da izvori bliski Ćosiću tvrde da je on prodao svoj udio u preduzeću “Proenergy” 2017. kompaniji “Espada”, kotiranoj na američkoj berzi. “Proenergy Montenegro” podružnica je te kompanije u Crnoj Gori.

”Ćosić se upoznao sa sinom Mila Đukanovića tokom školovanja u Londonu. Obojica su izlazili na ista mjesta, povezali se kroz druženja sa još nekoliko osoba koje potiču s područja bivše Jugoslavije, te su planirali zajedničko poslovanje”, piše “Nacional”.

Hrvatski mediji su ranije objavili da je Ćosić sin hrvatskog generala u penziji i bivšeg saborskog zastupnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Krešimira Ćosića, kao i da je prije imenovanja u HEP-u sarađivao s Vojinom Lazarevićem i Vukom Hamovićem u poslovima uvoza struje.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije