Povežite se sa nama

Društvo

“FRANCE24” O AUTOPUTU: Jake sumnje da je bilo korupcije u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Teret zbog izgradnje autoputa pao je na novu Vladu Crne Gore i pogoršao je jake sumnje u korupciju vezano za to gradilište, ukazala je francuska državna televizija “France24”. Kako su naveli u izvještaju o projektu autoputa u Crnoj Gori, izgradnja kasni već dvije godine

“U Crnoj Gori, izgradnja autoputa za otvaranje ove balkanske države – što je projekat pokrenut 2014. godine – sada kasni više od dvije godine. Sa svojim visokim ekološkim i finansijskim troškovima (više od milijardu dolara), ovaj faraonski projekat je opasno povećao dug zemlje od 600.000 stanovnika”, javila je francuska državna televizija.

Kako se ističe, posao finansira kineska banka, a najvećim dijelom ga izvode kineska državna kompanija i lokalna firma bliska prethodnoj vladi, koja je potpisala ugovor.

“Ali ako Crna Gora ne plati svoj kredit, ugovor predviđa da se država mora odreći suvereniteta nad određenim djelovima svoje teritorije. Ovaj teret pao je na novu vladu ove zemlje i pogoršao je jake sumnje u korupciju vezano za ovo gradilište”, navela je “France 24”.

Kako se tvrdi, projekat autoputa je dio “Novog puta svile”, odnosno ambicioznog projekta investicija u infrastrukturu u inostranstvu koji je pokrenuo zvanični Peking 2013. godine.

“Moderna verzija ovog trgovinskog koridora sastoji se od kopnene komponente – sa uspostavljanjem ili finansiranjem željeznice između Kine i Evrope – i pomorska komponenta, koja uključuje ulaganja u desetine luka širom svijeta kako bi se olakšala kineska trgovina”, navela je u svom izvještaju “France24”.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Naroz
Naroz
27.11.2021. 22:41

Prethodna vlada, i sadašnje partije opozicije imale su i imaju vrlo loš PR. Kineska ponuda je bila najbolja i najpoštenija, a taj dio o gubljenju suvereniteta nad odredjenim djelovima teritorije je apsolutna laž i nidje ne piše u ugovoru.. Pritom francuska kompanija vrši izuzetno značajnu ulogu kontrolora kvaliteta radova. Zar je ovo bilo teško objasniti medjunarodnoj javnosti?!
Možda je autor mislio na Crkvu Srbije u ovom dijelu o gubljenju suverniteta (nad 54km2 teritorije)? To im treba objasniti!

Sponzor

Najčitanije