Povežite se sa nama

Društvo

KOMISIJA PREISPITUJE: Ministarstvo stopiralo odluku o razdvajanju brata i sestre koje je u svoj dom primila porodica iz Pljevalja

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Bračni par iz Pljevalja je usvojio dječaka a proces za usvojenje djevojčice je u toku. U međuvremenu su od Centra za socijalni rad dobili obavještenje da je nađena „podobnija porodica“ za djevojčicu

Proces razdvajanja rođenog brata i sestre koje je bračni par iz Pljevalja primio u svoj dom, (dječaka su usvojili a za djevojčicu je proces uvojenja u toku) juče je obustavilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

Spornu odluku Centra za Socijalni rad iz Berana je nadležni resor stopirao i stavio na preispitivanje pa je formirana posebna komisija koja će preispitati postupanje svih nadležnih organa, nakon burnih reakcija u javnosti i zakazanog protesta građana.

Okupljanje je najavljeno za danas sa početkom u 10 sati ispred Centra za socijalni rad u Pljevljima.

– Resorno ministarstvo će se rukovoditi isključivo najboljim interesima djece u skladu sa odredbama Konvencije o pravima djeteta i odredbama pozitivnih zakonskih propisa koje regulišu ovu oblast u državi – saopšteno je iz Ministarstva.

Prema Zakonu brat i sestra se ne razdvajaju

Apelovali su na javnost da iskaže poseban senzibilitet i suzdržanost od komentara koji predstavljaju kršenje prava na privatnost i ugrožavaju bezbrižno odrastanje djece.

– Napominjemo da će Ministarstvo finansija i socijalnog staranja učiniti sve da zaštiti najbolji interes djece – istaknuto je u saopštenju.

U Porodičnom zakonu Crne Gore piše da se usvojenjem između usvojioca i usvojenika uspostavljaju odnosi koji postoje između roditelja i djece, s ciljem da se djetetu koje se usvaja pruže uslovi života kakve imaju djeca koja žive u porodici.

Član 131 istog Zakona kaže da se blizanci i braća i sestre među kojima postoji emocionalna povezanost usvajaju zajedno, a izuzetno mogu da budu usvojeni odvojeno ako ne postoji mogućnost da budu usvojeni zajedno i ako je to u njihovom najboljem interesu.

Član 163 istog Zakona u dijelu koji govori o hraniteljstvu, nalaže da se blizanci, braća i sestre smještaju, po pravilu, u istu porodicu.

Odluku Centra za socijalni rad iz Berana preispitaće komisija koju je formiralo Ministarstvo i koje je naložilo obustavljanje procesa razdvajanja.

Razdvajanje kao rješenje?

Portal roditelji.me je objavio informaciju o odluci Centra za socijalni rad iz Berana prema kojoj bi dvogodišnja djevojčica trebalo da bude predata novoj, porodici, za koju je Centar za socijalni rad Berane procijenio da je podobnija, a da dječak, koji je stariji od sestre godinu i pet mjeseci, ostane kod svojih usvojitelja.

– U naš dom dječak je stigao sa tri mjeseca, bili smo prvo njegovi hranitelji. Odmah smo znali da će biti „naš“, bila je to ,,ljubav na prvi pogled“. Nakon godinu i po dječak je zakonski mogao da bude usvojen, predali smo odmah zahtjev i bili procijenjeni kao podobni usvojitelji. Proces se malo odužio zbog situacije usljed epidemije korona virusom, pa smo proces završili prvim popuštanjem mjera – kazala je majka koja je usvojila dječaka, a koja je i zakonska starateljka njegove sestre.

Ona je kazala da je dječak imao dvije godine kada je i „postao njihov“, a da su bili sretni kada su saznali da je dobio i sestru koja bi takođe mogla da dođe u njihov dom.

– Kada smo saznali da je dobio sestru našoj sreći nije bilo kraja. To se desilo u međuvremenu, dok još nije bio okončan proces oko usvajanja dječaka. Razlika između njih dvoje je godina i pet mjeseci. Odmah smo se preko Centra interesovali i za tu bebu – rekla je ona portalu roditelji.me.

Kazala je da su je obilazili dok je još bila u Kliničkom centru, gdje je zbog lošeg zdravstvenog stanja boravila skoro pola godine. Zatim je, kako se prisjeća njena doskorašnja starateljka, djevojčica premještena u Dom Mladost u Bijeloj.

Usvojitelji i hranitelji

– U maju prošle godine uspjevamo i nju da dovedemo i dobijamo status hranitelja. Samim spajanjem djece nijesmo ni pomislili da će doći do njihovog razdvajanja. Željeli smo naravno da i nju usvojimo – kazala je žena, koja je sada majka ove djece.

Ona i suprug su podnijeli zahtjev za usvojenje djevojčice i nijesu ni sumnjali da može da dođe do njihovog razdvajanja.

– Smatrali smo da zaista centri rade sve u interesu djece. Razdvajanjem brata i sestre nastala bi nenadoknadiva šteta za njihov dalji psihofizički razvoj – smatra ovaj par.

Ističu da su započeli borbu kada su saznali da je nađena druga porodica za djevojčicu i da su se obraćali nadležnima i pokrenuli proces usvojenja.

– Mislim da nema vrata na koja nijesmo zakucali, molili, ali odgovora ni od kuda. Naša jedina greška u svemu ovome je ta što smo vjerovali Centru. Kada su bili u posjetu kod nas tražili smo im malo vremena da bi završili suprugovo stalno zaposlenje i bili u potpunosti podobni. Međutim, kada su nas obavijestili da je odbijen taj naš zahtjev, javili su nam i za drugu porodicu – prenosi njihovu priču roditelji.me

Žalili su se direktno Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, ali kako kažu odgovor nijesu dobili.

Pita se zbog čega je podobnija porodica koja želi da uzme djevojčicu da bude ,,sestra nekom drugom“ pored rođenog brata.

– Nije nam jasno zbog čega je to tako, niti smo dobili objašnjenje tim povodom. Prošle nedjelje su nas lišili starateljstva, a i to je učinjeno bez posebnog obrazloženja – kazali su oni.

Najavljeno im je da će socijalni radnici i nova porodica već za nekoliko dana doći da uzmu djevojčicu.

Preko 4.500 građana potpisalo peticiju protiv razdvajanja

Preko četiri i po hiljade građana je juče potpisalo onlajn peticiju kojom se od Centra za socijalni rad u Beranama traži da ne razdvaja brata i sestru koje je bračni par iz Pljevalja primio u svoj dom.

– Maloljetnim usvojenim bratu i sestri prijeti razdvajanje iz porodice u kojoj su zajedno konačno našli svoj mir i ljubav. Razdvajanje brata i sestre vrši Centar za socijalni rad Berane iako nije nadležan. Molimo vas da svojim potpisom ne prekidate odrastanje krvnih srodnika u porodici punoj ljubavi, zbog interesa ljudi koji imaju novac i moć – piše u tekstu koju prati potpisivanje peticije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije