Povežite se sa nama

Društvo

MANS: Objaviti koliko je gradnja auto-puta koštala građane

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Iz MKI kazali da će u relativno kratkom roku objaviti svu dokumentaciju o auto-putu, osim one koja je tajna po Zakonu o zaštiti kritične infrastrukture. Iz Fideliti konsaltinga ukazuju na podatak iz studije opravdanosti britanske konsultantske kompanije – da se isplati graditi samo jednu od osam dionica auto-puta, te da će ukupan minus iznositi gotovo 860 miliona eura

Šest i po godina od početka gradnje prve dionice auto-puta Bar Boljare – Smokovac Matesevo, i zvanično je objavljeno da je taj posao izuzetno neisplativ. To je potvrdila dokumentacija koju je Ministarstvo kapitalnih investicija počelo da objavljuje o “projektu vijeka”, tačnije analiza britanske konsultantske kompanije, još iz 2012.

Iz Fideliti konsaltinga konstatuju:

“Samo jedna od dionica je isplativa, dok je njih 7 neisplativo, u ukupnom iznosu od minus 859 miliona eura! Kada imate ovakve podatke, ne ulazite u projekat izgradnje bilo kojeg projekta, a posebno ne projekta ove veličine, koji generiše negativnu vrijednost od skoro milijardu eura.”

I analiza rezultata fizibiliti studije za prioritetnu dionicu Smokovac-Mateševo, čiji se završetak očekuje do kraja ovog mjeseca, a čija je cijena dostigla čak 942 miliona eura, pokazala je kako nijedan od tri potrebna indikatora za finansiranje nije zadovoljen.

U MANS-u kažu kako su do sada objavljene informacije važne, ali ne i presudne da bi se shvatilo šta se šest i po godina dešavalo na auto-putu i koliko je sve to koštalo crnogorske građane. Zato smatraju da je prije svega trebalo objaviti finansijsku dokumentaciju o izdvajanjima iz državne kase i za CRBC i za podizvođače.

“Postojalo je dosta prostora za korupciju, upravo iz razloga što je dosadašnja vlast jako revnosno krila informacije o finansiranju auto-puta kad su u pitanju i carinske deklaracije, i fakture, i određene situacije prema dobavljačima. Apsolutno je neprihvatljivo da jedan obični građanin ne zna koliko je asfalta, koliko betona, željeza, kamena ugrađeno u auto-put, koliko je goriva potrošeno da bi se taj auto-put izgradio, koliko radne snage je upošljeno, po kojoj cijeni, koliko je nas sve to koštalo, koliko smo uvezli, koliko je iz Crne Gore”, kazao je direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija su odgovorili za TV Vijesti da će u relativno kratkom roku objaviti svu dokumentaciju o auto-putu, osim one koja je tajna po Zakonu o zaštiti kritične infrastrukture.

Milovac podsjeća kako je MANS još 2014. podnosio krivične prijave protiv tadašnjih ministara sobraćaja Ivana Brajovića i finansija Radoja Žugića zbog odluka da se uđe u kredit u dolarima, te da se gradi ovakav profil auto-puta i po ugovorenoj cijeni, ali ih je Tužilaštvo odbacilo.

“Ali smatram da neko naredno tužilaštvo koje bude cijenilo dokaze, naročito nove finansijske, koje bi Ministarstvo trebalo da objavi, da će svakako biti prostora da se ta dokumentacija makar ispita, a onda kad budemo vidjeli šta se tu zapravo nalazi, da ćemo, ukoliko bude dokaza, imati i prve prave optužnice za korupciju kad je u pitanju auto-put”, dodaje Milovac.

Prema posljednjim najavama iz Vlade, auto-put od Podgorice do Boljara trebalo da bude završen do decembra 2027. godine.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije