Povežite se sa nama

Društvo

MIMO SVIJETA: Crna Gora jedina u Evropi nema ministra pravde

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Skupština Crne Gore od 16. juna smijenila je ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića. Dakle, od tada je prošlo četiri mjeseca!

Crna Gora je jedina država u Evropi koja trenutno nema ministra pravde, a to je posebno problematično za državu koja pregovara o članstvu u EU, gdje je vladavina prava glavna tema!

Takav odnos većine koju čine DF, Demokrate i URA prema popunjavanju resora potvrđuje da je njihova priča o vladavini prava samo zamajavanje javnosti.

To što Crna Gora nema ministra pravde u punom kapacitetu nikako se ne sviđa ni zvaničnom Briselu čiji predstavnici na sastancima redovno otvaraju to pitanje, a sve će to biti konstatovano i u najnovijem izvještaju Evropske komisije kao problem.

Formalno koordinator za Ministarstvo pravde je aktuelni ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović. Međutim, već neko vrijeme i fotelja Sekulovića se dobro klima jer je u sukobu sa Krivokapićem.

Resor pravde u svakoj demokratskoj vladi je jedan od četiri glavna pored vanjskih poslova, finansija i unutrašnjih poslova. Pravda je posebno značajna u procesu pristupanja EU i posebno oblasti ljudskih i manjinski prava pitanja koja su senzitivna posebno u državama koje treba da naprave snažnije demokratske iskorake.

Ono što je posebno problematično jeste i činjenica da novog ministra pravde Crna Gora neće imati još neko vrijeme jer vladajuće koalicije ne mogu da se dogovore ni o nižim funkcijama.

Zbog ovakvog stanja u Ministarstvu pravde trpe građani jer se obaveze koje su bile predviđene programom Vlade ne ispunjavaju. Formalno postoje državni sekretari, ali to su pozicije koje nemaju nikakvu težinu, posebno kada se zna da je to bio resor Leposavića koji je negirao zločin počinjen u Srebrenici.

Postaje veoma sporno i zašto aktuelni državni sekretari u Ministarstvu pravde Boris Marić i Bojan Božović pristaju da izigravaju statiste, jer da se i oni povuku možda bi se nešto preduzelo. Ipak, očito se sve radi za bolji CV.

Zaključak je da je resoru pravde neophodan restart, a sad samo zavisi koji model će se primijeniti i ko će činiti većinu od 41 poslanika.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije