Connect with us

Društvo

NAVRŠILO SE 28 GODINA OD ZLOČINA U ŠTRPCIMA: A pravde nema…

Published

on

Povodom 28 godina od otmice i ubistva 20 putnika iz voza u stanici Štrpci, Rodbina otetih i prijatelji, 27. februara 2021, u Podgorici i Bijelom Polju, položiće cvijeće kod spomen obilježja nedužnim žrtavama genocidne ideologije devedesetih.

Obilježavanje će se održati u Podgorici, kod spomen obilježja Civilnim žrtvama ratova 1991. – 2001. na Pobrežju, u 11. sati, a u Bijelom Polju kod spomen obeliska, “Sat života“, ulica Lenke Jurišević, u 12 h.

“Sjećanjem želimo da iskažemo poštovanje i javni znak , da stradale ne možemo i nećemo zaboraviti, ka ni sve što je povezano sa zločinom, zločincima i nalogodavcima. Suđenja se razvlače, nema potrage za posmrtnim ostacima žrtvava, ni bilo kakve organizovane brige o porodicama stradalih. Zlo je realnost, a suočavanje s prošlošću, prvi korak da jedno društvo nadvlada zlo u sebi, pravdom, sjećanjem i kajanjem”, piše u saopštenju.

Podsjećaju da se otmica putnika iz voza “Lovćen” na liniji Beograd – Bar, dogodila 27.febrara 1993. na lokalnoj Željezničkoj stanici Štrpci, kada je srpska vojska iz Višegrada izvela iz pomenutog voza 20 putnika od kojih su 18 bili Bošnjaci, jedan Hrvat i jedno neidentifikovano lice.

“Bili su sasvim obični ljudi. Na zbornom mjestu zločina našli su se slučajno – svako je po jedna sudbina. Ako budu zaboravljeni, ako se pomirimo s tišinom voza 671, biće to znak da za nas nema nade”.

Kako navode, oteti su sprovedeni do sela Prelovo. U fiskulturnoj sali lokalne Osnovne škole u Prelovu gdje su ih pretresli, oduzeli im novac i druge vrijedne stvari, a zatim ih pretukli, da bi ih, nakon toga, vezali žicom i kamionima odvezli u okolinu Višegrada. U ataru sela Mušići su ih pobili.

Stradali  putnici iz voza u Štrpcima 1993. su: Esad Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tome Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.

“Posmrtni ostaci Halila Zupčevića pronađeni su krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Iljaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine. Od tada nema pomaka u traganju za kostima žrtava”, dodaje se u saopštenju.

 

Ističu da je jedan od učesnika u zločinu, Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, uhapšen je u oktobru 1996. godine. Pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) osuđen je u septembru 2002.godine, na 15 godina zatvora. Odležao je kaznu, i 2011 pušten na slobodu.

“Krajem 2014. godine,u zajedničkoj akciji policije Srbije i Bosne i Hercegovine, lišeno je slobode 15 osumnjičenih za učešće u zločinu. Viši sud u Beogradu, u oktobru 2018 godine, u trećem pokušaju, potvrdio je optužnicu tužilaštva za ratne zločine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, i suđenje traje”.

Dodaju da je u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine – Odjeljenju za ratne zločine, za isto krivično djelo pokrenut  postupak protiv 11 osoba. Suđenje je počelo u oktobru 2015. godine i još uvijek traje.

“Optuženi, Mića Jovičić, sporazumno je priznao krivicu i osuđen je(samo) na pet godina zatvora, ali se sporazumnim priznanjem obavezao na svjedočenje u predmetu protiv ostalih optuženih.
Isti sud je prošle godine podigao optužnicu i protiv Milana Lukića koji je, za druge zločine, u Haškom sudu osuđen na doživotnu robiju. Suđenje se razvlači, a nema potrage za posmrtnim ostacima žrtvava, ni bilo kakve organizovane brige o porodicama stradalih”, rekli su u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije