Povežite se sa nama

Društvo

OTVOREN I VAKCINALNI PUNKT: U Delti gužve nakon ukidanja kovid potvrde, mjere se uglavnom poštuju

Objavljeno

-

Foto: Vijesti
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ispred radnji se stvaraju redovi, a osobe zadužene za kontrolisanje poštovanja mjera ne dozvoljavaju da u prodajnom prostoru bude više osoba nego što je propisano

Ukidanje nacionalne digitalne COVID potvrde kao uslov za ulazak u tržne i poslovne centre i u poslovne zgrade koje imaju preko hiljadu metara kvadratnih dovelo je do gužvi u šoping molu Delta city u Podgorici.

Na ulazu i u unutrašnjosti šoping mola redari upozoravaju građane da moraju pravilno da nose maske.

Delta siti
foto: Boris Pejović

Ispred radnji se stvaraju redovi, a osobe zadužene za kontrolisanje poštovanja mjera ne dozvoljavaju da u prodajnom prostoru bude više osoba nego što je propisano.

U Delta city je ponovo otvoren vakcinalni punkt.

Delta siti
foto: Boris Pejović

Na vakcinalnom punktu u Univerzitetskom centru prethodnih dana bio je povećan broj osoba koje su se vakcinisale, jer je to, pored testova, bio uslov za ulazak u tržne centre.

Aktuelnim epidemiološkim mjerama privredna društva i preduzetnici dužni su da u u skladu sa površinom objekta i broja korisnika istih, obezbijede jednu ili više osoba koje će kontrolisati poštovanje mjera.

Delta siti
foto: Boris Pejović

Privredna društva i preduzetnici koji se bave trgovinom na malo (marketi, supermarketi, hipermarketi, tržni centri, štandovi/tezge…), uključujući i zelene pijace, kao i državni organi, organi državne uprave, organi uprave, organi lokalne samouprave, javne ustanove i drugi subjekti koji vrše javna ovlašćenja, banke, pošte i druga pravna lica, koja neposredno pružaju usluge građanima u šalter salama, obavezna su da odrede jedno ili više lica koja će biti odgovorna za poštovanje mjera nošenja zaštitne maske i držanja fizičke distance građana, odnosno korisnika usluga prilikom ulaska u ove objekte.

Na ulazu/izlazu iz objekta na vidnom mjestu mora da bude istaknuto obavještenje o propisanim mjerama, sa uputstvima za njihovu primjenu.

Delta siti
foto: Boris Pejović

Takođe obavezni suda obezbijede/označe rastojanje od najmanje dva metra između potrošača/posjetilaca koji se nalaze ispred objekta.

Na ulazu/izlazu u/iz objekta moraju stajati sredstva za dezinfekciju ruku, a potrebno je i da obezbijede mjesta za higijensko odlaganje otpada.

Osobe zadužene za kontrolisanje propisanih mjera moraju da budu jasno označene kako bi bila jasno uočljiva njihova uloga.

Pravna lica i preduzetnici dužni su da odrede osobu koja je odgovorna za poštovanje mjere nošenja lične zaštitne maske, izuzev onih pravnih lica i preduzetnika koji imaju do troje zaposlenih.

Delta siti
foto: Boris Pejović

Mjerama je predviđeno i da se obezbijedi najmanje 10 kvadrata neto površine po kupcu, kao i da se ograniči broj kupaca u skadu sa tim.

Obaveza za sve prodavnice i trgovine odnose se na ograničavanje broja kupaca koji istovremeno mogu boraviti u njihovom prostoru, odnosno za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 10 kvadrata površine uz obavezu poštovanja međusobne fizičke udaljenosti od najmanje dva metra.

Delta siti
foto: Boris Pejović

Na ulazu u objekat mora biti jasno istaknti obavještenje o najvećem broju osoba koje istovremeno mogu boraviti u objektu.

Obaveza za sve prodavnice, trgovine i trgovačke centre jeste da za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca (sniženja, predpraznični popusti…) preduzmu dodatne mjere kojima bi se spriječilo kršenje epidemioloških mjera u smislu istovremenog boravka u objektu većeg broja kupaca od dozvoljenog.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije