Connect with us

Društvo

RADONJIĆ: Od 18 prijava protiv Đukanovića i članova njegove porodice, po četiri se postupa

Published

on

Dragan Radonjić

Od 18 prijava podnijetih protiv predsjednika države Mila Đukanovića i članova njegove porodice 12 je odbačeno, u četiri predmeta istražitelji iz Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) još postupaju, a dva su ustupljena drugim tužilaštvima.

To je u intervjuu Vijestima kazao šef SPO Dragan Radonjić, objašnjavajući da one koji istražuju korupciju na viskom nivou boli što Svetozar Marović nije u zatvoru, “uprkos trudu koji su uložili u njegovo procesuiranje”.

Radonjić se prihavio na konkurs za direktora policije jer ga, kaže, preporučuju rezultati koje je postigao i dosadašnji rad u toj službi.

Radonjić je rekao i da je hapšenjem osumnjičenih za ubistvo Saše Klikovca spriječeno još nekoliko dogovorenih likvidacija, ističući da je rasvjetljavanje ubistva Podgoričanina obilježilo godinu za nama kada je u pitanju opšti kriminalitet.

Otkrio je i da je Klikovac stradao jer je imao veze sa ubistvom počinjenim ranije.

Odgovarajući na pitanje što je sa prijavama protiv Mila Đukanovića i da li se i u tim slučajevima postupalo kao u ostalima, ili je predsjednik države za SDT i SPO nedodirljiv, Radonjić je kazao da je postupano u 18 prijava protiv sadašnjeg predsjednika države, a ranije predsjednika Vlade, članova njegove porodice i sa njim povezanih lica.

“Dvije prijave podnijete su 2017. godine, dvije naredne, osam 2019. a šest 2020. godine. Svaki od tih predmeta je javan, ne nosimo ih sa sobom, i kome god sud odobri može u njih da izvrši uvid. U tim predmetima nema nikakve selektivnosti. U svakom predmetu imaju podaci kada su prijave podnijete, kada su otvoreni izviđaji. Jedan iz 2018. godine je u izviđaju – formiran po prijavi koju je podnio profesor Branko Radulović.

U izviđaju je i jedan predmet iz 2017. godine, ali za svaku prijavu pojedinačno imaju razlozi zašto je nešto još u izviđaju. U 12 slučajeva odbačena je prijava protiv Đukanovića i njegove porodice, četiri predmeta su u toku, a po jedna je ustupljena Višem i Osnovnom državnom tužilaštvu.

Radonjić je, komentarišući optužbe za političko djelovanje, kazao da ne pripada nijednoj političkoj partiji, niti političkoj ideji.

“Jedina mi je ideja da ova država bude bezbjedna, zbog naše djece, zbog svih nas i da nam bezbjednost omogući da budemo prosperitetni. Oni koji su do skoro bili na vlasti pokušavali su da ospore moje imenovanje na ovu poziciju, iako nije bila moja želja da budem rukovodilac SPO. Ovi koji su sada na vlasti mene i ljude koji su časni i pošteni, koji predstavljaju kičmu ove države, optužuju za subjektivnost zbog “državnog udara” koji je otkriven kada je došao Mirko Velimirović i prijavio…

Svrstavali su nas jesmo li ‘državni udar’ odradili za ove, one. Mi apsolutno nemamo veze sa političkim stvarima. Samo smo gledali da to odradimo. Ponavljam, apsolutno nemam veze sa političkim partijama, ne djelujem politički, niti politički djeluje SPO, SDT i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. Samo radimo naš posao u granicama zakona.”

Komentarišući optužbe za selektivnost, on je izjavio da toga nema.

“Ima samo toga koliko je u kom predmetu vještačenja, dokumentacije…koliko je obimna, koliko se brzo izuzme, odnosno koliko brzo je daju oni od kojih se izuzima. Poslanici podnose uopštene prijave po kojima mi postupamo, te prijave iziskuju dosta vremena, izuzimanje dokumentacije iz više sekretarijata, a onda kažu ne radimo, jer nećemo politički. Radimo, ali za to treba vrijeme i vještačenje. Da radimo samo predmet po prijavi poslanice Branke Bošnjak, imali bi pola godine posla, a onda bi nas pitali što nismo radili druge predmete.”

On je kazao da usljed ovolikog političkog previranja, trvljenja, problema… investiciono ne možemo biti bezbjedni, a da SPO i SDT treba da učine da ova država bude bezbjedna u pogledu kriminaliteta i opšte sigurnosti građana.

“Mi se ne bavimo političkim djelovanjem partija, nas to ne zanima. Mene lično nikada u životu to nije zanimalo, jedina vodilja mi je profesionalan rad i izvršioci krivičnih djela, bez obzira na njihovu političku pripadnost.

Nemam apsolutno nikakvih rezervi prema bilo kome. Imam svoje drugove i prijatelje koji su pripadnici i opozicije i pozicije, nikada me niko nije zvao da traži neku pomoć kada je izvršeno krivično djelo, čak ni da nekome pomognem u granicama koliko je moguće, a kamo li da bude mimo zakona, jer znaju kako radim – svako ko je počino krivično djelo mora da ogovara. Moji bivši načelnici su govorili da majki ne bih oprostio krivično djelo.

Ne znam da li je to pohvalno, ali znam da ako većina nas tako posluje, da će biti dobro. Čini mi se da je ovdje previše toga – ‘onaj učinio, ovaj učinio’. Sve se politički vezuje uz komentare – “ja znam ovome ovo, ovi ne bi procesuirali ovoga, a bi onoga”…

Politika, odnosno država i Vlada treba da naprave ambijent da mi budemo nezavisni, da možemo da radimo onako kako smatramo da treba u skladu sa moralnim principima i zakonima države koju predstavljamo… i da se samo toga držimo”, kazao je Radonjić.

On je potvrdio da ga “boli” to što Sveto Marović i ostali koji su procesuirani izbjegavaju kaznu, ted a svi ti treba da završe u zatvoru.

 

1 Comment

1 Komentar

  1. Limski_galiot

    09.02.2021. at 00:28

    Lijepa priča ako je stvarno ovako mislio ovaj gospodin Radonjić. Ali ja mislim da je sve laž osim smrti. Da je vječna CG.?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije