Povežite se sa nama

Društvo

RAZGOVOR O REKONSTRUKCIJI VLADE: Nadaju se dogovoru kod premijera

Objavljeno

-

Foto: Vijesti
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nijedan korak ne smije biti ishitren ili nepromišljen, poručile su Demokrate, URA još čeka Glavni odbor

Predstavnici parlamentarne većine i premijer Zdravko Krivokapić danas će imati novi sastanak kako bi riješili krizu vlast, a očekuju se konkretni predlozi u vezi sa rekonstrukcijom Vlade.

Sastanak će biti održan u zgradi Vlade, sa početkom u 12 sati, a većina predstavnika partija na vlasti se nada dogovoru.

”Vjerujemo da će današnji sastanak biti i uspješan i produktivan”, rekli su “Vijestima” iz Demokratske Crne Gore.

Zamjenik predsjednika Pokreta za promjene Branko Radulović za “Vijesti” kaže da dogovor treba da počiva na kvalitetnoj i reformskoj agendi.

Poručuje da je današnji sastanak od istorijskog značaja i on će odrediti kakva i gdje će biti Crna Gora i za godinu i za deset, a možda i duže.

”Da li će Crna Gora biti u ovim granicama, na marginama globalnih kretanja, da li će voditi svoje ratove i živjeti svoje apsurde, ili će se izgraditi u prosperitetnu, demokratsku i uistinu evropsku državu. Za optimistički scenario imamo sve pretpostavke, potreban nam je samo politički konsenzus. Nadam se da su Krivokapić, a i svi mi koji činimo parlamentarnu većinu svjesni toga. Za takav jedan susret i dogovor sam se zalagao i prije godinu”, kazao je Radulović.

Sastanak od istorijskog značaja: Radulović
Sastanak od istorijskog značaja: Radulovićfoto: Boris Pejović

Dogovoru se nada i funkcioner Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

“Očekujem da nakon prvog kruga razgovora, gdje smo se pojedinačno sastali, da će sastanak donijeti mnogo više novih informacija i da će nas premijer upoznati sa svojom idejom i planom”, kazao je Danilović za RTCG.

Većina partija je za rekonstrukciju Vlade, tako da u izvršnu vlast uđu i političari, osim GP URA.

Iz URA su više puta rekli da je rekonstrukcija vlade moguća samo na ekspertsko nestranačkom modelu na kome već postoji.

”Prethodno smo se izjasnili da će po pitanju rekonstrukcije Vlade Crne Gore zaključnu riječ dati Glavni odbor naše stranke, čija će se sjednica uskoro održati”, rekli su “Vijestima” iz partije Dritana Abazovića.

Na sastancima koje je Krivokapić sa predstavnicima parlamentarne većine odvojeno održao u petak i subotu, jedan od zaključaka bio je da im premijer tokom ove sedmice dostavi predlog rekonstrukcije Vlade.

'Očekujem da će nas premijer upoznati sa svojom idejom i planom': Danilović
“Očekujem da će nas premijer upoznati sa svojom idejom i planom”: Danilovićfoto: Boris Pejović

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević novinarima je nakon sastanka u petak rekao da očekuje da će u srijedu ili četvrtak imati predlog i ako bude dogovora, insistiraće da se napravi koalicioni sporazum koji će precizirati sva prava i obaveze potpisnika.

Iz Demokratske Crne Gore juče su kazali da rekonstrukcija nije ni mali, ni beznačajan posao već od najveće važnosti, od čijeg će kvaliteta mogo toga zavisiti u narednom periodu, i zbog toga nijedan korak ne smije biti ishitren ili nepromišljen.

“Da bismo posao rekonstrukcije Vlade sproveli do kraja na efikasan i kvalitetan način, neophodno je prvo se dogovoriti o strukturi rekonstrukcije Vlade. Nakon dogovora oko strukture, potrebno je odlučiti se i za model, tj. da li će biti polustranački, nestranački, ekspertsko-stranački, ekspertsko-nestranački, pa tek kada sve to bude usaglašeno moći ćemo razgovarati i o kadrovskim rješenjima”, navele su Demokrate.

Kada je riječ o njihovim daljim koracima, rekli su da mogu garantovati da će “svakom dijalogu povodom rekonstrukcije pristupiti odgovorno, kao konstruktivan faktor na putu ka iznalaženju najboljih rješenja, što od početka i rade”.

”Više puta smo naglasili da Demokrate nisu tu zbog funkcija, a što ste u prethodnih godinu nedvosmisleno mogli vidjeti, ali smo spremni da svim svojim potencijalima, pa i kadrovskim, maksimalno doprinesemo rekonstrukciji i svim promjenama koje donose dobrobit društvu”, poručile su Demokrate.

'Demokrate nisu tu zbog funkcija'
“Demokrate nisu tu zbog funkcija”foto: Demokratska Crna Gora

Radulović kaže da dogovor, prije svega, treba da počiva na kvalitetnoj i reformskoj agendi na osnovu koje treba sačiniti organizaciju izvršne i zakonodavne vlasti, što znači dobru komunikaciju unutar parlamentarne većine, posebno liderskog kolegijuma, funkcionalnu Vladu, efikasan zajednički rad Vlade i Skupštine i punu inkluziju civilnog društva.

”Na osnovu toga se donose personalna rešenja, ko će na kojoj poziciji biti, uvažavajući političku snagu i kompetentnost, to je ‘vin vin’ kombinacija. Smatram da lideri većine treba da budu na najvišim pozicijama u Vladi i Skupštini”, kaže Radulović.

Tako će Crna Gora, kako kaže, dobiti političku stabilnost, demontažu totalitarnog sistema i pune reformske procese.

PzP je na sastanku u petak za lidera Nebojšu Medojevića tražio mjesto potpredsjednika Vlade za demokratsku tranziciju, koje bi objedinilo sektor bezbjednosti, tuzilački i pravosudni.

Predstavnici ostalih partija rekli su da nijesu sa premijerom razgovarali o konkretnim rješenjima u rekonstruisanoj Vladi.

Krivokapić je ranije predložio da rekonstruisana Vlada ima tri potpredsjednika, a da se resori “koji su se pokazali kao obimni” podijele. On je s tim stavom izašao nakon što je sa liderima DF-a našao zajednički jezik u noći pred ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Demokrate su nakon toga sredinom septembra sa DF-om dogovorile da se Vlada rekonstruiše tako što će umjesto 12 imati 18 ministarstava i tri potpredsjednika.

Kriza aktuelne vlasti zbog koje se pregovara o rekonstrukciji, počela je danom formiranja ekspertske vlade protiv koje je bio DF, a kulminirala je odlaskom njihovih poslanika iz Skupštine nakon smjene ministra pravde Vladimira Leposavića i usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Za nastavak “života bez života” biće svi odgovorni

Radulović upozorava da ako se ne postigne dogovor i nastavi ‘život bez života’, tada će Krivokapić i svi oni snositi najveću odgovornost.

”Zato, ostavimo se partijskih nadgornjavanja, sujeta i sluganstva raznim centrima moći, okrenimo se sebi, jer sudbina Crne Gore je prvenstveno u našim rukama i odluka o njoj se donosi u Crnoj Gori”, poručio je Radulović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
vjecna moja
vjecna moja
06.10.2021. 12:44

Ovaj prof.je bio u časni LSCG i tamo su ga “pročitali “sve radi protiv CG ,digao ruku da se oduzme sve CPC ,puna su mu usta CG a udruzio se Medom , četničkim vojvodom ,Slavljenom i samozvanim pipunom .Nikad nije imao ništa protiv njihovih nakaradnih stavova
oko NATO-a i EU –što više reći –a vezani nepotizam govori o kakvom srbijanskom “borcu” se radi…

Sponzor

Najčitanije