Connect with us

Društvo

ŠTA SE KRIJE IZA TRANSPORTA MUNICIJE IZ SRBIJE PREKO CRNE GORE: Da li tu leži razlog smjene Šaranovića?

Published

on

Foto: Vlada CG/Standard

Duže od mjesec crnogorskoj javnosti nije ni potvrđena, niti demantovana informacija da li je načelnik Obavještajno-bezbjednosnog direktorata Aleksandar Šaranović smijenjen, jer nije dozvolio transport sumnjive municije – više od million i po komada iz Srbije preko teritorije Crne Gore

U javnosti su nakon toga uslijedile spekulacije da je transport municije ipak sproveden, bez obzira na otpor Šaranovića, u čijoj nadležnosti je u tom trenutku bilo davanje saglasnosti, i to po rješenju Ministarstva ekonomije, na čijem je čelu ministar Jakov Milatović.

Tragom te informacije, portal Standard je uputio zvanični upit tom Ministarstvu i Upravi carina, u čijoj nadležnosti je sprovođenje kontrole dokumentacije tokom samog transporta. Dok iz Uprave carina ne spore da je tokom 2021. godine sprovedeno nekoliko tranzitnih potupaka municije za sportsko streljaštvo, a uz dozvolu Ministarstva ekonomije, iz toga ministarstva, međutim, tvrde drugačije.

MINISTARSTVO EKONOMIJE: ZA INFORMACIJE O TRANZITU NAORUŽANJA I VOJNE OPREME OBRATITE SE MUP-u

U odgovoru, koji potpisuje Služba za odnose sa javnošću Ministarstva ekonomskog razvoja, novinaru se sugeriše da se obrati Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je nadležno za taj postupak.

”U skladu sa članom 10 Zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem i vojnom opremom – Tranzit kontrolisane robe sa kontrolne liste naoružanja i vojne opreme kopnenim i vodenim putem, može da se vrši na osnovu odobrenja koje izdaje organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove, uz prethodnu saglasnost Ministarstva i organa državne uprave nadležnih za poslove odbrane i vanjske poslove”, odgovorili su iz MEK.

Istim članom zakona regulisano je, dodaju iz MEK-a, da transport kontrolisane robe kopnenim i vodenim putem se vrši na osnovu odobrenja koje izdaje organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove, na osnovu dozvole koje je prethodno izdalo Ministarstvo.

”Shodno navedenim zakonskim odredbama za tražene informacije potrebno se obratiti Ministarstvu unutrašnjih poslova”, kazali su oni Standardu.

Oni nisu osporili svoju nadležnost za davanje saglasnosti, ističući da se transport vrši na osnovu odborenja a prethodno izdate dozvole od tog Ministarstva, ali isto tako nisu pružili odgovor o konkretnom rješenju koje je izdato, te da ga potpisuje upravo ovo Ministarstvo.

U prilog tome da se radi o nevještoj manipulaciji, govori i član Član 21 Zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem i vojnom opremom koji se odnosi na Odlučivanje o zahtjevu za izdavanje dozvole, a koji propisuje da:

”Prije odlučivanja o zahtjevu za izdavanje dozvole za izvoz, pružanje brokerskih usluga i tehničke pomoći kontrolisane robe, Ministarstvo pribavlja saglasnost organa državne uprave nadležnih za vanjske poslove, poslove odbrane i unutrašnje poslove. Ministarstvo može, zavisno od vrste i namjene kontrolisane robe, zatražiti saglasnost i drugih nadležnih organa.”

UPRAVA CARINA: TOKOM 2021. U VIŠE NAVRATA SPROVEDEN TRANZITNI POSTUPAK MUNICIJE

Iz Uprave carina Standardu su prvo kazali se u skladu sa Zakonom o spoljnoj trgovini naoružanjem i vojnom opremom, spoljna trgovina kontrolisanom robom (izvoz, uvoz, transport, tranzit, tehnička pomoć i pružanje brokerskih usluga) može obavljati samo uz dozvolu nadležnog ministarstva.

”Dozvole za izvoz, uvoz, pružanje brokerskih usluga i tehničke pomoći izdaje organ državne uprave nadležan za poslove spoljne trgovine-kov Milatovićsaopštili su iz Uprave.

Na ponovljeni upit sa konkretnim pitanjem u vezi sa tim da li je preko Crne Gore vršen transport municije iz jedne od zemalja regiona, te da je riječ navodno, o milion i po komada municije za sportsko streljaštvo iz Uprave carina su odgovorili da je tokom 2021. godine u više navrata sproveden tranzitni postupak municije, a na osnovu dozvole nadležnog ministarstva.

”Vezano za pitanje za količinu od oko milion i po komada municije za sportsko streljaštvo ističemo da carinska tarifa ne razvrstrava ovu robu po namjeni, te da se shodno carinskim propisima u tranzitnoj deklaraciji rubrika koja se odnosi na jedinicu mjere-broj komada ne popunjava, pa stoga predlažemo da se obratite nadležnom ministarstvu sa konkretnim upitom da li je za privredno društvo, koje je predmet interesovanja, izdata dozvola za tu količinu i tu namjenu”, kazali su Standardu iz Uprave carina.

Budući da Ministarstvo ekonomije nije odgovorilo na ta pitanja, već da upućuje na Ministarstvo unutrašnjih poslova, ostaje nepoznanica da li pokušavaju da iz neznanja ili svjesno zbune javnost. Ipak, pitanje koje se nameće jeste čemu tolika tišina i misterija oko cijelog slučaja, ukoliko nije sprovedena neka sumnjiva ili pak nedozvoljena radnja.

Podsjećamo, v.d direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata (OBD) Aleksandar Šaranović je samo dva nepuna mjeseca bio na čelu te važne službe bezbjednosti, nakon čega su mu vojnici sa kapije zgrade Ministarstva odbrane zabranili da uđe unutra i uzme lične stvari, usred radnog vremena.

Ministarka odbrane Olivera Injac nikada nije demantovala tu informaciju, a na skupštinsko pitanje bivšeg ministra, sada poslanika DPS-a Predraga Boškovića takođe je izbjegla da da odgovor.

Šaranovića je Vlada Zdravka Krivokapića imenovala na tu funkciju u januaru ove godine, a ista ga je bez najave, na prijedlog ministarke Injac razriješila 11. marta. Njemu je na sve to, zabranjen ulaz u zgradu Ministarstva odbrane. Šaranović je bio na izuzetno važnoj poziciji, na kojoj je razmjenjivao važne obavještajne podatke sa NATO partnerima, te rukovodio i drugim poslovima iz vojno-obavještajne agencije. Ipak, kako se sumnjalo, a što do danas nije razjašnjeno, upravo je odsustvo saglasnosti za jedan važan transport oružja iz Srbije, bio ključni motiv da Aleksandar Šaranović naprasno dobije rješenje o prestanku funkcije vršioca dužnosti.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije