Connect with us

Društvo

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS-a: U Crnoj Gori 243 osobe pozitivne na HIV virus

Published

on

Ilustracija: femina.hr

U Crnoj Gori su na kraju prethodne godine živjele 243 osobe pozitivne na HIV virus, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje, akcentujući značaj porodične i podrške zajednice koje su važan faktor za održavanje kvalitetnog života tih osoba.

Iz Instituta podsjećaju da se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, na predlog Svjetske zdravstvene organizacije, obilježava svakog prvog decembra, a ovogodišnja kampanja se odvija pod sloganom Ending the HIV/AIDS Epidemic: Resilience and Impact.

S obzirom na to da se osobe koje žive sa ovim virusom godinama mogu osjećati i izgledati potpuno zdravo, ne znajući da su zaražene i da prenose virus drugima – iz Instituta su naglasili da je jedini način da neko sazna da li je zaražen jeste da uradi test na HIV.

Iz Instituta takođe naglašavaju da je procedura testiranja značajno unaprijeđena uspostavljenjem mreže od osam regionalnih Savjetovališta, pa osim Podgorice građani testiranje i adekvatnu podršku mogu da dobiju u Baru, Kotoru, Herceg Novom, Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama i Pljevljima.

„IJZ kontinuirano insistira na značaju otkrivanja infekcije na vrijeme, u ranijem stadijumu, jer ako se blagovremeno započne sa liječenjem, osoba inficirana HIV-om može imati dug i kvalitetan život“, navode u saopštenju.

Između ostalog, IJZ omogućava građanima povjerljivo i besplatno testiranje u Savjetovalištu u zgradi Instituta, svakog radnog dana u periodu od osam do 20 sati.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije