Connect with us

Društvo

TENDERSKA KOMISIJA: Nije bilo pronevjera u tenderskoj proceduri za elektronski nadzor državne granice

Published

on

Odgovorno tvrdimo da prilikom sprovođenja tenderske procedure za elektronski nadzor državne granice od 16. novembra 2017. godine nije bilo pronevjera, te da smo kompletnu proceduru sproveli u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, saopštila je danas Komisija za sprovođenje postupka javne nabavke, reagujući na navode potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i državnog sekretara u MUP-u Rada Miloševića.

U Komisiji ističu da je tenderska dokumentacija javno objavljena na portalu Uprave za javne nabavke, te je nakon sprovođenja procedure, u skladu sa zakonskim rokovima, donešena odluka o izboru ponuđača i objavljena na sajtu, na osnovu koje je potpisan ugovor u ukupnom iznosu od 1,144.850 eura, čime je okončan rad Komisije.

Naglašavaju da je ponudom ponuđena oprema renomiranih proizvođača Kelvin Hughes, Silent Sentinel, Sicurit, što je kasnije potvrđeno i zapisnicima Komisije, koja je pratila realizaciju ugovora.

“Nepobitna činjenica je da je Zapisnikom o primopredaji, koji je sačinila Komisija za praćenje realizacije navedenog ugovora, a čiji su neki članovi sada u “ekspertskom timu” za provjeru zakonitosti ovog tendera, od 20. decembra 2019. godine konstatovano da je sistem stavljen u funkciju, da je oprema koja je isporučena, ugrađena i puštena u rad u skladu sa kvalitetom koji su traženi tenderskom dokumentacijom”, navode u Komisiji.

Istim zapisnikom je, kažu, konstatovano da dio opreme ne odgovara specifikaciji definisanoj ugovorom, u vrijednosti od oko 50.000 eura, zbog čega je reklamirana dobavljaču i nije plaćena.

“Komisijski je zatraženo od dobavljača da dostavi opremu koja je ugovorena, a koju obavezu, prema našim informacijama, dobavljač je i ispunio. Navedeno znači da vam “eksperti” nisu saopštili nikakvu eksluzivu. MUP i država su po ovom osnovu u potpunosti zaštićeni, jer garantni rok teče ne od dana potpisivanja ugovora, već od dana puštanja sistema u rad i garancija važi do kraja 2021. godine”, poručuju iz Komisije.

Dodaju da zapisnici, koje su potpisali svi članovi Komisije za isporuku opreme, demantuju neistine da je bilo ko bio uskraćen za uvid u tendersku dokumentaciju.

“Notorna je neistina da je bilo kakva šteta pričinjena realizacijom ovog projekta budući da je kompletna oprema i dalje u garantnom roku kao što smo već naveli. Kao što je i neistina da sistemi ne rade, već više od godinu”, navode u Komisiji.

Kako ističu, istina je da su u septembru 2020. službenici MUP-a, kao predstavnici korisnika sistema i predstavnici dobavljača, kontrolisali sisteme (radara, termalne i optičke kamere) na Crnom Rtu i Obosniku i da su utvrdili da je u punoj funkciji sistem na Crnom Rtu, dok je na lokaciji Obosnik u punoj funkciji bila termalna i optička kamera, a  radar je bio van funkcije, iz objektivnih razloga, o čemu postoji službeni dokument.

“Što se tiče optužbi na račun dobavljača, očekujemo da će nadležni organi utvrditi činjenice, a kontrola kvaliteta je bila obaveza komisije za praćenje realizacije tendera odnosno isporuku, montažu i puštanje u rad sistema nadzora državne granice”, dodaju u Komisiji.

Naglašavaju da ne znaju da bilo ko ima neovlašćen pristup sistemu koji je u vlasništvu Ministarstva i Uprave policije, jer je implementirana dodatna oprema koja štiti pristup sistemu.

“Sva oprema je sa garancijom od dvije godine, koja ističe krajem decembra 2021. godine, što znači da u navedenom periodu MUP I UP mogu dobavljaču ukazivati na nedostatke koji se u toku korišćenja sistema pojave, a on je dužan da ih u garantnom roku otkloni. Za sve navedeno postoji uredna dokumentaciju koja potvrđuje, da smo u okviru svojih nadležnosti, radili u skladu sa zakonom”, poručuju iz komisije.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije