Connect with us

Društvo

TUŽILAŠTVO JOŠ U NEDOUMICI: Ni snimci ne pomažu da utvrde krivicu

Published

on

Foto: Vijesti

Tužilac je objasnio da i snimak sa nadzorne kamere TC Palada pokazuje da je vozač drugog automobila D.P. kroz raskrsnicu krenuo kada se upalilo zeleno svjetlo na semaforu, a da je vladin mercedes kojim je upravljao Kandić iz suprotnog smjera udario u to vozilo

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo još nije odlučilo hoće li zamjenik generalnog sekretara Vlade Nikola Kandić odgovarati za saobraćajnu nezgodu izazvanu službenim vozilom Vlade i napuštanje mjesta udesa.

To proizilazi iz odgovora poslatim Vijestima iz tog tužilaštva.

“Predstavnik Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici je, na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore 19. maja 2021. godine, saopštio da će, kad se završi postupak izviđaja i donese odluka, državni tužilac portparol, u ime ovog tužilaštva, na odgovarajući način o tome obavijestiti javnost, uz eventualno navođenje i procesnih radnji koje su preduzete u međuvremenu”, odgovorio je državni tužilac i portparol Vukas Radonjić.

Radonjić je tog dana pred Odborom otkrio da je Kandić 2. maja vozio službeni automobil, kada je i izazvao udes na raskrsnici kod TC Palada u Podgorici.

Tužilac je objasnio da i snimak sa nadzorne kamere TC Palada pokazuje da je vozač drugog automobila D.P. kroz raskrsnicu krenuo kada se upalilo zeleno svjetlo na semaforu, a da je vladin mercedes kojim je upravljao Kandić iz suprotnog smjera udario u to vozilo.

Kazao je i da je utvrđeno da tablice nijesu mijenjane na mjestu nezgode, ali da su na vozilu bili upaljeni “blinkeri”.

Tog dana, Radonjić je pred poslanicima rekao i da Kandić još nije saslušan.

On je kazao da još nije utvrđeno da li je Kandić učinio krivično djelo ili saobraćajni prekršaj, jer je naređeno vještačenje medicinske dokumentacija osoba iz drugog vozila koje su povrijeđene:

“Nakon što vještak da nalaz i mišljenje da li kod njih postoje tjelesne povrede u sudsko-medicinskom smislu, to će biti putokaz državnom tužiocu da odredi da je li u pitanju krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaj ili odgovarajući saobraćajni prekršaj iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja”.

Udes kod TC Palada podigao je prašinu u javnosti, jer je Kandić saobraćajcima rekao da nije on bio za upravljačem automobila, već njegov vozač Aleksa Ćirović.

Nakon udesa, iz Uprave policije zvanično je saopšteno da se Kandić na mjesto događaja pojavio 10 minuta od započetog izviđaja.

“A. Ć. je policiji kazao da je on upravljao vozilom. N. K. je nakon 10 minuta od započetog izviđaja došao na lice mjesta saobraćajne nezgode kada je i izjavio da on nije upravljao navedenim vozilom. Službenici saobraćajne policije su alkotestirali sva lica zatečena na licu mjesta a ne kako se navodi u službenim prostorijama policije. Ustanovljeno je da A. Ć. ima 0,1 g/kg alkohola u organizmu, N. K. 1,2 g/kg alkohola u organizmu dok D.P. nije imao alkohola u organizmu”, saopšteno ranije je iz policije.

Duže od mjesec generalni sekretar Vlade Božo Milonjić nije odgovorio “Vijestima” ko je i zbog čega tražio da se registarske oznake sa Vladinog automobila promijene prvobitno sa PG-MN440 u PG-CG014, da li je to bilo nužno i ako jeste zbog čega.

Bez odgovora je ostalo i pitanje ko je i zbog čega nakon dva mjeseca tražio da se te tablice zamijene u civilne PG-KE819 i kakve su to potrebe i specifičnosti poslova koje radi Kandić, a koje bi iziskivale civilne tablice.

Milonjić, čiji je Kandić zamjenik, nije odgovorio ni šta je navedeno u obrazloženju zahtjeva kojim je tražena promjena tablica u civilne, niti koliko je takvih zahtjeva podnio Ministarstvu unutrašnjih poslova i za koje automobile.

Na tom Vladinom “mercedesu” tri registarske oznake promijenjene su u dva mjeseca, a posljednji put to je učinjeno 19. aprila ove godine kada je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović uvažio zahtjev i odobrio da Kandić koristi civilne tablice.

“PMV (putničko motorno vozilo) marke ‘mercedes benz’ vl. Vlade Crne Gore, prvi put je registrovano dana 21.09.2009. godine i tom prilikom dodijeljene su registarske tablice PG-MN440. Dana 09.02.2021. godine, izvršena je zamjena registarskih tablica za PMV marke ‘mercedes benz’, sa PG-MN440 na PG-CG014, na osnovu zahtjeva Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore. Zamjena registarskih tablica PG-CG014, na civilne registarske tablice PG-KE819, za gore navedeno vozilo je izvršena dana 19.04.2021.godine, na osnovu saglasnosti. Dakle, tablice jesu mijenjane više puta, ali zbog prava upravljanja, i korištenja vozila u različitim organizacionim jedinicama. Registarske tablice su jednom mijenjane u civilne”, odgovorili su Vijestima iz MUP-a par dana nakon udesa.

Na Vladinom “mercedesu” tri registarske oznake promijenjene su za dva mjeseca, a posljednji put to je učinjeno 19. aprila ove godine kada je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović uvažio zahtjev i odobrio da Kandić koristi civilne tablice”…

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije