Connect with us

Vijesti

ASK DOBIO PODATKE: Marković se častio luksuznom limuzinom od 42.000 eura

Published

on

Foto: Vijesti

MANS na osnovu Zakona o SPI dobio dokumentaciju na osnovu koje se vidi da je automobil koštao 42.000 eura. Poslanik nije odgovarao na pitanja “Vijesti” o načinu finansiranja vozila

Poslanik u Skupštini Crne Gore Duško Marković prijavio je sredinom prošlog mjeseca Agenciji za sprečavanje korupcije da je postao vlasnik nove limuzine “volvo S90”, koju je platio više od 40.000 eura.

Iz dokumentacije, koju je prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, dobila nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), ova trgovina Markovića je koštala 42.000 eura.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) nije odgovarao na pitanja “Vijesti”, između ostalog, na koji način je finansirao novi luksuzni automobil metalik-crne boje sa motorom koji je dizel/hibrid. Na sajtu ovlašćenog zastupnika se navodi da, između ostalog, ovaj model automobila nudi parking kameru i pomoć pri parkiranju, a proizveden je 2021.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac ističe da je Marković kao javni funkcioner dužan javnosti do u detalje da objasni porijeklo novca za kupovinu.

”Imajući u vidu, s jedne strane, da njegov imovinski karton za prethodnu godinu pokazuje da on nije mogao iz redovnih prihoda da to priušti, a s druge strane da nemamo informaciju o tome da li je u međuvremenu podigao kredit ili na neki drugi način obezbijedio ta sredstva,” kazao je Milovac za “Vijesti”.

Prema posljednjem redovnom godišnjem imovinskom kartonu, Marković je prošle godine prihodovao nepunih 28.000 eura, a na kraju prošle godine na tekućem računu imao je ušteđeno 12.655 eura.

U posljednjoj godini premijerskog mandata Marković je uglavnom primao platu od malo više od 1.770 eura, a još 356 eura mjesečno kao predsjednik Vladinog Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije.

Nakon poraza na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima i izbora Vlade Zdravka Krivokapića početkom decembra, Marković je prijavio prvu poslaničku platu od nepunih 1.800 eura. Istog mjeseca, iz Fonda PIO je prijavio prihod od nepunih 950 eura.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan da posebnim izvještajem prijavi svako uvećanje imovine vrijednosti preko 5.000 eura.

Marković je u zakonskom roku prijavio uvećanje imovine.

U kartonu se kao osnov sticanja navodi kupovina, ali nema drugih detalja.

”Marković je Agenciji, uz izvještaj o prihodima i imovini koji se odnosi na uvećanje imovine preko 5.000 eura, dostavio detaljne podatke o osnovu sticanja putničkog motornog vozila marke ‘volvo S90’, što je potvrđeno u toku provjere, koja je povjerljive prirode”, kazali su “Vijestima” iz institucije na čijem je čelu Jelena Perović.

Iz MANS-a poručuju da Agencija svojim odgovorom, a Marković neodgovaranjem na pitanja “otvaraju ogroman prostor za spekulacije i za nagađanja odakle je porijeklo tog novca”.

”Ovo je samo nastavak načina na koji Agencija zapravo štiti ne javni interes, nego privatnost javnih funkcionera na koji oni nemaju pravo kada je u pitanju interes javnosti da zna odakle konkretno Markovću novac za automobil vrijedan 42.000 eura”, kazao je Milovac za “Vijesti”.

Milovac dodaje da i postojeća legislativa, ali i način na koji je Agencija sprovodi ide više u korist javnog funkcionera koji eventualno imaju nešto da sakriju nego što je u korist javnog interesa, odnosno prava građana da zna.

”A nema spora da je javnost zainteresovana, imajući u vidu sve ono što smo mogli do sada da vidimo kada je u pitanju životni stil visokih javnih funkcionra. A najčešće kod visokih javnih funkcionera bivše vlasti možemo da vidimo tu ogromni razliku između onoga što su njihovi zvanični prihodi a što je njihov životni stil, koji se ogleda u nekretninama, automobilima i uopšte načinu na koji žive oni i njihove porodice”, kazao je Milovac.

Sadašnji poslanik, a bivši premijer nije imao svoj automobil u posljednjih petnaestak godina, vidi se iz imovinskih izvještaja koji su dostupni na sajtu Agencije.

Kada je u pitanju pokretna imovina prijavio je da je vlasnik osam komada vatrenog oružja – šest pištolja, revolvera puške, koji su proizvedeni između 1990. i 2005. godine.

U posljednjem redovnom godišnjem imovinskom kartonu prijavio da je vlasnik stambenog prostora od 103, pomoćnog objekta od 32 i garaže od 27 metara kvadratnih koje je stekao razmjenom. Pored toga je razmjenom stekao i 2.049 metara kvadratnih zemljišta. Ostatak imovine je stekao nasljeđem – četvrtinu kuće od 72 i pašnjaka od 25.882 metra kvadratna, kao i osmine pašnjaka od 10.630 metara kvadratnih.

Marković nije dao ASK-u saglasnost za uvid u bankarske račune.

U vrijeme dok je Marković bio premijer, kupljena su dva identična “mercedesa maybach (majbah) S650”, plaćena iz kase ANB 1,3 miliona eura, a jedan je koristio on.

Krivokapićeva Vlada je na početku mandata saopštila da će ova vozila prodati, ali to ni poslije devet mjeseci još nije učinila.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije