Connect with us

Vijesti

ĐEKA: Ne sarađujemo sa onima koji maštaju o „srpskom svetu“

Published

on

Izvještaj EK je realna slika našeg društva, ogledalo onoga gdje jesmo i tužna potvrda da smo čitavu jednu godinu nepovratno izgubili – kaže Fatmir Đeka, koji je i član Odbora za evropske integracije

Nemamo ni želje, ni volje, a ni prostora za nekakvu eventualnu saradnju sa onima koji ružno govore o manjinama, sanjaju o povratku srpske vojske na Kosovo i maštaju o „srpskom svetu“ na tuđim teritorijama – poručio je u intervjuu Pobjedi Fatmir Đeka, poslanik Albanske koalicije „Jednoglasno“.

Đeka je istakao da je mnogo razloga da kritikuje Vladu, ali je upozorio da je najopasnije što se ona „poigrava sa strateškim opredjeljenjima države, pokušava klerikalizovati društvo i što je postala uslužni servis jedne vjerske zajednice“. Đeka je istakao da je Vlada već pala, a da toga nije svjesna.

POBJEDA: Koliko je realno da dođe do dogovora parlamentarne većine o rekonstrukciji Vlade, s obzirom na to da Ura za sada ne odustaje od isključivo ekspertske, nestranačke Vlade, dok ostali žele i političare u izvršnoj vlasti?

ĐEKA: Čini mi se da je dnevno takva mogućnost sve manja, jer je između samih činilaca trenutne parlamentarne većine izgubljeno povjerenje. Mi u kontinuitetu svjedočimo njihovim izjavama i djelima koja svjedoče da oni nijesu dorasli funkcijama koje pokrivaju. Naprosto, da su tu zalutali.

Čak su uspjeli da i neke bolje među njima takvima u međuvremenu sklone. Tu mislimo na razrješenje direktora Uprave prihoda i carina Aleksandra Damjanovića, sa kojim mi ne dijelimo iste političke svjetonazore, ali koji je korektno vršio svoju funkciju.

Dakle, ova Vlada je već pala, a da toga nije ni svjesna. Ona više nije sposobna za bilo kakvu rekonstrukciju, a nervoza među njima narasta sa približavanjem raspleta ove situacije.

POBJEDA: Vjerujete li parlamentarnoj većini kada kaže da mjesta u Vladi ima i za predstavnike manjina? Da li biste prihvatili mjesto u rekonstruisanoj vladi?

ĐEKA: Za razliku od nekih drugih, mi u Albanskoj koaliciji „Jednoglasno“ nikada nijesmo željeli da budemo dio ove sklepane koalicije. Ni prije godinu nijesmo imali nikakvih iluzija da ta vesela družina nije sposobna i kadra da vodi državu koja je članica NATO-a i želi u EU. I tada smo im poručivali da ne kreću u ovu avanturu.

POBJEDA: Očekujete li da će uopšte biti poziva iz Vlade predstavnicima manjina za sastanak, među kojima i Vašoj koaliciji „Jednoglasno“, a povodom najavljene rekonstrukcije i učešća manjina u vlasti? 

ĐEKA: Saopštili smo da, iako smo nedavno imali neozbiljne pozive da razgovaramo sa trenutnim premijerom, to prihvatamo isključivo iz poštovanja funkcije predsjednika Vlade, ali da nemamo niti želje, ni volje, a ni prostora za nekakvu eventualnu saradnju sa onima koji ružno govore o manjinama, sanjaju o povratku srpske vojske na Kosovo i maštaju o ‘srpskom svetu’ na tuđim teritorijama.

Kada su, valjda, postali svjesni našeg rezolutnog stava, utihnuo je i njihov entuzijazam za razgovor, a kojim su, smatramo, željeli da preko nas povećaju svoje propale akcije u Vladi i međunarodnoj zajednici.

POBJEDA: Koje su Vaše najveće zamjerke Vladi?

ĐEKA: Mnogo je toga za kritiku, ali je najopasnije što se ona poigrava sa strateškim opredjeljenjima države, što pokušava klerikalizovati društvo i što je postala uslužni servis jedne vjerske zajednice, te što je nastavila loše prakse stare vlasti, a koje je ranije kritikovala, posebno kada se to tiče partijskog zapošljavanja.

POBJEDA: Nema dijaloga o ključnim pitanjima. Izborna reforma je na čekanju. Oko 60 zakona je u proceduri, Skupština ne zasijeda. Kako komentarišete takvu blokadu? Ima li izlaza iz nje i na koji način?

ĐEKA: Ovo je jedinstven slučaj u parlamentarnom sistemu da neka grupacija iz vladajuće koalicije duže vrijeme bojkotuje zasijedanja Skupštine. Očito, njima nije stalo do onoga što znači ubrzavanje reformi na putu prema EU, već da se, prije svega, rukovode svojim planovima.

I mi ih razumijemo: imaju oni svoju agendu i ništa ih drugo ne interesuje, dok istovremeno razvrstavaju svoje kadrove po dubini i širini. Dakle, pitanje je da li će ostali činioci sada već imaginarne parlamentarne većine da ih slijede u tim dobro znanim bespućima. Mi tu namjeru apsolutno nemamo.

POBJEDA: Kao član Odbora za evropske integracije, kako komentarišete posljednji Izvještaj o napretku EK i negativne ocjene Brisela? Zašto se udaljavamo od EU? Je li izgubljena prethodna godina?

ĐEKA: Nažalost, Izvještaj EK je realna slika našeg društva. On je ogledalo onoga gdje jesmo i tužna potvrda da smo čitavu jednu godinu nepovratno izgubili. A vrijeme je danas najznačajniji resurs, posebno za male zajednice. Ako ne idete naprijed, onda nazadujete.

Smatramo da je ključno pitanje za svakog od nas da damo odgovor na jednostavno pitanje: u kakvom smjeru ide ova država? Mi nikada nijesmo imali dileme gdje pripadamo i kuda treba da idemo.

Mislimo da je upravo ovo opasno poigravanje sa strateškim opredjeljenjima najvećeg dijela trenutne većine bila ona prelomna tačka koja je upalila alarm kod naših prijatelja i partnera iz SAD i EU i uvjerila ih da stvari u Crnoj Gori ne idu u dobrom smjeru. Zato svjedočimo njihovom sve većem interesovanju za politička i ukupna kretanja u ovoj državi.

POBJEDA: Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da je deblokiranje situacije u pravosuđu ključno za napredak u ispunjavanju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24. Može li uopšte doći do deblokade u pravosuđu? Šta bi značilo za Crnu Goru jednostrano izglasavanje Tužilačkog savjeta?

ĐEKA: Naravno da je to poželjno i nužno, a što se konstatuje i u pomenutom izvještaju EK. I to je dobro ne zbog EU, nego zbog nas samih. Mi moramo urediti svoj dom kao lijepo mjesto za život svih naših građana/ki. A efikasno pravosuđe je svakako preduslov za to, pa nam je o tim pitanjima potreban što širi konsenzus.

Mnogi pokazali pravo lice

POBJEDA: Kakav je položaj manjina danas u Crnoj Gori?

ĐEKA: Ukupni ambijent koji je stvoren nakon prošlogodišnjih izbora je u pojedinim trenucima podsjećao na sramotne devedesete. Ali, stvari su se dosta promijenile u ovoj zemlji i regionu, i ko to ne shvata i ne razumije, promašio je vrijeme i prostor u kojem živi. Zato je, možda, dobro što su proteklih mjeseci mnogi još jednom pokazali pravo lice, pogrešno procjenjujući da je ‘došlo njihovih pet minuta’.

Dinamika procesa potvrđuje da su se te nacionalističke i rušilačke iluzije raspale kao led na suncu, a da je politika mira, saradnje i interkulturalnosti budućnost ove naše države i cijelog svijeta.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije